Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé, bude krásně. Vládu jste nepochopili!

Někdo z nás asi dělá systematicky blbce. Nejenže se vládní plány mění každý den, jako si čistotní lidé mění ponožky, ale přestože předpoklady vlády selhávají, šup sem s novými radostnými vyhlídkami.

Vládní odborníci vypočítali (zdroj), že příští rok nám nejenže stoupne HDP, ale zároveň se bude ekonomika krásně vyvíjet, nezaměstnanost klesne, výběr daní bude stoupat a ovčánci budou spokojení. Přestože plánované zvyšování daní ubere všem rodinám z peněženek tisíce korun a inflace stoupne až na 3,5%, bude krásně. "Analytici resortu" ještě nevědí, jak ceny stoupnou, protože bude záležet na tom, "jak zareagují obchodníci".

 

Uff... Co to je probůh za analytiky, kteří nevědí, jak vůbec bude? Obchodníci ceny těžko výrazně ovlivní. Český trh je v přepočtu na obyvatele více konkurenční než německý, a většina obchodníků "jede" s nízkými maržemi a snaží se kvůli konkurenci snižovat ceny buď práce, nebo nakupovaného zboží. Za oboje je přitom pravidelně kritizována, což je samozřejmě správné, nicméně ti, kteří na dodavatele či zaměstnance tolik netlačili, již svá pole na trhu vyklidili (Delvita, Carefour, Meinl, ... ) a další budou zřejmě následovat. Nehledě na to, že vládě selhaly představy o tom, jak poroste ekonomika letos, selhaly představy o vyšších výběrech spotřební daně z paliv i mnohé další, ale přesto jsou nové krásné představy na obzoru.

 

Česká vláda, pokud chce prosperitu, by především měla nechat věci jak jsou, a zabývat se opravdovými úniky daní a problémy, které nevytvořili obyvatelé, nýbrž úředníci. Arbitráže, které Česko již prohrálo a muselo "vysolit" desítky miliard, nevytvořili občané, nýbrž úředníci a politici. Ti, kteří jsou ve službách státu, a placeni z našich daní, nás přinutí platit znovu, a to za chyby, které udělali. Pokud by takto fungovaly soukromé firmy, tak již dávno zkrachovaly. Stát ještě nezkrachoval jen proto, že na rozdíl od obchodníků, se vláda snaží vybírat stále více ze všech myslitelných zdrojů.

 

Skrytými daněmi jsou například tzv. "ekologický poplatek" za přehlášení automobilu. Moje auto jezdí s německou "Umwelt" značkou, splňuje nejpřísnější německé normy. Ale protože je prý "staré", v Česku se za přehlášení na jinou osobu musí zaplatit "ekologický poplatek". To stejné je s cenou elektřiny z ČEZu, která prostě nemůže, ale opravdu nemůže být levnější, protože je stejnou formou skryté daně (stát shrábne téměř polovinu výnosů). Stejně tak je to s různými dalšími poplatky a daněmi, povodňovou či jinou další.

 

Vláda, pokud by chtěla prosperitu, tak především nebude měnit své názory a výmysly každý den. Stabilní prostředí je nejlepší, byť s vyššími daněmi. Německo ani Švédsko nízké daně nemají, ale jsou stabilními jak po ekonomické, tak po politické stránce. Je to znát i na takových "detailech", jako že německý ministr za zfalšovaný diplom odstupuje, zatímco český ministr je léta vyšetřován a pak je "vyšetřování" zameteno pod koberec.

 

Kolik zahraničních společností bude v Česku investovat, když se zákony a předpisy šijí horkou nití a mění se častěji než je zdrávo? Nikdo neví, jaké sazby DPH budou v lednu opravdu platit, co vláda říkala v pondělí, to už v úterý neplatí. Trápí to ale i všechny české firmy a občany, protože nikdo neví, zda dům či byt, který ještě nestihl postavit, bude od ledna dražší, to samé s potravinami a dalšími věcmi, které potřebujeme.

 

Stejně jako občané nemají žádné pozitivní vyhlídky, a vidí, že vláda se kompromituje sama svým amatérismem a vymýšlením blbostí, které již druhý den neplatí, stejně tak se bojí rozjíždět své podnikání ti z nás, kteří se snažíme stát na vlastních nohách. Nevíme, co bude od ledna platit, jaké budou zákony, vidíme, jaká je politicko-úřednická kultura v této zemi a obáváme se, jak to nakonec dopadne. Rádi bychom, aby vláda padla, ale nahradí-li vládu jiná vláda s novými Paroubky, Sobotky, Rathy nebo Topolánky či kmotry, nic lepšího nás stejně nečeká.

 

Přestože podle ekonomů zvýšení sazeb DPH vyššímu výběru vůbec nepomůže (už teď kdo může, nakupuje v příhraničních oblastech Německa či Polska a tržby v ČR, z nichž se DPH vybírá, se tedy snižují), vláda je rozhodnutá za vysoké DPH bojovat, i kdyby měla padnout (což také doufám bude! ale co přijde pak, to nevíme). Zatímco Rakousko má sazby DPH 10 a 20%, Německo 7 a 19% a další západní země mají často na potraviny i 5% nebo dokonce i nulovou sazbu (Británie), u nás se DPH u potravin postupně zvyšovalo z 5 na 9%, poté na 10%, teď už nestačí ani to a bude 14% a dokonce snad i 19% - což už snad nemůže být realita, protože to je už šílenství. Stát tak na chlebu či rohlíku vydělá více, než kolik na něm vydělali zemědělec, pekař a obchodník dohromady.

 

Kdo si bude chtít postavit běžný dům za cca 3miliony bez daně, zaplatí k tomu 570tisíc DPH státu, jen kvůli tomu, že potřebuje někde bydlet. Jako by nestačilo, že kvůli potřebě bydlet na hypotékách vydělávají už bankovní ústavy (u domu za 3miliony bez daně zaplatíte s hypotékou za celou dobu splácení, v závislosti na době splácení, celkově cca 6-7milionů). Stát shrábne 570tisíc, a bude to možná více, než co na domě vydělá stavební firma, která ale na něm musí několik měsíců dřít. Stát to samé vydělá jen tím, že to prostě nařídí. Platit 19% DPH za vlastní bydlení nebo za potřebu se najíst není jen neúcta k vlastním občanům, je to přímo jejich dehonestace.

 

Objem korupce v ČR je přitom odhadován na zhruba stejné číslo, jako je schodek státního rozpočtu. Přičteme-li prohrané arbitráže za chybná rozhodnutí politiků či úředníků, zmizelé miliardy z daňových úniků, které stát není schopen hlídat a vybírat a obrovské miliardy za nákupy předražených pandurů, armádních ponožek či přístrojů, které jsou předražené a vůbec je nepotřebujeme, tak by tento stát mohl být klidně v plusu. Ano, naše hospodářství jede na plné obrátky, lidé makají ve dne v noci, často i ve dvou zaměstnáních zároveň, a přesto jsme stále v mínusu.

 

Není něco shnilého ve státě českém?

Autor: Rostislav Siksta | čtvrtek 21.7.2011 16:04 | karma článku: 26,18 | přečteno: 1793x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik