- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Masová produkce.
Potraviny ještě nikdy nebyly tak levné jako dnes. Masová velkoprodukce začala v poválečném období chrlit extrémní množství obilí, mléka, masa. Ruku v ruce s tím, jak se rozšiřovala dostupnost, snižovala se cen. Tento vývoj jede po desetiletí v těchto mantinelech a v dnešní vysoce konkurenční době je ještě zvýšen bojem obchodních řetězců mezi sebou o to, kdo bude levný a kdo ještě levnější. Nutno podotknout, že mnohdy však za cenu nižší kvality. Stojí-li litr mléka 8 korun a voda 10 korun, něco není v pořádku... My, ač si stěžujeme na to, že neustále nemáme čas a peníze, máme mnohem větší kupní sílu než měli naši rodiče či prarodiče. Průmyslová produkce potravin přinesla hojnost vedoucí až k přejídání a potraviny, které dříve byly drahé a běžná rodina si je mohla dovolit jen příležitostně nebo vůbec (maso, šunka, sýry...), bereme dnes jako samozřejmost. Tento stav však nemůžeme pokládat za normální, protože vždy v historii byla hodnota potravin vůči kupní síle vyšší než dnes, kdy masově spotřebováváme a zároveň i masově vyhazujeme to, co nestihneme zkonzumovat nebo co nám nechutná. Kdybychom žili v minulých generacích, rozhodně bychom takto neplýtvali. Cena biopotravin tedy více odpovídá realitě než cena konvenčních potravin, jejichž levná cena je ještě podporována extrémně vysokými dotacemi zemědělcům - takže za potraviny vlastně nikdy neplatíme reálnou cenu, protože jejich cenu si již sponzorujeme ve skrytých dotacích! Všichni z nás tedy sponzorujeme své zemědělce a reálná cena potravin by byla mnohem vyšší. Na příkladu německého biotrhu však můžeme vidět, že i biopotraviny mohou být levné a jejich ceny se snižují ruku v ruce s tím, jak narůstá počet biospotřebitelů a jejich útraty. Výrobci mohou náklady na vývoj, marketing a další fixní náklady rozpočítat do většího objemu a ceny tak jdou dolů. Bohužel to neplatí pro malý český trh, který je stále v plenkách.
Co je doma, to se počítá
Tuzemská výroba biopotravin může být levnější, protože stále ještě disponujeme levnější pracovní sílou než vyspělé země, a nemusíme brát v potaz vysoké náklady na dopravu. Mnohé české výrobky jsou levnější než například německé, jejich rozvoji a snižování cen ale brání stále ještě nerozvinutý český biotrh, malá spotřeba v přepočtu na obyvatele a především nedostatek výrobců, vývojových možností a know-how. Veřejným tajemstvím je, že ovoce nebo obilí, které se vypěstuje u nás, v Polsku nebo na Slovensku, se vyváží do západních zemí, kde z něj umí vyrábět výrobky, které tady neumíme, a oklikou se k nám s mnohonásobně vyšší přidanou hodnotou vrací zpět. Proto je potřeba podporovat tuzemské producenty, kteří jen díky zvýšené poptávce zákazníků po biopotravinách mohou zlepšovat své výsledky a při vyšších obratech a větším konkurenčním boji třeba v budoucnu snižovat ceny, tak jako se tomu děje na nejrozvinutějším evropském biotrhu v Německu. Podporujme tedy místní producenty a jejich snahu o výrobu zajímavých, kvalitních a konkurenceschopných výrobků z místních surovin.
Externí náklady, které platí celá společnost
Jak poškozuje přírodu biozemědělec hospodařící ekologicky? Prakticky nijak, nebo minimálně, většina biozemědělců se snaží svůj kousek přírody ochraňovat a s přírodou spolupracovat - třeba poskytováním životního prostoru živočichům, kteří ekologické pozemky oživí, ale i chrání - ptáci si poradí se škodlivým hmyzem, dravci s přemnoženými hlodavci, půdní živočichové čechrají a zkvalitňují půdu a tím zlepšují růst rostlin. Klasické zemědělství s rozoranými mezemi, neudržitelným velkopěstitelstvím obrovských ploch monokulturních plodin, chemickým hnojením a nadměrnou spotřebou chemikálií a nafty je tedy vůči biozemědělství v ostrém protikladu. Lány obilí pak už nejsou "lány" ve významu toho slova, ale spíše mrtvou plochou od obzoru k obzoru, kde je to se živými stvořeními na štíru - tady se počítají výnosy z hektaru, nikoliv trvalá udržitelnost. "Chemické" zemědělství je spolu se spotřebou fosfátových pracích prášků hlavním viníkem znečištění vodních toků a vodních ploch, takže můžeme říci, že tolik obávané sinice a vodní řasy, které pravidelně zapříčiňují zákazy koupání na oblíbených vodních plochách, jsou dílem spotřeby pracích prášků v domácnostech a chemického zemědělství. V rybníku, kde jsou přemnoženy sinice (těm fosfáty a dusičnany výborně svědčí), se pak nevykoupou ani ti z nás, kteří doma používáme ekologické prací prášky a kupujeme biopotraviny, abychom své životní prostředí chránili. Konvenční zemědělství ve svých cenách nezapočítává náklady, které pak na likvidaci těchto nešvarů nese celá společnost - zničenou půdu zamořenou hnojivy, likvidaci sinic a ošetřování vodních ploch, nápravy ekologických škod, to vše se platí z kapes všech daňových poplatníků. Pokud by se tyto a další náklady měly započítat do ceny konvenčních potravin, byly by znatelně dražší. Podobně hnojiva, která se mohou používat v biozemědělství, jsou dražší než levná chemická hnojiva, ale levná cena není ospravedlněním toho, že vytrvale ničíme půdní život a ekosystém, v němž žijeme.
Kvalita skrytá i zřejmá
Biozemědělci mohou používat jen vybraná hnojiva, která životní prostředí nepoškozují, případně nepoužívají žádná a ošetřují svou úrodu mechanicky, ruční probírkou, ručním ošetřením, metodami na odpuzování hmyzu a podobně, které jsou logicky dražší než když nad polem přelétne letadlo "čmelák" a "je pohnojeno"... Zemědělci, kteří hnojí hnojem (od toho to slovo také je!) a používají přírodě blízké postupy, navazují na tradiční zemědělství, které ve své historii nikdy! - až do průmyslové revoluce - chemická hnojiva neznalo. Tisíce let jsme v postatě kupovali biopotraviny, protože se chemicky nehnojilo. Nikdy nebyl nadbytek, potraviny měly svou cenu. Dnešní levné ceny potravin však svádí k přejídání se, nadměrné spotřebě a nadměrnému vyhazování. Kvalita biopotravin je většinou vyšší než kvalita konvenčních potravin, jak co se týká obsahu důležitých nutričních látek, tak chuti. Stačí ochutnat bledou karikaturu mrkve vypěstovanou na vodním roztoku s chemikáliemi v belgickém či polském skleníku, nebo krásnou zdravě vypadající mrkvičku z české biofarmy. Podobně je to u jablek, u mléka, které je opravdu mlékem a ne bílým roztokem, u biopečiva, které se peče bez chemických prostředků a neobsahuje všelijaká "éčka" a "zlepšovadla". Kupujeme-li si biopotraviny, vědomě tak volíme kvalitu pro sebe a svou rodinu, ale zároveň také podporujeme podobně uvědomělé pěstitele, zpracovatele a obchodníky, kteří sdílejí stejný cíl jako my. Přemýšlejme tedy o tom, než nakoupíme potraviny pro náš štědrovečerní stůl, ale i kdykoliv jindy, protože méně je někdy více a kvalita je hodnotnější kritérium než kvantita.
Další články autora |
AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat:
120 - 120 Kč