Nehodlám tolerovat symboly zla!

Srp a kladivo. Znak SS. Pěticípá rudá hvězda. Hákový kříž. Raz dva, raz dva. Přesně tohle asi mnoha lidem nevadí. Ba co víc, když mně to vadí a přeji si to zakázat a šíření těchto symbolů potrestat, tak sklidím ještě posměch. A to dokonce od lidí studovaných, liberálních a prý i demokraticky smýšlejících…

Minulý týden jsem si přečetl v novinách, že jsem jako chrabrý rytíř, něco jako Blanický rytíř (s kolegy zřejmě ze skupiny Hora Blaník), který když už neví coby, tak bojuje proti volebním úspěchům levice a komunistů neférově a chce jim ty jejich symboly zakázat. Vždyť co je špatné na červené a rudé? Prý chci zakázat rumělku nebo karmín..

Dámy a pánové, návrh změny trestního zákona, konkrétně trestného činu „Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka“ se přece týkají úplně něčeho jiného. Je to možná také symbol. Právě toho, že komunismus, nacismus a jiná obdobná hnutí jsou špatná a v demokracii i po 18 letech nemají co dělat! Rozhodně se tedy nejedná o nějakou podpásovku volebním úspěchům komunistů, mohou-li mít komunisté vůbec nějaký úspěch.

Dovolte mi ale vysvětlit, proč je taková změna z mého pohledu nutná. Hlavní myšlenkou tohoto návrhu je ochrana společnosti před hnutími, která mohou ohrozit demokratický řád a svobodu. Rozhodně se nesnažím žádným způsobem diktovat lidem, jaká barva je ještě červená a jaká je už rudá a tj. zakázaná. To je doufám, více než zřejmé, že zákon není o velikosti, tvaru a barvě hvězd. Bylo by to zbytečné zlehčování problematiky. Existuje totiž více důvodů na změnu stávající zákonné úpravy než se může na první pohled laikovi zdát. Své by o tom mohl určitě vyprávět třeba Ondřej Cakl, kterého si za jeho boj proti neonacistům velmi vážím.

Co je tedy obsahem našeho návrhu? Předně, současná obecná právní úprava trestního zákona, neobsahuje výslovné uvedení pojmů komunistické, nacistické. To vyvolává v praxi problémy a není divu, když někteří členové KSČM následně veřejně prosazují komunistické ideje a podporují bez skrupulí i politicky režimy, které potlačují lidská práva bez možnosti jakkoli je za to sankcionovat.

Neméně nutné je  opětovně zakotvit a jasně vyložit ustanovení, která přesně definují pojmy nacismus a komunismus.

Považuji za nezbytné, aby byl do zákona explicitně zakotven zákaz podpory a propagace symbolů extremistických hnutí, včetně všech jeho projevů. Stávající úprava totiž očividně pokulhává a je proto nutné výslovně uvést jak pojmy, komunismus a nacismus, tak i symboly, které s tím souvisejí (hákový kříž, šípkový kříž, srp a kladivo, nehledě na to, že symbol může mít i jiný význam – může to být starobylý runový znak).

Můj další argument se vztahuje k otázce genocidy. Kromě genocidy komunistické a nacistické se pro příště bude ustanovení týkat i dalších – např. rwandské nebo bosenské). Tato úprava bude odrážet reálnou situaci a bude moci postihnout i aktuální hrozby.

Věřím, že se Česko posune správným směrem a tato úprava pomůže nastolit demokratičtější a svobodnější společnost. Domnívám se totiž, že navrhovaná úprava je mnohem logičtější a hlavně opravdu dokáže zajistit větší ochranu před hrozbou extremistických hnutí. Mluvíme totiž o symbolech, za nimiž se skrývá zlo. A ty bychom veřejně tolerovat neměli!

 

 

V textu použité i mé úvahy a odpověď na článek pana I. Štampacha v MF DNES

Autor: Richard Sequens | středa 3.10.2007 9:13 | karma článku: 21,82 | přečteno: 2042x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41