Proč je za vším nějaké "něco"?

Znáte takové to "něco", které je nám obyčejným smrtelníkům, sugerováno od lidí, kteří "znají život", a velmi dobře ví,"jak se věci mají" ? Čím dál častěji si připadám marný. Proběhne určitá událost a vzápětí se nestačím divit, kolik teorií, většinou velmi konspiračních, si lidé dokážou k události dovymyslet.

A tak se například cestou do práce dozvím, že za porážkou s Portugalskem stojí manažer reprezentace Košťál. Chvilku přemýšlím proč, ale je mi informovanou osobou okamžitě vysvětleno, že každému musí být jasné, jak měla vypadat sestava a že do ní rozhodně nepatří Baroš, nýbrž Svěrkoš. Baroše přece protlačil Košťál a to je největší škodná. Ty to nevíš ? Nevím... Připadám si jako oslík Matěj. Tiše špitnu, že do sestavy má snad co mluvit trenér, ale to u těch co "znají život" vyvolává hurónský smích.


Jdu dál a potkávám dalšího informovaného, který drží prst na tepu doby. Ceny komodit na světových trzích má v malíku a úplně přesně ví, že cena ropy je vyšroubována spekulativními nákupy. A mohou za to především Američané, protože to je další škodná. A světu vládne Čína, která si obchodně podmaní koho se jí usmyslí. Začínám mít opravdu stísněné pocity. Mám vůbec pokračovat v cestě do práce, nebo mám rovnou odbočit do zdravotního střediska ?


Ale to bych si nepomohl. Jistě bych potkal zástup znalců problematiky zdravotnictví. Především by mi bylo podrobně rozkryto, kdo tahá za nitky a obohacuje se na nebohých pacientech. Věděl bych, kdo je jedna ruka s farmaceutickým průmyslem a jak se chytře dokáže namastit na kupčení se zdravím.Jistě by se nezapomnělo ani na nové léky, protože ty už mají Japonci dávno na všechno, jen si je nechávají pro pár mocných.


Proto se vzmužím a chci normálně pracovat, ale nejde to. Další, který přesně ví, "jak se věci mají" mě zásobuje informacemi o radních, kteří v našem městě vlastní nové obchodní centrum na náměstí. Opět tiše špitám, že v obchodním rejstříku zapsáni nejsou a navíc by byli fest hloupí, kdyby takto okatě provokovali voliče. Jak prý můžu být tak naivní, když je to tak jasné... Říkali to lidi a to je velmi spolehlivý zdroj.


A co teprve politika celostátní ! To je jedno velké spiknutí. Všichni politici jsou stejní a chtějí si jen
nahrabat. Privatizační zákony si udělali na míru a jejich dluhy zaplatí  obyčejný člověk. Ví se přece úplně přesně, kdo má kde jakou vilu, kolik ho stála a jak si na ni nakradl. Všechno je to jenom pimprlové divadlo a na chudý lid prý musí být přísnost. Když je náhodou průser, přikryje ho vhodný soudce, nebo státní zástupce shodí spis ze stolu.


Tak ! A je to jasné. Jen já jsem ten trouba, kterému se musí všechno podrobně vysvětlovat. Jak můžu nesdílet ten základní pocit, že je tu šílený, ale opravdu šílený bordel. Všichni to přece ví. Ptám se, kdo jsou ti "všichni". Stačilo by mi vyjmenovat prvních sedm.... A tak konečně začínám pracovat. Necítím se dobře. Ničemu totiž nerozumím a nevím, "jak jde život". Ještě že naštěstí najdu vždy dost ochotných, kteří mě dopodrobna informují. Bez nich by můj život byl úplně marný. Jsem rád, že je mám !

Autor: Martin Šik | pátek 13.6.2008 8:08 | karma článku: 12,66 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54