Poplatky ve zdravotnictví - argumentační nepřesnosti

Je zajímavé sledovat, jak se staly poplatky ve zdravotnictví oblíbeným klackem, kterým se mlátí levicový volič po hlavě. Nic proti, každý může mít na problematiku řešení financování zdravotní péče různé názory. Jen mě zaráží rozporuplnost a mnohdy zřejmá nelogičnost argumentace zastánců poplatků.

Volby do krajů a senátu prý socialisté vyhráli drtivě hlavně proto, že se jejich voliči nechali utáhnout na vařené nudli slibu vracení poplatků v krajských nemocnicích. Také často zaznívá, že voliči ČSSD prodali současnou koalici za třicet stříbrných. Ti z nejotrlejších konzervativců pak neopomenou dodávat, že volič levice je lehce zmanipulovatelný, podléhající nereálným slibům a že brzy pozná, jak naletěl. Je k zamyšlení, jestli se v těchto vyjádřeních jedná především o nestrávenou prohru, nebo o projekci vlastních přání a předpokladů.


O poplatcích bylo a bude napsáno mnohé. Sám jsem četl mnoho vyjádření politiků a také třeba kolegů blogerů. Jako nit se táhne všemi těmito příspěvky zřejmá nelogičnost. Začnu u stokrát omletého slibu ODS před volbami roku 2006, že nezvýší spoluúčast pacientů na lékařské péči. Zatím mi nikdo z politiků ani komentátorů nedokázal uspokojivě vysvětlit, proč nedošlo k dodržení tohoto slibu voličům. Zatímco levicový volič měl naletět slibu vracení poplatku v nemocnicích, naletěl zřejmě pravicový volič v roce 2006 slibu nezvýšení spoluúčasti.


Zastánci konzervativců u nás, vysvětlují nutnost zavedení 30 Kč poplatku různě. Od začátku jsem byl ochotný naslouchat např.argumentu, že se tím má regulovat zneužívání lékařské péče. Že se mají z ordinací vytlačit tzv."paralenisté" (zřejmě novotvar) a lékaři má zůstat více času, prostředků a sil na závažnější případy. Vzápětí ovšem stejní příznivci pravice dodávají, že 30 Kč přece nikoho nezabije, že to je cena jednoho piva, půl krabičky cigaret nebo několika SMS zpráv. A pozor, to začínám bystřit a zamýšlet se. Tak jak to vlastně je ? Na jedné straně poplatek "nic není", nemá mít pořádnou
hodnotu a na straně druhé má někoho odradit od zneužívání péče ? Tady mi něco nesedí.


Druhým zásadním argumentem pro obhajobu poplatků bývá, že se tím do zdravotnictví dostane více prostředků. Nikdo z politiků ovšem nezačal tím, že by předložil objektivní analýzu potřeby většího objemu peněz, v systému zdravotní péče. Máme tuto potřebu ? Pokud ano, jsou přece různé cesty, jak do systému více peněz dostat. Jednou z nich může být zvýšení zdravotního pojištění. Už vidím všechny konzervativce, jak jim naskakuje husí kůže. Nemají totiž rádi zvyšování daní. A zdravotní pojištění daní je. Pak ovšem nechápu, proč se tak bijí za poplatky, které nejsou nic jiného, než jakási "daň nad daň". A tady mi opět něco nesedí. Konzervativec najednou strašně rád něco platí.


Pokud by mělo být pravdou, že 30 Kč poplatek nikoho nezabije, pak si myslím, že ve stejné logice nikoho nezabije ani mírné, opravdu mírné, zvýšení zdravotního pojištění. Mimochodem, prý by se tak do systému zdravotní péče dostalo mnohem víc prostředků, než prostřednictvím vybírání současných poplatků. Proto se znovu ptám, máme potřebu většího objemu peněz v systému ? Jsou nové přístroje, léky, vědecké objevy. Takže asi ano. Potom si ovšem pěkně nahlas přiznejme, že těch peněz potřebujeme mnohem víc, než vybereme tímto poplatkovým systémem.


Je tu ještě argument, že poplatek je čistě individuální, zatímco zvýšení zdravotního pojištění, by zaplatili všichni. Ano, to je pravda. Pak si ovšem vyříkejme, jak široce solidární chceme mít tuto společnost. Jsou lidé, kteří o své zdraví pečují, chovají se zodpovědně. Pak jsou jistě i lidé, kteří své zdraví zanedbávají. Rozhodně ovšem neplatí, že ti první jsou méně nemocní, než ti druzí. Snad každý ze svého okolí zná případy lidí, které i přes jejich zodpovědné chování trápí závažné nemoci. Poplatek je tak vlastně i trochu "trest" za nemoc. Za stav, který se mnohdy nedá ovlivnit žádným zodpovědným chováním...


Nejsem volič levicových stran. Nejsem ani volič pravice. Jsem nevolič, ale chápu svým způsobem voliče levice, kteří to současné koalici spočítali v krajských a senátních volbách. Rozhodně nešlo jen o poplatky, ale pokud šlo i o ně, pak je třeba se zamyslet, nad těmi argumentačními nepřesnostmi, které se kolem poplatků objevují. Několik, těch nejviditelnějších jsem popsal. Možná by jste přidali i další. Možná mi někdo dokáže zdůvodnit, že to vlastně ani nelogické není. Osobně upřednostním vždy efektivní, úsporný a fungující systém zdravotnictví, ve kterém bude péče na úrovni dostupná co nejširšímu okruhu společnosti. Myslím si, že současný poplatkový systém, připravovaná privatizace zdravotních pojišťoven nebo tzv.řízená péče, nejsou tou správnou cestou.

Autor: Martin Šik | čtvrtek 6.11.2008 11:02 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54