Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak moc přírodní žijeme své životy? Aneb nejen o vodě

Jak moc přírodní žijeme své životy? To je otázka, která mě napadá vždy, když porovnám náš dnešní životní styl se životním stylem našich předků. Ne že bych se chtěl vracet do roubených chaloupek a choulit se do ovčích kůží, to ne. Jen mne kolikrát napadá, zda jsme se od té přírody nevzdálili až moc. A spousta případů lidí okolo mne mi dává pocit, že to tak opravdu je.

Nejčastěji nad tím začnu přemýšlet, když se s přítelkyní ubíráme k některé z našich oblíbených studánek pro vodu. Patří mezi ně například Verunčina studánka na Vlčí hoře, Maternice u Hronova, Klučanka pod Hejdou nebo těžko přístupná Masarykova studánka pod Zvičinou. Mé oblíbené studánky jsou však i všechny ty, které míjím coby terénní cyklista, většinou dobře ukryté v přítmí lesa. Ale i všechny ty bezejmenné pramínky chladivé, mrazivě osvěžující a opravdu křišťálově čisté vody, které člověk míjí při procházce po horských stezkách a po skalnatých úbočích našich hor. Tam poskytnou vítané a čisté osvěžení - bez cukru, umělých sladidel či kalorií! Ty, co jsou v nížepoložených, více civilizovaných oblastech, však toto štěstí neměly a pít se z nich již většinou nedá kvůli místnímu znečištění průmyslem nebo živočišnou produkcí, pokud je v blízkosti zemědělské družstvo nebo pastvina.


Proč o tom píšu? Voda je ta nejpřirozenější věc, která člověka provází od samého narození. Je to také ta surovina, která se podle mínění některých futurologů stane drahocennější než ropa. A my si vodu dobrovolně ničíme chlorem nebo kupujeme za mnohonásobnou hodnotu v hypermarketech. Co se týče vody, která nám teče doma z kohoutků, stačí snad jen zmínit, že chlor, používaný na její dezinfekci, se používal v první světové válce jako chemická zbraň. Ač v naprosto minimální míře, přeci jen kvalitu naší vody ovlivňuje a jelikož každá věc má vždy rub a líc, kromě dezinfekce, kdy ničí „špatné“ bakterie přítomné ve vodě, ničí často bohužel i ty „dobré“, přítomné v našich zažívacích soustavách. Ty, které nám ničí také antibiotika a které pak moderní člověk doplňuje zpět ve formě různých těch zázračných jogurtových kultur a nápojů z hypermarketů.


Samozřejmě míra chlorizace resp. dezinfikace je diskutabilní, ale jsem přesvědčen, že dnes často žijeme „odpřírodněné“ životy a často bychom v ryze přírodních podmínkách již nebyli schopni přežít. Týká se to zrovna té vody – naši cestovatelé mívají v zemích Afriky či Asie z místní vody velké trávicí problémy, zatímco místním neškodí. Ba co více, místní často pijí takovou vodu, kterou by u nás nepil ani pes z louže. A často s tím nemají nejmenší problém, jejich „bakterie“ jsou odolnější a ne tak zdecimované antibiotiky a chemizací jako ty naše. Nehodnotím, co je lepší. Je však zajímavé nad tím přemýšlet.


Každý, kdo někdy ochutnal výtečnou vodu z horského pramínku, ví, jak rozdílně chutná oproti té „normální“. Dovoluji si také tvrdit, že mnohdy i voní. A že je „živá“ - zatímco květiny nesnáší chlorovanou vodu, která se musí dát odstát (aby chlor mohl uniknout), u pramínků a potůčků se vždy rostlinám daří. Květiny naší vodou zalévat nemáme, ale do sebe ji lejeme. Proto vždy vítám, když si mohu domů donést několik lahví nejen dobré, ale i také čisté a nechlorované vody, nebo se jí osvěžit během vyjížďky na kole nebo během túry lesem.


Nechci Vás nabádat, abyste hned vzali kanystr nebo prázdné lahve a hledali na mapě nejbližší studánku. Chci jen, abyste o tom přemýšleli. O tom, jak moc jsou naše životy odpřírodněné. Netýká se to jen vody, ale i také naší stravy, vybavení domácnosti, nábytku nebo stavění domu. Týká se to naší zábavy, našich dovolených i našeho přístupu k potomkům. Rozhodně se nechci vracet do roubených chaloupek, ač to někdy může být příjemně nostalgické a poučné. Chci však přemýšlet. Dávat si otázky. O tom, zda to, co děláme, nemůžeme dělat jinak.

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 12.1.2009 20:32 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik