Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát vymyslel, jak 19% nakrmí černou díru

Zatímco běžný občan s obavami sleduje, co se v novém roce již zdražilo, zdražuje nebo má zdražit, vládní koalice a především premiér Petr Nečas s ministrem financí Kalouskem jsou optimisti: miliardy chybějící na důchody vykouzlí prostým zvýšením DPH u potravin na 19%. Jak geniální a jednoduché! Jenže historie ukazuje, že jednoduché recepty jsou krátkozraké, jejich účinky jsou přinejmenším diskutabilní nebo přinejhorším vedou k ještě většímu průseru, než mají řešit. Jednoduchá řešení měli komunisté, nacisté i všichni další -isté (dosaďte si co chcete... teroristé, separatisté, socialisté, liberalisté, co chcete), ale svět se dostal vždy ještě do větších průserů.

Vládní koalice tak dlouho hledala koaliční průniky svých nápadů, až našla zcela jednoduché řešení. Nebude žádná složitá a opravdu reformní reforma, ale prostě se zdraží. Nezdraží se však věci zbytné (tj. např. auta, drogerie, alkohol,...), nýbrž věci nezbytné a k holému životu zcela potřebné: potraviny.

 

Zatímco v Británii mají na potraviny DPH ve výši 0% (ano, čtete správně: nulovou daň) a v Německu 7%, v našem chudém státě, kde jsme tak chudí, že si vyděláváme zhruba pouhou třetinu blahobytných příjmů německých či britských, vyroste DPH u potravin na 19%. Nemělo by to být opačně? Bohatí Britové i Němci by 19% měli z čeho utáhnout, ale kde budou šetřit Češi, kteří již nyní šetří na všem, na čem se dá? Již nyní se potýkáme se samotnými rostoucími cenami potravin kvůli neúrodám ve světě i doma a proto za poslední období razantně zdražily a stále zdražují základní potraviny jako pšenice a tedy pekařské výrobky, brambory, cibule, jablka, rajčata, zelenina i ovoce, ale i třeba kakao nebo cukr.

 

Přestože mezi maloobchodními řetězci a jejich dodavateli panuje obrovský tlak na to, aby ceny zůstaly nízké, nikdo nemá marže takové, aby mohl ve své marži „utopit“ třeba zvýšení ceny cukru nebo kakaa o 30 či 50%. Konkurenční boj se řeší tak, že prodejci v hysterii tlačí na dodavatele, aby jim snížili ceny a nebyli dražší než konkurence, a dodavatelé v hysterii možná jedno dvě procenta „skousnou“ (což je většinou více, než je jejich roční zisk!), ale pokud je zdražení výraznější, buď hledají nekvalitní náhrady nebo jim nezbývá nic jiného než zdražit. Pokud tento tlak neustojí, mohou také zkrachovat a řetězec si najde jiného dodavatele, z Polska, Číny nebo odkudkoliv, kdo se do ceny bude moci vejít byť za cenu horší kvality - proto chutnají „stejné“ výrobky ve stejném obalu jinak v Německu a Česku a proto také mléko nechutná už jako mléko, rohlík už nechutná jako rohlík atd., nebo jsou stále menší a menší.

 

Představa vlády, že nárůst DPH o 9% pohltí konkurenční boj mezi prodejci, je zcela mylná. Trh je v současné době tak našponován a ceny stále rostou, že na pohlcení dalšího zdražení není prostor. Chce-li vláda na „geniálně jednoduchém“ zvýšení DPH na 19% vydělat 40miliard, které se budou hodit na důchody, tak nemusím být prorokem, abych mohl říci, že je nevydělají.

 

Už teď je totiž mnohé zboží levnější v Německu či v jiných zemích než zde a každý, kdo má možnost, jede na nákupy jinam. Vládě utíkají obrovské peníze z DPH ze zboží, které český zákazník nekoupí v Česku ale v zahraničí. Pokud se DPH zdraží a například kvalitní čokoláda nebo zelenina bude mít o 12% vyšší sazbu DPH než má v Německu (a o 19% vyšší než v Británii!), budou Češi nakupovat v zahraničí i základní potraviny, protože už nyní jsou k sehnání pokud ne i za lepší cenu, tak alespoň v lepší kvalitě. Češi tak budou nechávat v zahraničí ještě více peněz než nyní a vzhledem k politicko-sociální situaci to nemusí dokonce být jen doktoři, kdo budou odcházet. Navíc zvýšení DPH opět přinutí různé vykuky k hledání cest k tomu, jak DPH neodvádět a třeba i tak být levnější a nezkrachovat (podobně jako je tomu nyní u nějakých ultralevných čerpacích stanic). Zamýšlený výdělek státu tedy určitě nebude 40 miliard ročně, ale v lepším případě tak polovina.

 

Vláda nám víceméně oznamuje zářivou budoucnost: nejenže budeme už potřetí přispívat na důchody někoho cizího (poprvé odvody z mezd, podruhé spořením a potřetí DPH), ale ještě se můžeme místo na blahobyt těšit na zvýšené ceny a stále horší a horší kvalitu těchto potravin či „potravin“.

 

K zamyšlení je na celé věci ještě toto: zatímco obchodníci se s výrobci a dodavateli doslova do krve bijí o každé pouhé procento, stát prostě rozhodne a mávnutím ruky vydělá 19%. A víme, že ty miliardy opět nepoužije dokonale, protože je to jen stát a nějaká ta miliarda prostě zase „zahučí“ v té černé díře, kterou všichni krmí, místo aby hledali opravdová řešení. Řešení, která nebudou jednoduchá, ale díky nimž se bude lidem žít lépe. Ne jednoduchá řešení, která přinesou další zdražení a zvýší míru chudoby v naší zemi, která je cokoliv jen ne blahobytná. V zemi, kde většina lidí má obavy o budoucnost a zajištění základních potřeb včetně potravin.

 

Bůh, jak říká Bible, nám dal za potravu „všechny byliny vydávající semeno na celém povrchu země i každý strom, na němž je ovoce vydávající semeno.“ Proč tedy z toho máme platit 19% DPH??

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 17.1.2011 20:28 | karma článku: 27,78 | přečteno: 1613x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik