Opravdový trest pro ČEZ, E.ON a další

Ohlášené zvyšování cen elektrické energie vyvolalo velkou vlnu nevole a protestů. Jednou z forem je i řetězový e-mail, který jsem v minulých dnech obdržel s výzvou k protestní akci.
Podstatou výzvy bylo, v den 21.12.2008 v 18:00, na 30 minut vypnout veškeré spotřebiče elektrické energie v domácnostech. V uvedený den jsem proto neváhal a sledoval, kolik oken na našem sídlišti potemní. Autoři výzvy by zřejmě zažili velké zklamání. Místo tmy nebo mihotajících se plamínků petrolejek a svíček, jsem spatřil spíše kýčovitě blikající  barevné vánoční osvětlení, téměř v každém okně.To, že tato výzva je nesmyslná i z jiného hlediska, se ukázalo z dalších podrobnějších informací.

Těch 30 minut bez odběru, pokud by mělo hromadný ohlas, by totiž vyvolalo výkyv odběru v rozvodné síti. Vyrovnání takového výkyvu, by bylo povinností společnosti ČEPS, což je akciová společnost ze 100% vlastněná státem. ČEPS by musela nakoupit podpůrné služby právě u výrobců elektřiny, proti kterým je protest namířený, a tím vlastně zvýšit jejich výnosy. Z toho je vidět, nedomyšlenost takovéto výzvy. ČEPS zodpovídá za rozvodnou síť a její regulování, energetické společnosti se zabývají výrobou energie.

Také jsem se zamýšlel, proč vlastně výzva nejde mnohem dál v možnosti, jak rozkolísat rozvodnou síť. Nechci nikomu dávat návod, ale mnohem účinnější, než prosté vypnutí na 30 minut, se mi zdá několikrát krátce po sobě opakované prudké snížení a následné nárazové zvýšení odběru. Například v 18:00 úplné vypnutí osvětlení i spotřebičů, 18:15 zapnutí všeho nárazově, včetně rychlovarných konvic, mikrovlnek, praček, varných desek, různých přímotopů apod.. Stačilo by během večera několik takovýchto energetických šoků a soustava by se jen těžko vzpamatovávala.

Jak je ale patrné z popisu problému v článku, potrestali by daňoví poplatníci a odběratelé především sami sebe. Naopak, výrobcům energie by zvedli výnosy. Jedinou možnou cestou, jak efektivně "potrestat" společnosti jako ČEZ nebo E.ON a další, je trvale omezovat svoji spotřebu a tím snižovat výnosy těchto výrobců. Znamená to ovšem totální změnu životního stylu. Vzdání se všech novodobých žroutů energie, od plazmových TV, přes výkonná PC, až po množství spotřebičů trvale udržovaných ve stand-by režimech atd..

Dovolím si odhadnout, že na takovou změnu není nikdo připravený. Ani pak by ale výsledek nebyl zaručený. Víme všichni dobře, co znamenal pokles spotřeby vody. Následné zvýšení její ceny. Trh opravdu nevyřešil a nevyřeší vše. Kdo tomu uvěřil, snad nezažívá životní zklamání. To by totiž možná rezignoval na hledání úspor. A bez těch se do budoucnosti zřejmě stejně neobejdeme. Pokud někdo i nadále bude snít o potrestání energetických firem, ať si svůj protest do budoucna opravdu důkladně promyslí...        

Autor: Martin Šik | pondělí 22.12.2008 7:22 | karma článku: 13,55 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54