Den NATO: hraní na vojáky nebo ukázka, kdo mi v nouzi pomůže?

Zážitek! Jedním slovem to, co jsem viděl na letišti v Mošnově v rámci dne NATO, který se konal minulou sobotu v Ostravě. Svojí účastí na této vskutku grandiózní přehlídce armád sedmi států jsem si nechtěl splnit klukovský sen o vojácích, ani to pro mě nebyla jen přehlídka, vojenské techniky a letadel., Byla to především příležitost získat konkrétní představu o Spojencích a o tom, kdo mě (o)chrání a v případě potřeby i pomůže..

Eurofighter Typhoon. Wau! Tedy to je paráda! A Gripeny v akci!

Radost hlavně v očích pánských diváků, i když nechci být obviněn z machismu, je to opravdu zázrak techniky, tím spíš, že je snad pro každého klukovským snem stát se vojákem, pilotem, nebo záchranářem.. Prohlédl jsem si, co se dalo, dal se do řeči s vojáky a kolegy.. Super akce, říkal jsem si.. A skvělé je, že i běžní občané mají možnost nahlédnout pod pokličku armády, vidět, jak vypadá armáda dnes.

Možná, že úvod někomu může znít jako klišé, ale druhou stranou mince je i to, že jsem viděl, na co přispíváme  z našich daní.. Proč se tedy nepodívat, co a jak dělají pro to, abych se já, jako běžný občan, cítil bezpečně.

Armáda však není  jen pro válčení. Již slyším ty, co mě nařknou z válkychtivosti, ale vojenská technika a armáda pomáhá i při přírodních katastrofách, je schopná zasáhnout rychle a prakticky kdekoli po celé České republice, ale i v zahraničí, pakliže si to situace žádá. A to už se dotýká každého z nás. Kromě Eurofighterů mě tudíž nejvíce zaujala i ukázky záchranářských akcí – vyproštění osob z vraků a ukázky policejních akcí – ať již pomoc při eskortě vězně nebo jak se zadržují pachatelé pomocí služebního psa. Proč je důležité  akce tohoto typu a významu pořádat, kromě toho, že lidé vidí, jak a co v armádě funguje?

Kvůli povědomí. Lidé by měli mít jasno v tom, co je jejich armáda, jak vypadá, k čemu je, a to za každé situace. Nejčastějším argumentem odpůrců i příznivců armády je, že nekomunikuje dostatečně, neinformuje tak, jak by měla a je vlastně takovým státem ve státě. A právě proto by lidé na takové akce měli chodit! Pro vojáky, piloty a záchranáře je to cvičení, akorát s publikem. Pro publikum by to ale neměla být jen ukázka hraní na vojáky. Za prvé to není hra a za druhé je to důkaz toho, že tahle část daní měla smysl a že až je člověk bude potřebovat, tak přijdou. A budou dobře připraveni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Sequens | čtvrtek 20.9.2007 10:35 | karma článku: 17,04 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Richard Sequens

Senát coby přílepek?

2.11.2010 v 8:59 | Karma: 18,96

Richard Sequens

O inflaci slov

24.9.2010 v 11:41 | Karma: 14,97

Richard Sequens

Dejme naději venkovu!

21.9.2010 v 10:10 | Karma: 19,41