Nebojme se jich, bude nás víc!

Když jsem psal posledně o pochodu nácků v Plzni, sklidil jsem kritiku, že na to upozorňuji a tudíž jich přijde víc a nebo, že už toho bylo dost, že to nikoho nezajímá. Jistě, sobotní odpoledne lze prožít radostněji. I když, zkušenost z poslední doby ukazuje, že většina lidí stejně tráví víkendy v nákupních centrech, a přemýšlet se jim nechce. Ani o tom, kdo a proč takovou akci organizuje, ani kdo a proč půjde naopak podpořit židovskou obec a demokraticky smýšlející. Jsem jedním z těch, kteří tam půjdou a jsem přesvědčen, že těch, co se přijdou postavit proti „holým lebkám“ bude víc.

Půjdu tam, protože si vážím demokracie a jakýkoli extremismus – pravicový, ale i levicový – do mé představy  demokracie nepatří. Obě ideologie způsobily smrt milionů lidí a rozpoutaly štvanice na ty, kteří za nic nemohli a chtěli jen žít podle svého nejlepšího přesvědčení a svědomí. Necinkali jsme klíči kvůli tomu, abychom se něčeho nebo někoho báli. Ta doba už skončila. Když už jsme nedokázali pochodu zabránit (nebo jestli se bude i přes některé zákazy konat), ukažme, že s ním a jeho aktéry nesouhlasíme.

Výtka, že náckové stejně v sobotu nic synagoze neudělají, nehodlají ji bourat ani poškodit, není na místě. Už jen fakt, že v dny výročí transportů plzeňských Židů si budou pravicoví extremisté pochodovat kolem synagogy pod smyšlenou záminkou, je provokace. Nevím, co je k tomu vede. Neznalost historie, rebelie proti systému..? Nejspíš to ale bude obyčejná hloupost a tupost.

Historie nám ukázala, že se podobným excesům nesmí ustupovat. Není namístě schovávat se za demokracii. Ta na to nakonec vždy doplatila. Půjdu na pietní shromáždění, které pořádá Židovská obec v Plzni a tímto zvu i své čtenáře, aby ve 14 hodin přišli před Velkou synagogu. Nenechte se odradit výzvami k vylidnění centra města, to je přesně to, co tito extremisté chtějí – abychom se jich báli, abychom se před nimi skryli a chovali se jako oběti. V sobotu po obědě máme šanci ukázat, že se nebojíme, že svoboda a demokracie vítězí nad siláckými řečmi pravicových extremistů.

Autor: Richard Sequens | čtvrtek 17.1.2008 12:09 | karma článku: 17,95 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41