Chceme být světoví, ale s eurem zchudneme

Jaká je šance, že nás potká osud Francie, Španělska, Itálie a některých dalších zemí, které přijali euro? Dražší jídlo, dražší nájem, nižší příjem.

Hororem dnešní doby je zdražování. Možná ne pro podnikatele a státní zaměstnance, ale třeba pro důchodce a osoby s nízkými příjmy. 

„Zažil jsem přijetí eura ve Španělsku,když jsem tam legálně pracoval, všechno zdražilo a to i ve Francii...“ (Rudolf F.)

Otázka zní: Jak oddělit přijetí eura od oportunismu podnikatelů tak, aby výrobky skokově nezdražily?

Až přijmeme euro a obchodníci toho zneužijí a skokově zdraží, bude to „Fialova drahota“, nebo nenažranost obchodních vyčůránků?

Osobně nejsem proti euru, ale právě proti onomu skokovému zdražení, které by mohlo nevyhnutelně přijít, pokud by politici dopředu nenastavili jasné mantinely. 

Navíc si myslím, že jsou naši podnikatelé bezskrupulóznější oproti podnikatelům v jiných zemích. Taková ta klasická a vyhlášená národní vyčůranost, znáte to. 

Jedním z řešení jsou duální ceny, tedy doba po kterou musí prodejci uvádět ceny jak v korunách, tak i v eurech. A pochopitelně zákaz zdražování po dobu alespoň jednoho roku od přijetí eura. 

Podobně to udělali na Slovensku a žádné velké zdražování se nekonalo. Proč lidé ze Slovenska odchází za prací právě do Čech, tak zůstává trochu záhadou.

Zajímavým faktem je cena kávy. Prakticky v každé zemi, která přijala společnou evropskou měnu došlo k výraznému nárůstu ceny kávy a to mnohdy o celých 100%. 

„Žila jsem v Itálii, když tam přišlo euro a dá se říct, že se ceny zdvojnásobily. Jestliže do 31.12.1998 stálo kafe v baru 1000 Lir, 1. 1. 1999 už bylo za 1 euro“. (Lucie B.) 

Ve Francii si moji bývalí kolegové pochvalovali franky. Vyprávěli mi, jak skvěle se jim žilo oproti euru. Ve Španělsku dodnes s láskou vzpomínají na pesety. 

Možná si řeknete, ať zdraží. Klesnou tržby a zase se zlevní. Trh se postará sám. Jenže, aby si to trh přebral je třeba normální fungování antimonopolního úřadu.

Dokud bude Antimonopolní úřad dělat mrtvého brouka a nečinně přihlížet tomu, jak si náš trh s potravinami rozdělily 3 dominantní skupiny (Kaufland/Lidl, Billa/Penny Market, Albert), tak budou prostřednictvím kartelových dohod (se zády krytými Svazem obchodu a cest. ruchu v čele se servilním T. Prouzou) tyto 3 skupiny ovládat ceny na celém trhu bez ohledu na to, jestli platíme eurem nebo korunou.

Jak na příchod eura zareaguje kartel mobilních operátorů, zůstává otázkou..

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Semecký | středa 3.1.2024 3:56 | karma článku: 24,67 | přečteno: 728x