Borderline - hraniční porucha osobnosti.

Není to tak dávno, kdy v Lednici došlo k tragédii. Vyvrcholila smrtí dvacetiletého mladíka. Jeho o rok mladší přítelkyně skončila pobodaná v nemocnici. Oba napadl bývalý přítel dívky. Takový hodný a tichý chlapec, říkají sousedi. Člověk trpící hraniční poruchou osobnosti, říkají odborníci.

Podle psychologů u nás raketově roste počet lidí, kteří trpí tzv."borderline", čili hraniční poruchou osobnosti. V budoucnosti prý bude výskyt těchto poruch častější. Nejsou to radostné vyhlídky. Jak jsou takoví lidé charakterizováni ? Jejich vztahy k lidem jsou nestálé a povrchní, jednání je impulzivní. Povaha je prý emočně labilní, nestálá a vrtošivá.


Zamýšlím se nad tím, co vede mladé lidi k takto zkratkovitému řešení situací, do kterých se v životě dostávají. Necítím se ještě tak starý, ale nevzpomínám si, že by za mých "mladých let" někdo jen tak, zřejmě kvůli hraniční poruše osobnosti, šel ubodat soka a objekt své touhy. A že nás hodných tichých chlapců bývalo víc než v současné době...


Zprávy o mladých lidech, kteří se upalují, napadají, skáčou z výšek nebo někoho ubodají se jenom množí. Kde je příčina se asi nedá zjistit snadno. Jde o problémy ve výchově, v rodině nebo o působení celé společnosti a způsobu života ? Kdo ví... V každém případě jsme svědky situací, které mladí lidé úplně nezvládají a řeší je vypjatým způsobem.


Nemám z toho dobrý pocit. Kdo by měl. Nejde jen o ty vyhrocené případy. Mám dojem, že i v běžných situacích se člověk setkává s neadekvátními reakcemi. Jsme a budeme společností "hrdobců", kteří však někde uvnitř trpí nejistotou, která je nakonec přinutí sáhnout po jednoduchém řešení typu zabij, skoč, zapal, udeř ?


Dobře prý už bylo. Populární rčení se dá vztáhnout i na názory odborníků. Jak se připravit na budoucnost, která má být plná lidí s hraniční poruchou osobnosti ? Bude to chtít opatrně našlapovat, jen tak zlehýnka, kolem nestabilních jedinců ? Možná jsem starší než jsem myslel. Možná jsem už nekonečně starý....

Autor: Martin Šik | pátek 9.5.2008 8:09 | karma článku: 17,49 | přečteno: 3570x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54