Zvyšme DPH, ať je na trafiky

Jedu Vám tuhle po D1 z Brna do Prahy. Tempomat je sice nuda, ale když už za sebou máte ten den pár stovek kilometrů a k tomu ještě několik hodin přednášení o tak radostných věcech, jako je potenciální rozpad eurozóny, tempomat se Vám pro svou pohodlnost šikne. I pověsil se můj adaptivní tempomat za kufr jednomu Yetimu a společně jsme spolu sdíleli dobrých 50 kilometrů. Měla jsem tedy dostatek času, abych si onen výtvor zvaný Škoda Yeti dosytosti prohlédla. Co ovšem na právě tomto exempláři bylo nejfantastičtější – to byl gigantický nápis přes celé zadní okno „Porsche Praha“. Tedy proti gustu žádný dišputát, a už vůbec nemám námitek proti (již celkem proslulé) výdrži Yetiho v různých zátěžových zkouškách, ale nemohu si pomoct: Popsat Yetiho reklamou na Porsche je asi takové, jako pověsit si na zeď plakát Angely Merkelové v životní velikosti a nadepsat ho „Sexbomba“. Anebo jako před volbami rozhlašovat, že „nechceme zvyšovat daně“ a po volbách nedělat skoro nic jiného než přemýšlet, jak vytáhnout z domácností i firem víc peněz.

Česká vláda ústy svého premiéra v pátek 9. září (tak trochu nepřímo) připustila, že růst ekonomiky o 2,5 %, se kterým počítá Ministerstvo financí a tedy státní rozpočet pro příští rok, by se taky nemusel vyplnit. (S dovolením to opravím: takový růst je zhola nereálný.) Takže rozpočet by se také nemuselo – dokonce ani s tím jeho příšerným naplánovaným schodkem – podařit splnit. (Opět s dovolením uvedu na pravou míru: je jisté, že schodek rozpočtu přesáhne plán a že veřejný dluh opět zrychlí růst.) Takže co s tím vláda hodlá dělat? Hodlá prý nejspíš znovu zvýšit daň z přidané hodnoty. Prý například sjednocení DPH na 19 % by to mohlo spravit. A pak že by se ještě dalo uvažovat o té dani a támhleté dani…

V jednom má vláda pravdu. Z firem v podobě většího zdanění zisku se jí už víc peněz nepodaří v případě další krize vytáhnout. Protože krize jaksi znamená, že se firmám nedaří. Že nemají tak velké zisky, ba že dokonce mají i ztráty. Takže už není odkud jim brát. To taková daň z přidané hodnoty – to je panečku jiná! Jíst musí lidé pořád, i kdyby vypukla třeba třetí světová válka. Tak jim zdaňme spotřebu, to se nebudou mít jak bránit.

Jenomže celá ta diskuse se točí v bludném kruhu.

Co česká ekonomika potřebuje, není zvyšování daní, aby se nafouknul rozpočet. Kdyby si pokladní z Tesca jezdila čtyřikrát ročně na dluh na dovolenou na Barbados, asi by jí brzy banka přestala půjčovat s poukazem, že si žije trochu nad poměry. Asi by jí doporučila, ale své výdaje trochu snížila úměrně svým příjmům.

Vláda ne. Vláda nehodlá své výdaje mírnit. Vláda stále hledá, kde ještě by si mohla půjčit. Že by si ještě nepovšimla, že některé výdaje ve veřejných financích vypadají poněkud podezřele? Co třeba takový Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie? Nebo Státní fond kultury? Nebo co třeba Státní fond životního prostředí? Co všechny další mimorozpočtové fondy a státní až polostátní instituce, které stojí mimo státní rozpočet hlavně proto, aby na ně nebylo tolik vidět? Mimochodem, kde se hlavně ztrácí oněch až 100 miliard korun, které se vypaří ročně díky korupci? Ano, hlavně v oněch schovaných mimorozpočtových fondech a institucích. Co takhle místo zvyšování daní všechny tyto zbytečnosti zrušit? No jo, ale to by si politici zrušili své trafiky. Proto se tváří, jako že neexistují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 16.9.2011 11:40 | karma článku: 47,56 | přečteno: 8644x