Gruzie není volební téma, stanovisek se nedočkáme

Při včerejší televizní debatě ohledně situace v Gruzii jsem pochopil jediné. Gruzie není volební téma levice - ČSSD. Sice umírají lidé, ale neumírají u nás.

Čeští levicoví politici s názorem na situaci v Gruzii vyčkávají. Čeká se na vyjádření toho a onoho, EU a NATO nebo USA a Francie. To nemají vlastní názor? Možná mají. Jenže Gruzie není důležitá, jsou zde přece důležitější témata. Třeba nejnovější výzkumy veřejného mínění o tom, jak si strany stojí před podzimními volbami.

Ale dočíst se na stranickém webu o Gruzii? Ani náhodou. V Česku budou krajské a senátní volby a válka v Gruzii se nedá „volebně“ prodat. A tak je nejlepší počkat. Uvidíme, co na to řeknou ostatní a potom se k jedné ze stran přikloníme. Tak se dá shrnout vize zahraniční politiky experta levice na zahraniční politiku Jana Hamáčka, kterou předvedl ve včerejším pořadu Události, komentáře. Mimochodem, ve stejném duchu pokračoval i dnes v Dobrém ránu s Českou televizí. Ochotně předvádí, jak je „v obraze“, ale vlastní názor, nedej Bože, jasné stanovisko, tak to ani omylem.

Zatímco jindy levice komentuje sebemenší maličkost a vydává tiskové zprávy ohledně snížení dotací na program Školní mléko (zde), nyní zarytě mlčí a vyčkává. Program Naděje a krajské volby jsou mnohem důležitější. A tak jediné stanovisko je, že by se zástupci levice rádi dohodli s Francií, co říkat a dělat, vzhledem k předsednictví, které po Francii převezmeme. Jenomže i tady nám ujel vlak. Francouzi na Čechy nečekali a světe div se, ani je nepožádali o konzultaci. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner odjel o víkendu do Gruzie vyjednávat o podmínkách příměří. Konkrétní akce, jasné a srozumitelné stanovisko i postoj.

Levice chce vyhrát podzimní krajské volby a chystá se na výhru voleb parlamentních. Chce vládnout, ale kromě kritiky domácích opatření, zvaní ruských generálů, občasných výletů do Sýrie a radaru, kdy  „nejprve ano, potom ne“, nepředkládá žádnou vizi své budoucí zahraniční politiky. Kde je prohlášení stínového ministra zahraničí? Kde je mimořádná tisková konference o tom, co má vláda udělat? Kde chybí osobnosti, tam chybí i vize. Program Naděje bohužel nedává Gruzii ani kapku naděje.

Fotky z posledních dnů z Tbilisi a z okolí města Gori, Gruzie; Daily Telegraph (ZDE, zdroj: Reuters)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O situaci v Gruzii v článcích: Olympiáda ne-olympiáda, už se tam melou!; Peking a Soči... olympiády, co mají leccos společného nebo Rusko útočí. A koho vlastně zajímá osud Gruzie?

Autor: Richard Sequens | úterý 12.8.2008 19:43 | karma článku: 23,73 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41