Radar pod ruskou kontrolou? Ani náhodou! Na to zapomeňte!!!

Netajím, že jsem zastáncem výstavby radarové základny v Česku. Neznamená to ale, že bych automaticky přistoupil na cokoli. To cokoli, co bych nepřenesl přes srdce a řekl bych radaru adieu, je jeho případná kontrola ruskou stranou. Tomu říkám ne! A takové nápady hrají do karet jen bláznům, humanistům a aktivistům roztodivných sdružení proti radaru, kteří se neustále ptají, co na to Rusko a obávají se domnělé ruské protiakce. Jsme plnoprávným členem NATO, stejně jako např. USA a Kanada a kontrolují snad Rusové tamní vojenské základny???? Nenechme si všechno líbit. Jsem pro radar, ale za důstojných podmínek!

O radaru píši často a rád. Je to moje parketa. Důvody, proč bych chtěl, aby zde část protiraketového systému byla, jsem vysvětloval v předchozích příspěvcích a proto se nebudu opakovat.

Minulý týden přijel na návštěvu do České republiky americký ministr obrany Robert Gates poté, co navštívil Moskvu. Mimo jiné potvrdil i má slova, že radar nebude aktivní po celou dobu, ale mohl by být po odzkoušení v provozu jen v případě jisté

ho ohrožení, např. po odpálení rakety z Íránu.

Do té doby vše v pořádku, čím mi však vyrazil dech, byl nápad umožnit na budoucí základně pobyt ruskému styčnému důstojníkovi (množné číslo by nehrálo roli - jde o princip!), který by byl informován o chodu základny a hlavně v případě hrozby by měl přímé informace. Snažil se tím zřejmě utlumit ruské protesty proti výstavbě částí protiraketového systému v Polsku a Česku. Gates ani nevyloučil možnost společného rusko-amerického vyhodnocování íránských hrozeb, což by umožnilo zapojení ázerbájdžánského radaru Gabale do celého systému. Nejprve se zdálo, že jsem se přeslechl. Nejen, že jsem se nepřeslechl. Ale pan premiér Topolánek tyto informace nejen potvrdil, ale dokonce začal tvrdit, že tato varianta byla na stole již dříve. Pane premiére, nebyla! O tomto návrhu jsem se dočetl stejně jako většina politiků a občanů až z denního tisku. To je naprosto NEPŘIJATELNÉ.

Tomuto nápadu (dá-li se to nazývat vůbec nápadem a ne výsměchem) říkám velmi nahlas NE. To, že takový návrh vůbec padl, považuji za naprosté pomatení smyslů autorů. Možná se tím Gates & Topolánek zřejmě alibisticky snaží přesvědčit levičáky k souhlasu s radarem. Jenže všechno má své meze. Osobně mi vadila i návštěva náměstka Tomáše Pojara v Moskvě v den výročí vpádu sovětských okupačních vojsk do Československa. Pan náměstek se prý snažil ruské straně vysvětlovat náš postoj k americké žádosti. Výsledný efekt z jednání se rovná nule. Jen jsme tím Rusům ukázali, že nám chybí zdravé sebevědomí samostatného suverénního státu.

Po pádu železné opony a po odchodu sovětských vojsk z naší země jsme si všichni oddechli. A právě kvůli opětovné hrozbě z Východu a k posílení vlastní obrany jsme vstoupili do NATO a nyní jako právoplatný člen NATO bychom se měli Rusů ptát na souhlas? Nesouhlasili snad minulý týden Rusové s íránským jaderným programem? Nebyl snad Lavrov (ruský ministr zahraničí) včera v Teheránu na kafíčku u Ahmadinežáda? Ve světle těchto faktů nechápu, o čem pořád diskutujeme. Pokud by byl tento nebo jemu podobný nesmysl předložen k projednání našemu výboru, budu kategoricky proti a doporučím hlasovat proti. Upřímně však doufám, že má vláda jednání o smlouvě pevně v rukou a nenechá se k takovému kroku přesvědčit!

Autor: Richard Sequens | středa 31.10.2007 9:03 | karma článku: 16,58 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41