Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Českem obchází strašidlo komunismu. Zbytečně.

Poslední vládní krize zřejmě nebyla jen plácnutím do vody jako těch šest předchozích. Ve sdělovacích prostředcích se začaly objevovat komentáře a články, jejichž autoři začali bít na poplach před tím, aby v dolní komoře parlamentu byla převaha levicových poslanců. Komentátoři buď z vlastní fanatické hrůzy před vším levicovým, nebo možná na zadání svých majitelů pravděpodobně pojali myšlenku, že je třeba začít zbrojit do další kampaně typu „Přemluv bábu“.

Jistý sloupkař tuším v HN nedávno označil současnou vládu za volbu menšího zla. Byl k ní sice hodně kritický, ale pouze v intencích toho, že skutečnou tragédií by byla teprve vláda opřená o komunistické hlasy. Mohlo by se sice jednat o vládu, která by byla složená ze seriózních odborníků a prosazovala by reformy, jejichž břímě by bylo rozloženo spravedlivě na všechny obyvatele a nejen na střední vrstvy. Mohla by zavést reformy, které by měly výhledově pozitivní dopad na ekonomiku. Mohla by nastartovat hospodářský růst a přivést do Česka zahraniční investory. Mohla by to být vláda, v níž by nebyli lidé zatížení korupčními skandály. Jeho článek ale vyzněl tak, že ani při splnění všech těchto podmínek by v jeho očích neměla taková osvícená vláda právo na existenci, pokud by se opírala o komunisty. Takový názor skutečně vyžaduje notnou dávku pravicové zaslepenosti. Nota bene když autor sám nepřichází s žádnou alternativou současného vládního hnusu.

Je ale zároveň jasné, proč nepřichází. Na pravici totiž taková alternativa neexistuje. Pravicová média zkrátka dostala pokyn oprášit staré dobré strašidlo komunismu a hned s ním pro jistotu začít hlasitě chrastit. Nejsilnější česká levicová strana přitom nikdy v polistopadové historii s komunisty na vládní úrovni nespolupracovala. Sociální demokracie neuzavřela dohodu o podpoře své menšinové vlády komunisty ani v době, kdy měla levice po volbách v roce 2002 ve sněmovně 111 mandátů. Kde berou autoři štvavých sloupků v novinách jistotu, že by k tomu teď došlo? Na základě toho, že předseda komunistů vystoupil na mítinku ČSSD v Chomutově? To je přece nesmysl. Možná podvědomě sami dospěli k názoru, že s ODS, TOP 09, nebo dokonce s Věcmi veřejnými se v této jejich podobě rozumně vládnout nedá.

Naprostou absenci soudnosti projevil poslanec za péčkaře Rusnok, který se nechal slyšet, že hrozí plíživé a nebezpečné sbližování dvou opozičních sil, které je podobné událostem, jež vyústily v komunistický puč v roce 1948. Tento pán je očividně bez sebe hrůzou, že by mohlo dojít k novým volbám a on by se už do dolní komory Parlamentu nikdy nepodíval.

Jak ale nevolit vládní strany a zajistit, aby po příštích volbách, které beztak budou zřejmě až v řádném termínu za dva roky, ani v případě vítězství levice komunisté neměli podíl na exekutivě? Středoví voliči, nebo voliči pravice, které zklamaly ODS, TOP 09 a Věci veřejné a kteří by nepřekousli vládu opřenou o komunisty, alternativy mají. Je to zcela prosté. Jednak existují koaliční partneři pro soc. dem., se kterými by mohla bez velkých problémů spolupracovat a na komunisty by se spoléhat vůbec nemusela. To by ale právě od bývalých voličů TOP 09 a ODS museli dostat hlasy zelení a lidovci. Druhou šancí je výrazné vítězství středolevicové sociální demokracie, která by byla sama schopná sestavit vládu bez podpory kohokoliv. Každý musí uznat, že v takovém případě by strach z návratu komunistů k moci byl zcela bezpředmětný.

To by ovšem sociální demokracie musela posbírat voliče pidistran jako jsou zemanovci, Věci veřejné nebo Suverenita, ČSSD by musela mít šanci prezentovat svůj program i středovým voličům, kteří k volbám často vůbec nechodí, a oslovit i bývalé voliče pravice, kteří jsou znechuceni politikou natolik, že by tentokrát třeba už volit nešli. Zároveň by nesměla ztratit žádného ze svých tradičních voličů a především by si musela zachovat tvář i s ohledem na to, že čím více by se zdálo, že ve volbách uspěje, tím více by se kolem ní točila smečka hochštaplerů, kteří by se snažili získat vliv na rozhodování v případě jejího volebního vítězství. Je to téměř nadlidský úkol a je otázkou, zda by to strana zvládla. Proto je možná z jejího pohledu dobře, že volby nebudou už za dva měsíce, ale až za dva roky. Bude tak mít prostor se o tyto nelehké úkoly alespoň pokusit…

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Šelepa | středa 9.5.2012 9:17 | karma článku: 16,96 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Petr Šelepa

Úsvit, či soumrak demokracie v Česku?

Úsvit a stmívání na první pohled vypadají stejně. Pokud nevíte, v které části dne se nacházíte, snadno zaměníte jedno za druhé.

15.9.2013 v 15:00 | Karma: 20,28 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Hlad v kraji rybníků

Říká se, že hlad je nejlepší kuchař. Je otázkou, zda ze čtyřiadvacetihodinové hladovky šestnácti jihočeských studentů vykyne něco dobrého pro českou demokracii. Řekl bych, že vůbec nic.

13.12.2012 v 11:58 | Karma: 17,13 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Revizionista Bendl

Ministr zemědělství učí, kterak rychle zatočit se zpátečníky po občansku a demokraticku.

21.11.2012 v 16:00 | Karma: 20,57 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Potrhaný český samet

Třiadvacet let od pádu komunismu zachraňuje pár jihočeských středoškoláků v čele se svým učitelem svobodu a demokracii.

20.11.2012 v 16:53 | Karma: 23,62 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Restituční danse macabre veřejnoprávního rozhlasu

Český rozhlas ve svém vysílání snadno podléhá cenzorskému pokušení a pomalu ale jistě se vrací do dob normalizace.

5.9.2012 v 14:15 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1751x
Vystudovaný filolog, dříve středoškolský pedagog, zástupce ředitele střední školy, nyní poradce Poslaneckého klubu a tajemník předsedy České strany sociálné demokratické.

Seznam rubrik