Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Novák: KUNDERA - a už jeden kiks

Zmíněnou knihu vlastním sotva 24 hodin, takže jsem si ji stačil jen prohlédnout, a letmo si v ní zalistovat. Jako obvykle u  biografií,  prohlédnul jsem si hned  také jmenný rejstřík, najdu-li tam někoho ze svých přátel či známých.

Měl jsem štěstí, začal jsem u žel již zesnulého básníka Oldřicha Mikuláška, a vskutku, pět odkazů v rejstříku. Přeskočil jsme pár písmen a dostal se k akademické malířce Inez Tuschnerové, která byla také kostýmní návrhářkou, čtyři odkazy. A protože po té je hned ú, tak jsem chtěl vyhodnotit, kolik odkazů má ve jmenném rejstříku asi největší přítel Milana Kundery žijící u nás, Milan Uhde. Ale? Prásk ho, ani jeden odkaz!

Jmenný rejstřík, chybí Milan Uhde

Hned jsem začal kombinovat, co se asi přihodilo, že Milan Uhde byl, alespoň tady v knize KUNDERA, totálně vymazán. Zvláště když v jeho skvělé knize Rozpomínky. Co na sebe vím - má Milan Kundera odkazů dvacet. Jistě, tu knihu si Milan Uhde napsal sám, čili malý rozdíl, ale stejně. Pokud se jejich životy často protínaly, tak by měl být přeci zmíněn i u Milana Kundery, ať to napsal kdokoli. 

Rejstřík jsem tedy nechal plavat, a  náhodně jsem knihu otevřel asi v první čtvrtině, a tam uprostřed stránky na mě zasvítilo "Milan Uhde"! A že letmo poznal jistou dámu Gajdošovou společensky v Brně atd. Takže sláva, Uhde není v knize KUNDERA cenzurován, ovšem proč tedy není uveden ve jmenném rejstříku? Že by jen šlendrián? Jenže to by zase bylo v rozporu s konstatováním Jana Nováka v rozhovoru s  Danielou Drtinovou pro DVTV, kde v závěru uvedl:"Já mám osmnáct set poznámek pod čarou, v celým svým díle jsem neměl jedinou poznámku pod čarou, tady jich mám osmnáct set, to je všechno vyzdrojovaný, a je to opřený o nějaký prameny, který jsou těžko oddiskutovatelný."

Kdyby byl vynechán v rejstříku nějaký spolužák, kterého Kundera viděl naposledy při maturitě před více než 70 lety, ok, může se stát. Jenže Milan Uhde je jedním z nejvýznamnějších našinců, který se v Kunderově životě promítal, a pořád promítá, kdyby teď už jen tím, že jako spoluzakladatel nakladatelství Atlantis, jistě i nyní přispívá aspoń konzultacemi či kontaktem s Milanem Kunderou pokud jde o vydávání jeho knih u nás. Navíc v závěru knihy je Milan Uhde uveden i v seznamu osobností, se kterými vedl Jan Novák rozhovory, pro potřeby knihy.

Takže se nabízí kacířská myšlenka, že oproti svému tvrzení, Jan Novák nemusí mít všechno zase až tak dobře "vyzdrojované, a opřené o prameny", když nedokázal ochránit v rejstříku ani pár VIPs. A co když si Jan Novák podobně neohlídal ani to údajné udání Miroslava Dvořáčka? 

Kdo ví. Možná by se tady mohlo přiložit vyjádření Pavla Kosatíka: "Četl jsem i ty estébácké papíry o něm, které po Praze kolují už mnoho let, tak jako zde skoro všecko estébácké koluje, žádné nové a převratné zdroje informací Novák nemá.
Z víceméně stejných zdrojů jsem vyčetl něco úplně jiného než Novák, což je normální, ale proč musí mít černobílý hnojomet 900 stran, jsem nepochopil. "

Ale třeba to všechno s rejstříkem je jen Žert Jana Nováka, na úkor některého z Milanů, ať už Uhdeho, nebo Kundery. Pár variant se nabízí, ale nechejme se když tak překvapit.

Sám se na knihu po letmém seznámení docela těším, i když poté, co jsem v tomto týdnu četl i slyšel několik recenzí či komentářů, včetně rozhovorů se samotným Janem Novákem, to bude jistě s mnoha výhradami. Asi jako kdysi 30 případů majora Zemana. Nepochybně lákavý bude dobový kolorit, i díky tomu, že Jan Novák kontaktoval opravdu velké množství přímých pamětníků. Už potěšilo i pár fotografií, mohlo by jich sice být mnohem víc, ale víme, nebylo to pro Jana Nováka jednoduché. A ideově si to jistě pohlídá každý čtenář sám, případné komentáře jako třeba u Mein Kampfu jistě třeba nebudou.

A protože tady byla už zmíněna Inez Tuschnerová, která jak je v knize uvedeno byla předobrazem malířky Sabiny v Nesnesitelné lehkosti bytí, možná by někoho mohlo zajímat, že to byla šarmantní a šikézní dáma i ve věku 77 let.

Inez Tuschnerová - zmínka v knize na straně 565

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inez Tuschnerová 2009

lllllll

Inez Tuschnerová s velkou radostí poskytovala rady mladým výtvarníkům, jako tady Katce. Na jedno setkání je možné podívat se tady  https://sestak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=99102

 

Inez Tuschnerová a Katka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Šesták | sobota 27.6.2020 0:22 | karma článku: 25,73 | přečteno: 6376x
  • Další články autora

Jan Šesták

Čest a sláva neočkovaným, kteří byli nakaženi covidem až v říjnu či listopadu

Je naprosto úžasné, že za jeden a půl roku ani jednou nezaváhali v dodržování ochrany, či v udržování své fyzické i duševní kondice. Tato skutečnost nade vší pochyby potvrzuje jejich velmi odpovědný přístup k celé pandemii.

12.11.2021 v 0:59 | Karma: 27,89 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

S podvody Bohemia energy souvisí i růst pandemie covidu

Což žel zatím nedošlo žádným našim odpovědným činitelům. Nikomu z nich zatím nedocvaklo, že na 900 tis. domácností, poškozených tímto distributorem, patří spíše k méně movitějším, kteří k BE přicházely se snahou něco ušetřit.

3.11.2021 v 7:18 | Karma: 14,01 | Přečteno: 889x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Kůže a Michal David

Michal David je neustále napadán za to, že se prý věnoval pokleslému hudebnímu žánru, a že měl být za totality prorežimním zpěvákem. Jistěže David nebyl žádným Krylem či Cohenem, ovšem třeba Elvis taky v písních moc nefilozofoval.

16.5.2021 v 14:08 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

John Lennon a komunistické Rudé právo

Těžko říct, kdo měl v Rudém právu na starost noticku o zabití Johna Lennona. Ale je to výstižná ukázka "kvality" komunistického tisku v totalitním rudém Československu.

8.12.2020 v 21:16 | Karma: 16,65 | Přečteno: 901x | Diskuse| Kultura

Jan Šesták

Také někteří komunisté vydávali za totality samizdaty

Nejsme jako oni, bylo proslulé heslo před 31 lety a dále. To je sice částečně pravda, protože nikdo z rudých zločinců neskončil třeba v jáchymovských dolech, natož pak na šibenici. Pouze dva tři byli chvilku ve fešáckém vězení.

17.11.2020 v 9:12 | Karma: 12,37 | Přečteno: 388x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik