Vláda má v úmyslu udělat z nás černou díru Evropy

Pokud se podíváme na poslední kroky vlády ohledně důchodové deformy a plánovaného zvýšení DPH, vyplývá nám jediné: buď se vláda zcela pomátla, nebo jde někomu krutě na ruku.

Tento blog bude zcela zaujatý. Zaujatý z pohledu mladého člověka, který by měl být pln optimismu. Co chce mladý člověk v životě mít? Cestovat, postavit dům, založit rodinu, zasadit strom, to stále přetrvává.

 

Cestovat sice člověk může, ale v civilizovaných západních zemích (nejede-li na východ) si připadne jako chudý příbuzný a naše životní úroveň se té západní nepřibližuje, naopak se s plánovanou reformou ještě zhorší.

 

Postavit dům? Před několika lety jsme začali šetřit na dům, kdy byla sazba DPH v 5%, pak se stačila zvýšit na 9%, na 10% a nyní má být 20%. A to u základní životní potřeby, totiž mít kde bydlet. Kdo si bude chtít koupit nový byt v Praze nebo postavit dům za 3 miliony, vláda na něm vydělá 600 tisíc. Děkuji, nechci. Stavební firma, aby vydělala 600tisíc, musí tam její zaměstnanci dřít, něco postavit, a jen z rozdílu mezi cenou a náklady má nějaký zisk, v dnešní době minimální. Stát však vydělá 600tisíc na potřebě někoho mít kde bydlet jen tím, že to tak prostě nařídí, zcela bez jakékoliv práce, a paradoxně tím, že vezme tyto peníze někomu, kdo nemá kde bydlet a bydlet potřebuje, tak těmi penězi chce přispět těm, kdo potřebu bydlení má dávno vyřešenou, tj. důchodcům.

 

Založit rodinu? Neznám mladé lidi, kteří by se v dnešní době hrnuli do zakládání rodiny. Zčásti je to samozřejmě dáno životním stylem, ale v době, kdy většině lidí nezbývá měsíčně téměř nic a už vůbec ne na to, aby si spořili na své vlastní zabezpečení ve stáří nebo měli finanční rezervu, kde vzít peníze na vyživování dětí? Rito mají splátkové společnosti a banky, které se předhánějí v nabídkách úvěrů na takové minimální částky jako je třeba 10 či 20 tisíc korun, protože mnohým rodinám i jednotlivcům takové částky prostě v rozpočtu nezbývají, tak si je musí půjčovat. V době, kdy jsou seškrtány přídavky, porodné, bude zvýšeno DPH u potravin, služeb, bydlení, se jen málokdo může těšit na to, jak založí rodinu.

 

Komu prospěje zvýšení DPH? Nikomu. Stát nevydělá navíc nic, lidé budou šetřit a sníží se celkový výběr daně, tak jako tomu bylo nedávno u daně spotřební na benzín a naftu. Kdo bude mít možnost, nakoupí si v levnějším zahraničí, přehodnotí své potřeby nebo bude nakupovat „bez dokladu“ nebo prostě vyměňovat se sousedy nebo nakupovat bez dokladu přímo u zemědělců. Navíc každé zvýšení daní v historii na mez vyšší než únosnou vyvolalo vždy lavinu podvodníků, šmelinářů či pašeráků, takže toto zvýšení určitě přinutí i nyní část lidí hledat cesty, jak se placení extrémně vysoké 20% DPH vyhnout. Čech si vždycky cestu najde. Kromě toho je namístě se ptát, jak vláda bude potraviny rozlišovat, které patří do jaké sazby a na co se budou vztahovat výjimky. Výjimka má být na chléb či na bezlepkové a diabetické potraviny, ale na rýži ne. Jakto, že ne, když je rýže bezlepková? Jistě dojde opět k tomu, že Čech si cestu najde: i na rýži či balenou vodu se začnou psát nápisy „vhodné pro bezlepkovou dietu“. Doporučuji to samé i ovocnářům, kteří si neprosadili výjimku na ovoce, zatímco zelenina v nižší sazbě DPH má být. Začnou prostě ovoce balit do sáčků s nápisem „vhodné pro bezlepkovou dietu“ a DPH tím obejdou.

 

Ani živnostníci nevítají zvýšení DPH, protože se oprávněně bojí, že snížená spotřeba a nákupy či objednávky spotřebitelů, je mohou přivést do existenčních potíží. Již nyní vidíme to, že například hypermarkety a diskonty zcela zlikvidovaly jakýkoliv nezávislý maloobchod, kromě vietnamských prodejen, vedených „obchodníky“, kteří nechápou, co je DPH, natož aby ho odváděli (mám mnohokrát ověřeno). Zatímco po vietnamských obchodnících, kteří DPH neznají a ani jej neodvádějí, úředníci „nejdou“, čeští živnostníci by mohli vyprávět. Vláda tak za mnoho let nastolila situaci, že maloobchod se dělí jen na obchodní řetězce, vietnamské večerky a pár optimistických vytrvalců, kteří to ještě nevzdali. Do podnikání v obchodě se po zvýšení DPH nepohrne nikdo, ve službách bude situace podobná. Zvýšení DPH se obávají provozovatelé penzionů, stavitelé, řemeslníci, protože pokud vláda vytáhne z kapes jejich zákazníků více peněz, nebudou je mít pro ně a mnozí zcela určitě skončí, jen proto, že to tak vláda nastolila.

 

A za rok se uvidí, že výběr DPH se nezvýšil, naopak snížil, budou další předčasné volby, přijde k moci opět ČSSD, zákony zase změní, a právní a legislativní nestabilita naší země bude pokračovat. Pokud by se toto nestalo, nelze však očekávat, že nějaké peníze ze zvýšené DPH vůbec do „důchodové kasičky“ přitečou. V naší legislativně nestabilní zemi je vůbec optimismus očekávat, že plánované povinné spoření na vlastní důchod k tomu účelu bude také jednou sloužit: podívejte se na Maďarsko, kde když došlo na lámání chleba, vláda toto spoření znárodnila. U nás nemáme o nic větší jistotu, že plánovaná reforma-deforma něco lepšího přinese.

 

Vláda se buď musela zcela pomátnout (nejsou v úřadu vlády nějaké toxické výpary?), nebo se cíleně snaží zbídačit naši zemi. Nestačí, že jsme chudími příbuznými západní Evropy, budeme ještě chudšími. Nestačí, že podnikání je u nás zcela rozdílné oproti například Německu či Nizozemí, ještě jej více zmasakrujeme. Naše úloha v Evropě je jasná: být levnou výrobní dílnou Evropy s ubohými pracovníky, kteří jsou rádi, že jsou rádi, a nechají si líbit vše od vlády, která nahrává jen nadnárodním bankovním korporacím, obchodním řetězcům a automobilovým výrobcům. Pokud chce vláda něco udělat pro své lidi, má možnost, ale jakékoliv diskuse dopředu arogantně odmítla a i ti, kteří slibovali myslet na lidi (Věci veřejné), jak čuchli k politice, mění názory jako ponožky a chovají se úplně stejně jako ostatní partaje, o kterých to víme již dlouho.

 

Jak má být mladý člověk v této situaci optimistou, snažit se zabezpečit sám sebe (podnikat), myslet na své bydlení a na založení rodiny, to je otázka pro astrology. Ti nám možná i řeknou, proč to tak je, že jsme místo rozkvétajícího ráje spíše černou dírou Evropy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rostislav Siksta | sobota 5.3.2011 10:36 | karma článku: 28,77 | přečteno: 1580x