Pečení po americku

Pečení je věda - vyžaduje přesnost, zkušenost a správné ingredience. V tomto článku se dozvíte, jaké nástrahy na vás čekají při pečení v USA, pokud jste odkázaní pouze na místní ingredience, které jsou pro vás velkou neznámou.

Jsem blázen do pečení. Dorty, buchty, koláče, cukroví, prostě cokoli sladkého, co udivím v kuchařce nebo za výlohou cukrárny, mě žene do kuchyně, kde ve své růžové zástěře lítám sem a tam. Plechy řinčí, misky cinkají, ve vzduchu se vznáší moučkový cukr. Na každou rodinnou sešlost, která vyžaduje produkt vlastní výroby, nosím zásadně dezerty, protože nerozeznám vepřové od hovězího a rýži mám pokaždé al dente.

Zatímco doma v Česku jsem, co se týče pečení, stála na vlastních nohách a pouštěla se i do cizokrajných receptů. V Americe mi rychle spadl hřebínek. Místo hrubé, polohrubé a hladké mouky univerzální „all-purpose“ nebo „self-raising“ mouka už s přimíchaným práškem do pečiva. A tak se najednou i z lineckého cukroví nebo bábovky stal experiment. Pár zpackaných jídel a člověku dojde, že jeden americký „cup of flour“ neodpovídá britskému „cup of flour“, natož českému hrnku mouky.

Při kupování másla si musíte dát pozor, aby nebylo solené. Neseženete tu rum, jak ho známe z Česka, a perníkové koření si musíte sami umíchat. Droždí se běžně prodává jen sušené a tvaroh neexistuje. Mnozí namítnou, že toto vzácné zboží se dá najít v např. v polských potravinách, ovšem kdo by byl kvůli tvarohu ochotný sjezdit půl Floridy, že?

Nakonec se nám podařilo projíst prvními nepovedenými výtvory a já jsem se naučila péct po americku. Časem jsem si z Česka dovezla rumovou esenci, namíchala koření a dala se i do českého pečení. Na každé party moje produkty vždycky rychle zmizely ze stolu a většinou mě někdo i pochválil.

Cukrové hody

Při pečení podle amerických receptů je třeba dát si pozor nejen na ingredience, ale i na kvantitu. Pokud dodržíte množství cukru, je jedno, jestli ještě přidáte mandle, ořechy, čokoládu nebo koření… bude to chutnat, jako když si nasypete do pusy cukr moučku. Nenechte se zmást sebekrásnějšími, krémem nazdobenými dorty na dětských oslavách – červené, modré, zelené – všechny budou mít stejnou příchuť – moučkový cukr. Stačí jedno olíznutí krémové čepice na narozeninovém cupcaku a máte pocit, že jste právě spolknuli cukřenku. Sladká chuť se vám rozjede po těle a vy ucítíte nutkání upustit zbytek dortu na zem a bezhlavě se vrhnout do skákacího hradu za rozjuchanými dětmi. 

Veledílo

Když měl tchán narozeniny, udělala jsem mu speciální cheesecake s příchutí jeho oblíbených sušenek Oreo. Předpokládala jsem, že mu bude chutnat, ale nečekala jsem, že se o něj zbytek rodiny popere. „To je to nejlepší, co jsi kdy upekla!“ řekla mi tchyně, a dokonce i ostatní souhlasně přikyvovali. COŽE?? Zůstala jsem s pusou dokořán. Hlavou mi projely všechny ty dvacet centimetrů vysoké nahé dorty s ovocem, cheesecaky všech možných příchutí, bábovky, tiramisu, frgály, 15 druhů vánočního cukroví z mých přes oceán přivlečených ingrediencí a oni mi řeknou, že TOHLE je můj nejlepší dezert?! Dort, jehož příprava spočívá v tom, že během 5 minut smícháte vajíčka, cukr a sýr s rozdrcenými Oreo sušenkami a pak ho vrazíte do trouby?? Nevděk světem vládne.

 

Autor: Denisa Sciortino | neděle 3.6.2018 4:00 | karma článku: 39,82 | přečteno: 7581x
  • Další články autora

Denisa Sciortino

Nový rok, nový domov

1.3.2021 v 8:29 | Karma: 24,00

Denisa Sciortino

Lego zničí ti ego

26.1.2021 v 10:00 | Karma: 38,99

Denisa Sciortino

Doktor amatér

24.8.2020 v 9:35 | Karma: 32,27