Nach Russland to Karlovy Vary

Na výletě do Karlových Varů. Ani jsem netušil, že když zamířím na západ, tak dojedu do Ruska…

Ve Varech jsem nebyl snad svých od studentských let. V mých očích lázeňské město se svou typickou atmosférou při mé poslední návštěvě narušilo něco. Něco, co sem nepatří. Přináší to zřejmě peníze, možná hodně peněz, ale městu to neprospívá. Město to ničí. Peníze ruských zbohatlíků, o kterých se ne bezdůvodně a právem mohu domnívat, že pocházejí z nevyčerpatelných zdrojů zločinné a svého času všemocné komunistické strany Sovětského svazu a její neméně zločinné KGB, prostě Varům nepřispívají. Vymlouvat mi to můžete jak chcete, na vlastní oči jsem viděl ten neuvěřitelný kýč a rádoby luxus, pozlátko…

Poměrně dlouho jsem se rozmýšlel, zda psát o tom, jak jsem navštívil Malé Rusko. Tak totiž místní nazývají Karlovy Vary. Proč? Protože ve Varech už snad není nic české. Lidé, co začínají rozhovor v němčině nebo angličtině, aby pokračovali rusky. Rusové, co si hrají na to, že vlastně Rusové vůbec nejsou. Mafiáni, co si hrají na to, že vlastně mafiáni nejsou. Všudypřítomný kýč. Nic, co by dělalo město výstavným a lázeňským.

Není to o národnosti. Karlovy Vary nebyly nikdy ryze české. Karlovy Vary byl Karlsbad. Pro Goetha, jako pro mnoho jiných. Bylo to známé lázeňské letovisko, centrum kultury a vzdělanosti. Návštěvníci z celého světa ho milovali z jednoho prostého důvodu – bylo to město otevřené všem, se svým typickým vzhledem, atmosférou, kavárnami, restauracemi a hotely, a hlavně kulturou.

Co jsou Vary dnes? Co přinesli Rusové? Jeden veliký kýč. Staví zde bez povolení ruské dřevěnice, radnice jim jde na ruku. Máš peníze, kup si co chceš, dělej si co chceš. Souhlas ti dáme dodatečně, není problém. Smutné? Ano, taková je realita současných Varů. Prodali jsme sami sebe. Pizza za několik stovek a k tomu kaviár. Lázeňské oplatky a Becherovka? To nikoho nebere. Snad jedině vodka a kožichy…

Prodali jsme něco, co vždycky patřilo k našemu historickému bohatství. Dnes se tomu říká vydělávat. Co asi řekne budoucí generace na to, že jsme si dobrovolně vystavěli ve své zemi ruskou gubernii… možná, že i "pátou kolonu"…?

Když už je to realita, proč na to nejít s vtipem, že? Tak tedy jeden na konec. „Setkají se Putin s Topolánkem. Putin říká: „Když postavíte u vás americký radar, tak my vám rozbombardujeme Prahu“. Na to Topolánek : „Když vy nám Prahu, tak my vám Karlovy Vary“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | pondělí 24.11.2008 13:20 | karma článku: 24,38 | přečteno: 2398x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41