Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

Janka

26. 11. 2009 14:11
Biobanány

Koupila jsem nedávno biobanány, protože stály jen o 10 Kč za kilo víc než ty obyč. Tak hnusný banány se mi dlouho koupit nepodařilo. Nejenže neměly lepší a výraznější chuť, neměly chuť vůbec žádnou. Takže k hysterickým výkřikům o tom, jak se bio pozná na první ochutnání, zůstávám dál hodně skeptická...

0 0
možnosti
F

fildicka

26. 11. 2009 15:49
Re: Biobanány

Doporucuju hrusky bio v tescu na Andelu, mnam:) No, takovej hnus se najde i pod znackou "klasa":))))R^

0 0
možnosti
N

notebook.r51

26. 11. 2009 12:13
Ať tak nebo onak

podstatná část obyvatel této zeměkoule trpí hladem, takže probléím je evidentně někde jinde.

0 0
možnosti
RP

radim36

26. 11. 2009 10:52
Návrat k starým dobrým časům.

Naše rodina kdysi biozemědělství provozovala. Vedle širokých družstevních lánů nám nechali záhumenek, kde jsme pěstovali obilí, brambory , měli sad s ovocnými stromy a sklízeli seno pro králíky. V porovnání se zemědělci, kteří právě tehdy začínali používat první generaci agrochemikálií, jsme měli asi poloviční až třetinové výnosy. přitom tehdy ti zemědělci měli sami poloviční i ještě menší výnosy než mají dnešní klasičtí  zemědělci.

V tom je klíč oné vysoké ceny bioproduktů, pokud by se měly dodržet všechny Bruselem a podobnými teoretiky vytvořené zásady, je základní produktivita biozemědělství několikanásobně horší a tudíž ceny bioproduktů by i bez započítávání dotací na klasické zemědělství musely být několikrát vyšší. Ovšem biozemědělci jdou spotřebitelům vstříc a produktivitu dorovnávají nočními přesčasy, nočními postřiky a podobně.

0 0
možnosti
ZK

SID09

26. 11. 2009 11:29
Re: Návrat k starým dobrým časům.

Tudy cesta nevede. !!;-D

0 0
možnosti
RB

erben3

26. 11. 2009 10:24
.

BIO je jeden obrovský podvod a způsob, jak "rejžovat" na lidské hlouposti. A na té se vždy "rejžuje" velice dobře, jak je známo. nedávno mi jeden známý povídal, že kdesi v obchodě viděl bio-sůl. Co dodat? ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
RB

erben3

26. 11. 2009 10:24
Re: .

... bio sůl, zabalenou v krásném balení a pochopitelně za nehoráznou cenu ;-D;-D

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

26. 11. 2009 8:43
Já nevím,jestli drahé...

Ale když jsem včera viděl ve Špáru "bio-pomeranče"  89 kaček za kilo,tak jsem chvilku váhal :-)

0 0
možnosti
MB

buxus

26. 11. 2009 8:49
Re: Já nevím,jestli drahé...

Pokud potřebujete k něčemu pomerančovou kůru (třeba hodláte-li dělat kachnu na pomerančích - tam je kůra důležitá) pak bych se přimlouval za biopomeranče - ovšem asi ne z Intersparu.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

26. 11. 2009 8:37
Již tohle je nesmysl

Jak poškozuje přírodu biozemědělec hospodařící ekologicky? Prakticky nijak, nebo minimálně, většina biozemědělců se snaží svůj kousek přírody ochraňovat ... Asi žijeme každý v jiném světě. Vy v tom vymyšleném, já v reálném.

0 0
možnosti
MB

buxus

26. 11. 2009 8:48
Re: Již tohle je nesmysl

No my žijeme v reálném světě, kde při kompletním přechodu na biozemědělství by nebylo možné uživit tolik lidí co dnes.

0 0
možnosti
MB

buxus

26. 11. 2009 8:28
Myslím si, že vliv biopotravin na zdravý život

.. se přeceňuje - viz http://zdravi.idnes.cz/biopotraviny-nejsou-zdravejsi-tvrdi-vedci-fk2-/zdravi.asp?c=A090730_121426_zdravi_pet

Zmiňovaná studie si jistě vyžádá dalšího prověření a rozšíření o další reprezentativní skupiny, ale je zřejmé, že pokud by byl tak diametrální rozdíl mezi běžnými potravinami a biopotravinami, jak tvrdí jejich příznivci, nějaké indikace by se již asi projevily. Příznivci biopotravin - jako všichni nadšenci pro nějakou věc berou některá tvrzení za automaticky platná, aniž byla prokázána. Pletou si zbožná přání s neprokázanými údaji. Je dost pravděpodobné, že rozdíl mezi člověkem, který celý život konzumuje biopotraviny a tím, který konzumuje běžný sortiment dsice existuje, ale je natolik malý, že se zcela ztrácí mezi mnohem významnějšími vlivy (genetické vlohy, stresy, způsob života, alkohol a kouření, prodělané choroby, chronická onemocnění, atd.).

0 0
možnosti
ZK

SID09

26. 11. 2009 18:19
Re: Myslím si, že vliv biopotravin na zdravý život

Bavil jsem se s jedním zahrádkářem - nadšencem, který se snažil pěstovat vše eko.. Měl přístup k laboratoři, kde mu zdarma udělali rozbory na dusičnany, obsahy těžkých kovů, ......... Na jaře začal s vlastním salátem a porovnával jej s koupeným v supermarketu. Pak pokračoval podle toho toho jak plodiny dozrávaly.  Plodiny které nedosáhly porovnatelných výsledků vyřadil ze sledování, protože takový celer, brokolici, špargl,......... jako supermarketu prostě nevypěstoval. Červivé třešně, slívy a  jabka ........mu zase nechtěla uznat rodina jako poživatelnou potravinu. Rozbory tohoto ekozahradníka,který používal na hnojení pouze kravský hnůj byly žalostné a takřka u všech plodin byly buď srovnatelné s těmi kupovanými, nebo dokonce i horší. Pouze česnek se mu zadařil a byl rodinou chválen. Byl hrozně zklamán a dnes už také používá chemii.

( ale nikde to moc neprezentuje ) ;-D

0 0
možnosti
GB-

Glock bez -e

26. 11. 2009 7:53
Pane Siksto

Na planetě je 6,5 miliardy lidí, z toho asi miliarda žije v chudobě a hladu. Při úplném přechodu k "biozemědělství" by se tento počet cca zdvojnásobil. víte proč? Protože třetí svět je bez chem. hnojiv potravinově nesoběstačný.

.

Všeho s mírou.

0 0
možnosti
V

VyMeTaky.2

26. 11. 2009 3:30
No...

Co slovo, to perla: "...ovoce nebo obilí, které se vypěstuje u nás, v Polsku nebo na Slovensku, se vyváží do západních zemí, kde z něj umí vyrábět výrobky, které tady neumíme, a oklikou se k nám s mnohonásobně vyšší přidanou hodnotou vrací zpět. Proto je potřeba podporovat tuzemské producenty, kteří jen díky zvýšené poptávce zákazníků po biopotravinách mohou zlepšovat své výsledky"

Proč podporovat někoho, kdo neumí nebo nechce vyrobit to, co já potřebuju. Jen proto, že produkuje bio? A jak si tu ehm... podporu představujete? Mám od někoho kupovat to, co umí vyprodukovat a doufat, že snad jednou možná, až bude v dobrém rozmaru, vyrobí něco, co já chci?

Mimochodem, když už si plácáte játra na téma fosfátů, zaznamenal jste, že spotřeba strojených hnojiv od r. 1989 klesla, i u "konvenčních" zemědělců? Dochází vám, že trofizace toků jde na vrub především saponátů?

Dál pitvat ty vaše slovní perly už fakt nemám sílu.

0 0
možnosti
SR

Elev

26. 11. 2009 2:49
Biopotraviny

jsou potraviny, ktere konzumovaly generace nasich otcu a dedu. Bezne potraviny= potraviny, ktere se vyvinuly pro potrebu zvyseneho mnozstvi lidstva. Je na kazdem, kterou cestu konzumace si zvoli ( ve meste nemate vyber, ale vesnice je ve sve konzervativnosti dopredu). Tohle je muj pohled na celou  problematiku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik