Zimní gumy? Jasně. Ale…

Chybička se vloudila, o povinné zimní výbavě se mnozí dozvěděli až ve chvíli, kdy na dálnici najížděli. Vlastně ani tehdy ne, chybí totiž značky, které na tuto povinnost upozorňují. Za to však může úředník, zimní gumy za to nemohou. Na ty to nesvádějme!

Na pneumatikách a brzdách se šetřit nemá, jinak se totiž řidič řadí nejen do kategorie „bláznivých škudlilů“, ale hlavně „dobrovolných dárců orgánů“. Bohužel, ke škodě a k úhoně přijdou i ti, co mají výbavu v pořádku. Nebo si snad nepamatujete, že zimu co zimu jsou naše dálnice ucpané kamiony, které jezdí „rallye letní gumy“, jak trefně zpívá Jaromír Nohavica v písničce Ladovská zima?

Zimní pneumatiky by měly patřit k základní výbavě. Bez výhrad. Jde o bezpečí všech. Výmluvy, že na to někdo nemá? Neberu. Takový řidič nemá na silnici co pohledávat. Jsem toho názoru, že jakákoli opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích, jsou ku prospěchu nás všech.

Velkým problémem v této záležitosti je však jednání ministerských úředníků. Na zavedení nové značky upozornili pozdě. Vlastně až dva dny před jejím zavedením. Chybně nebo spíše vůbec neinformovali motoristickou veřejnost o tom, kde značka bude - na jakých silnicích nebo jakých úsecích. To, že značky nejsou vůbec k dispozici, je naprosto absurdní, ačkoli čemu se divím, u nás je přece možné všechno.

S nedomýšlením přijatých zákonů a opatření, s jejich důsledky se v normálním životě setkáváme dnes a denně. Jistě, záměr a snaha je chvályhodná. Výsledný efekt je však, díky šlendriánství těch, kteří odpovídají za realizaci, rovný nule nebo spíš záporný. Když jsou nedostatečně informováni občané České republiky, o co horší to budou mít na českých silnicích cizinci a turisté, kteří o takovém opatření nebudou mít ani potuchy. Komunikace s občany. Zaostává a čím je jí méně nebo čím je horší, o to víc přibývá arogance. V tom je totiž náš problém. O zimní gumy tady vůbec nejde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | neděle 2.11.2008 15:41 | karma článku: 23,98 | přečteno: 3044x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41