Slovník našich dívek a žen.

K dnešnímu zamyšlení mě vedou zážitky z doby nedávno minulé, i z trochu vzdálenější minulosti. Propojení aktuálních zážitků a vzpomínek pak dalo vzniknout tomuto textu. Zažíváme a slyšíme to denně kolem sebe. Dívky a ženy kolem nás švitoří svým nezaměnitelným způsobem a v nás to zanechá nebo nezanechá nějakou stopu. Pokud jde jen o "neškodné" švitoření, jistě mu nebudeme přikládat větší význam. Pokud se v řeči křehkých stvoření začnou objevovat vulgarismy, většinou zpozorníme.
Těžko říct, čím to je, ale doba kolem nás už je asi taková. Je drsná. Tak by se dala ve zkratce vyjádřit. Nebo si ji drsnou děláme, tím jak mluvíme a myslíme. Kdo ví... Jsem zvyklý na opravdu hodně drsnou mluvu. Nakonec, mám za sebou vojenskou službu na východním Slovensku. Kdo zažil, ví o čem mluvím. Přesto mě vždy trochu zaskočí, když nějaké to drsnější slůvko vypadne z mladičké dívky, nebo dospělé ženy.

Většina z nás má příležitost si občas užívat výhod MHD, nebo jakékoliv jiné formy veřejné dopravy. Před časem jsem v MHD nebyl ušetřen následujícího dialogu. Dvě dívky, ve věku kolem 15-16 let, hodnotily víkendovou diskotéku: "Tak co jste s Pepou pak dělali, jak jste odešli" ??? "My jsem se pak milovali", odpovídá druhá. "Cha, cha, cha, chi, chi,chi", směje se na celé kolo první. "Proč se směješ" ??? , "No, jak jsi to řekla..." "Co jak jsem řekla" ???  "No MILOVALI, snad mr..li ne" ??? Jako náhodný pozorovatel tohoto dialogu jsem měl možnost buď vystoupit a snažit se neudusit vlastním smíchem, nebo pokračovat v jízdě s kamennou tváří. Obojí jak jistě uznáte, může mít svá úskalí...

Tento zážitek jsem si vybavil při víkendovém posezení s přáteli, kdy od kamarádovy přítelkyně zaznívala slůvka jako "sráči", "do prdele", "k...a nekecej" apod.. Nejsem prudérní a volnější mluva mi opravdu nevadí. Naopak, někdy může být docela sexy. Přesto jsem se zamyslel, proč taková slova zaznívají od "křehkých" dívek a žen. Snaží se snad vyrovnat mužům, nebo jsou jen prostě "od rány", nebo je to svérázný způsob jak mluvit moderně ???

Nebudu do světa roztrubovat své pohoršení, které se vlastně ani nekoná. Každý má s tímto "problémem" jistě svoji osobní zkušenost. Mně absolutně nevadí ostřejší slůvka pronášená s humorem nebo evidentní nadsázkou.  Naopak, ocením u žen schopnost nadhledu a cit pro situaci. Docela dost mi vadí vulgarita opilé dívky či ženy, nebo sprostota na veřejnosti např.v MHD, případně laciné nadávky na ulici apod..

Že může být použití ostřejšího výrazu od ženy nakonec ještě docela milé, mi dokázala moje přítelkyně. Při procházení obchodem s oblečením jsme narazili na tričko s podivným vzorem. Podle komentáře přítelkyně šlo o "pičitkový" vzor. Chvilku jsem se zarazil, jaký grafický prvek to vlastně pozorujeme. Při bližším ohledání jsem rozpoznal kosočtverce...

Aby bylo jasno. Sprostota zůstává sprostotou a je jedno, jestli je z úst ženy nebo muže. Osobně se snažím vulgarismům spíše vyhýbat, ovšem někdy "podlehnu" a trochu se přizpůsobím svému okolí. Přesto pro nadávky pronášené upravenou a navoněnou mladičkou dívkou většinou nemám pochopení. Neumím to možná ani přesně zdůvodnit. Třeba jde jen o pocit. Ale mám ho a nebudu ho skrývat. A jaký pocit máte vy ???

Autor: Martin Šik | úterý 31.7.2007 5:06 | karma článku: 20,02 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54