Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Nové zdražení na spadnutí? Nová intervence?

Nepochybuji, že listopadová intervence České národní banky (ČNB), pro kterou se u české veřejnosti vžil velmi sugestivní, byť značně zavádějící název „zdražení“, zůstala všem hluboko v paměti. Koneckonců, bylo to tehdy spektakulární divadlo: Kdy naposledy před intervencí se český bulvár zajímal o centrální banku? Pochybuji, že až do intervence si třeba jen čtvrtina čtenářů bulváru byla schopna vzpomenout na jméno českého guvernéra centrální banky. A nejednou po intervenci bylo skloňováno ve všech pádech. Už to samo o sobě svědčilo o tom, jak hluboce intervence centrální banky na oslabení koruny českou veřejnost vzrušila. Nechme stranou, že valná – skoro bych řekla drtivá – většina výpadů proti intervenci byla vedena dost neodborně a bez ekonomického porozumění, proč k ní vlastně došlo. Faktem totiž je, že i já tehdy byla proti intervenci, byť mé argumenty byly trochu jiné než ty, které omílal bulvár. ČNB tehdy intervenci obhajovala s tím, že kdyby k ní nedošlo, spadla by česká ekonomika do deflace, tedy do situace, kdy ceny v ekonomice nerostou, ale klesají, a to by prý byl průšvih. Někteří z ekonomů – včetně mě – zase kontrovali, že deflace by žádným průšvihem nebyla, tak proč kolem ní dělat tolik cavyků?

Uteklo několik měsíců, vzrušené nálady veřejnosti už prakticky opadly. A náhle mám silný pocit déjà vu. Situace, která loni na podzim předcházela intervenci prudce oslabující českou korunu o 7 %, se totiž nápadně opakuje…

O co jde? Český statistický úřad zveřejnil čerstvé údaje o české inflaci. Zatímco ČNB počítala s tím, že ceny (v meziročním porovnání) porostou o 0,5 %, v realitě ceny stagnují. Inflace je tedy na nule. Neboli máme tu skoro-deflaci. (Jen tak mimochodem, předchozí výpočet ČNB, že ekonomika potřebuje korunu na 27,00 CZK/EUR, aby nespadla do deflace, se ukázal být značně nepřesným. Koruna je ještě mnohem slabší, než ČNB původně zamýšlela, a inflace je stejně nulová.) Téma pro centrální bankéře jak vyšité! Tedy – míněno nejen pro české centrální bankéře; budiž poctivě řečeno, že téměř hysterickou hrůzu z deflace mají i mnohé jiné centrální banky prakticky po celém světě.

Takže: ČNB by nyní, po posledních statistikách, jistě mohla začít říkat, že kdyby nebylo její listopadové intervence na oslabení koruny (tedy kdyby nebylo onoho „zdražení“), dnes by byla ekonomika už v deflaci. A že zaplaťpámbu, že intervenovala. A že teď se všichni ti, kdo na intervenci nadávali, mohou kát, jak byli mimo mísu. A že je vlastně nyní třeba opět proti koruně intervenovat.

Znamená to, že nějakou chytrou hlavu teď opět napadne, že by koruna měla znovu oslabit třeba až na 28,50 nebo 29,00 CZK/EUR…? Že „by to chtělo“ další intervenci neboli další „zdražení“? Další prodražení dovolených o dalších pár procent? Vyloučit to zcela nelze. A celkem jistě by to znamenalo pro veřejnost i pro podniky další obrovský šok. A taky další vlnu nevole.

Nicméně ačkoliv takový scénář zcela vyloučit nelze, jeho pravděpodobnost je podle mého úsudku relativně malá: Řekněme zhruba pětiprocentní či maximálně desetiprocentní. Ne že by se situace po ekonomické stránce od té loňské tak docela lišila. Nicméně liší se nálada společenská. A já sázím na to, že ego centrálních bankéřů tentokrát nad intervencí spíš zvítězí. Jak to myslím? Tipuji, že ČNB si protentokrát – navzdory své nezávislosti a navzdory tomu, že ze zákona se (nejen) bulváru tedy rozhodně zodpovídat nemusí – nebude chtít projít stejným mediálním lynčem jako v závěru loňského roku. Přesto pokud by se ČNB odhodlala jít v rámci svého nejlepšího vědomí a svědomí i hlavou proti zdi, rozumějme proti náladám veřejnosti, a pokud od konce minulého roku nepřehodnotila svůj postoj k deflaci coby k údajnému obrovskému strašákovi, pak bychom intervenci měli hypoteticky čekat i dnes.

Otázka ovšem stále zní, zda hysterie z nízké inflace či z deflace je vůbec namístě. Zda vůbec má ekonomický smysl o slabší koruně uvažovat, a to i když necháme (ne)popularitu takového kroku stranou. A má odpověď zní, že kdybych byla já centrálním bankéřem, korunu bych rozhodně neoslabovala. Deflace totiž odezní a inflace se k nějakým dvěma procentům vrátí časem sama, spontánně, aniž by kdokoliv musel manipulovat uměle kurzem a rozpoutávat vášně. Navíc nesouhlasím ani s tím, aby byly veličiny, jako je kupříkladu kurz koruny, stanovovány jakoukoliv „radou moudrých“. Pro mě zkrátka mírná deflace žádným strašákem rozhodně není. Už jsme si takovou mírnou deflací několikrát prošli, a žádné peklo to nebylo. Koneckonců na deflaci se klidně můžeme dívat i tak, že je vlastně dobrou známkou, že ceny ještě nejsou v ekonomice natolik zatuhlé, že dokáží v případě potřeby i poklesnout. Kdyby to nedokázaly, byl by to špatný signál.

A proč se tedy centrální banky obyčejně deflace tak děsí? Protože zaměňují příčinu za následek. Obyčejně předpokládají – velmi zjednodušeně řečeno - že budou-li ceny klesat, lidé budou čekat, až zboží zlevní ještě víc, a nebudou utrácet. A ekonomika neporoste.

Já to ovšem (u většiny případů) deflace vidím opačně: Lidé jsou po krizi ještě celí tumpachoví, syslí si po té neblahé zkušenosti peníze na horší časy, a neutrácí z opatrnosti. Až jim dáme čas, až bude krize dost daleko za námi, najednou se utrhnou ze řetězu a začnou utrácet jak o život. A inflace zase poroste… A vůbec: Má smysl toužit po takovém růstu, který je vyhnaný jen spotřebou? Není to jako svaly nafouklé jen anaboliky? Prázdná skořápka? Má takový spotřebou vyhnaný růst vůbec hodnotu? Není skutečným a cenným růstem jen takový růst, který je založený na vyšší produktivitě a lepší technologii? Tak proč vlastně nějakou tu malou deflaci řešit?

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 11.7.2014 8:00 | karma článku: 41,34 | přečteno: 4662x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Energetická chudoba je budoucí plán

Krátce poté, co začala válka na Ukrajině, zdražila prudce elektrická energie. Protože časová shoda–válka a zdražení elektřiny–se přímo nabízela, bylo pro vládu velmi jednoduché vymluvit se a nabídnout veřejnosti údajné vysvětlení:

24.7.2024 v 8:00 | Karma: 40,62 | Přečteno: 2033x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Budeme reformovat?

V poslední době je zřejmé, že hospodářská politika se vládě hrubě nedaří. Náš premiér i provládní ekonomové sice hýří navenek falešným optimismem a tvrdí, jak se nám úžasně daří, realita však je odlišná.

17.7.2024 v 8:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 6997x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nový prezident, nová ekonomika

Prezidentská kampaň republikána Donalda Trumpa v červnu poprvé oznámila, že má na svém hlavním účtu více příspěvků než kampaň současného prezidenta zvoleného za Demokratickou stranu Joea Bidena.

9.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2607x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nervozita v ekonomice silně narůstá

Poslední týden se jednoznačně nese v duchu výrazného nárůstu rizik a obav v ekonomikách a ve finančním světě.

2.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,47 | Přečteno: 2480x | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Energie už zase zdražují, a to je jen začátek

Průmyslová produkce neustále meziročně klesá. Samozřejmě není na místě dělat závěry z jednoho měsíce. Ale data ukazují, že nejde o žádnou jednorázovou záležitost. Je to už trend. Prakticky poslední rok se průmysl zmenšuje.

25.6.2024 v 8:00 | Karma: 40,79 | Přečteno: 2523x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 700
  • Celková karma 42,01
  • Průměrná čtenost 19864x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články