Ocucávání palce - zlozvyky batolat

Miminka si cucají palec ještě před svým příchodem na svět – v děloze. Po narození tento zvyk ještě zdokonalují. Cucání je uklidňující a batole to může dělat z únavy, strachu, nudy i při vyrovnávání se s novými situacemi (např. pokud začne chodit do jeslí). Některé děti používají palec k usínání večer či v průběhu noci, pokud se probudí a potřebují znovu „zabrat“.

Ocucávání prstů - zlozvyky batolat Kojící polštář Matýsek

Navzdory nedávným tvrzením, nemusí cucání palce způsobovat křivé zuby či nesprávný vývoj čelisti.
Mléčným zubům obvykle nehrozí žádné poškození, problémy mohou vzniknout spíše u trvalých zubů, ty se však začnou prořezávat až kolem 6. roku věku. Avšak ne každé cucání palce je stejně škodlivé – záleží na intenzitě sání a tlaku jazyka. U dětí, které jen pasivně ponechávají palec v ústech, nehrozí deformace a problémy se zuby jako u dětí, které sají velmi agresivně. Pozorujte své dítě, a pokud máte pocit, že je sání intenzivní, budete pravděpodobně chtít, aby se dítě zbavilo zlozvyku co nejdříve. Pokud máte pochyby o vlivu na jeho chrup, obraťte se na zubaře svého dítěte a proberte své dotazy s ním.

Bolavé prstíky namažte večer před spaním mastí (přes den si dítě může mast z prstů slízat). Jinak je vhodný stejný postup jako u jiných zlozvyků – netrestat, nevyčítat, zabavit prsty jinou činností.
Většina dětí tento zlozvyk opustí mezi 2. a 4. rokem. Pokud si batole cucá prst z hladu např. ve dvou letech, jako předškolák už si palec cucat nebude – jednoduše si místo toho otevře ledničku nebo si řekne o svačinku. Cucání z únavy předejdete snadno úpravou podmínek ke spánku či polednímu odpočinku, a pokud k tomu dochází ze stresu, větší dítě vám už může říct, čeho se bojí nebo co ho trápí.

Zdroj: www.kojeni-tehotenstvi.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Sekerková | pondělí 16.9.2013 8:56 | karma článku: 3,79 | přečteno: 205x