Čistič Augiášova chléva Topolánek

Není to tak dávno, kdy předseda vlády a stále ještě i ODS, hřímal z tribuny na podzimním sjezdu Strany zelených. V emotivním projevu tehdy vzýval své zelené koaliční partnery, aby mu pomohli s vyčištěním Augiášova chléva. Zřejmě společně měli probourat zeď a změnit tok dvou řek.
Hlavou však zeď neprorazíš a voda v řekách si dál spokojeně plyne ve svých korytech. Výzva to byla opravdu důrazná a emotivní, měla jen jednu drobnou chybu. Od té doby se totiž s čištěním nikam nepokročilo. A co že to chtěl Topolánek vlastně čistit ? Především média, u kterých mu vadilo používání agentů provokatérů a zpravodajských prostředků. Možná i policii a její propojení s některými novináři a politiky. Aféra Morava tehdy předsedu ODS rozvášnila natolik, že pronesl slavnou větu na adresu zelených: "Já vás k tomu potřebuji prostě !".

Proč to připomínám ? Protože o víkendu se můžeme těšit na 19. Kongres ODS. Je nad slunce jasnější, že se dočkáme dalších emotivních výzev a volání z tribuny. Jistě se najde nemálo spolustraníků, kteří na to uslyší. ODS není v jednoduché situaci. Osobně si skoro neumím představit větší rozklad, který by ještě politickou stranu mohl potkat. Nejen prohrané krajské a senátní volby, ale mnohem víc koaliční vládnutí a vnitrostranické pnutí dnes zaručují, že kongres rozhodně nebude nudný.

Jen pro ilustraci. Topolánkovi vyčítají jeho oponenti, že se až příliš rozkročil do politického středu. První místopředseda Bém volá po návratu k původním hodnotám, ale přitom chce prosazovat menšinovou vládu ODS, která by se bez podpory opozice jen těžko obešla. Do toho tatíček zakladatel Klaus vyhrožuje odchodem ze strany a založením nové. Poslanec Tlustý a jeho skupinka věrných bojují svůj zvláštní boj, kterému snad někdy porozumí i někdo jiný než oni sami. Partnerka premiéra Talmanová, musela na Praze 1 nasadit opravdu všechny síly, aby zabránila nominaci Béma. A tak by se dalo pokračovat.

Řečeno Klausovým slovníkem, čeká nás nenudný kongres. Já bych k tomu dodal, že první nenudný v historii ODS. Díky ČT 24 budeme mít příležitost to představení sledovat všichni. V pátek začíná kontinuální vysílání v 17:00 a přes víkend pokračuje vždy od 9:00. Provázet budou Daniela Drtinová a Václav Moravec. Jistě uvidíme Bémův spot, natočený společně se Čtvrtníčkem, i projev předsedy ODS Topolánka. A na ten se těšme obzvlášť. Augiášův chlév samozřejmě jen těžko vzpomene. Ale nebál bych se, že budeme ochuzeni o další emotivní výlev, pronášený zvýšeným hlasem.

Závěrem snad jen malý dodatek. Bývalá významná figura ODS Miroslav Macek nechce situaci před kongresem strany komentovat skoro vůbec. Říká jen: "Co k tomu říct ? Po drtivě prohraných volbách kandidují na předsedu strany bývalý předseda a bývalý 1.místopředseda. Ach jo!" A v tom to možná bude. Přesto však zbývá malá naděje, že Augiášovy chlévy budou jednou opravdu vyčištěny....

Autor: Martin Šik | čtvrtek 4.12.2008 9:50 | karma článku: 17,27 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54