O užitečnosti HDP se dohadují jiné veličiny než pí Šichtařová. Řekněme si, že to je velice užitečný ukazatel, ale pro celkový obraz ekonomiky je potřeba jich brát více. Tím jsem shrnul celý dlouhý blog do jedné věty.

MK

Jestli ekonomika roste nebo klesá, to fakt nevím. Stejně tak nevím, jak je to vlastně s tou inflací. Roste? Klesá? To opravdu nevím, spíše tak nějak osciluje v kladných jednociferných hodnotách.

Ale o té nedůvěře spotřebitelů si dovolím pochybovat. Po delší době jsem zase zavítal do města. A ta přecpaná parkoviště u obchodů a spousta lidí v nich na nějakou nedůvěru moc nevypadá.

mají hladovět? Co říká parkoviště o důvěře? Víte co kupují - to samé, levnější, míň...?

MV

O HDP tuhle moc pěkně pojednal v MFD B. Pernica: " ...

První, kdo v EU implementoval novou metodiku ESA 2010, byly Francie a Nizozemsko. ESA 2010 pomohla hlavně zemím z eurozóny, protože zvýšila výpočtovou základnu, z níž se určuje plnění maastrichtských kritérií, tedy hrubý veřejný dluh a deficit veřejného rozpočtu. Česko tak učinilo na podzim 2014. V roce 2020 zveřejnil John Bolton, poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve svých pamětech vzpomínku na summit NATO z roku 2017, kde zmínil i Česko: „Nejvíce nejapný komentář přišel od českého premiéra, který řekl, že se ze všech sil snaží dosáhnout dvou procent do roku 2024, ale že jejich HDP roste tak rychle, že si není jistý, zda mohou obranné výdaje udržet krok. V podstatě tím říkal, že bohatnou moc rychle na to, aby se mohli náležitě bránit.“

Ironicky řečeno: velmi bohatou zemí je dnes Ukrajina a jako země, konvergující své instituce a legislativu k EU, bude bohatá i po skončení války. Bude totiž vlastnit přebytek velmi drahých zbraní a munice. Jejich odpisy se budou započítávat do růstu ukrajinského HDP. Prostě válka, to už je dneska z pohledu statistiky moc dobrá věc."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ekonomika-valka-ukrajina-penize-hdp-vypocet-vydaje-bohatstvi.A240531_182402_zahranicni_laci

PS

Na summitu NATO v roce 2017 byl tehdy za Česko Miloš Zeman.

AJ

Paní Šichtařová je ekonomka na úrovni podnikové účetní, ale spíš na úrovni Lipovské. Odborné lruhy ji vůbec nerespektují a tak komunistce z Trikolóry zbývá jen blábolení na Idnes blogu.

  • Počet článků 695
  • Celková karma 42,39
  • Průměrná čtenost 19979x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články