Život a Vánoce

Všichni žijeme svůj život. Já si myslím, že jen jeden a krátký. Nejvíce si to uvědomuji právě o Vánocích. Proč?

Vánoční stromekweb

Použiji jednoduchou matematickou argumentaci. Průměrný člověk žije cca 70 let. Za tu dobu to je cca 70 Vánoc. Z tohoto počtu můžeme odečíst 5 svátků, které si sice uvědomujeme, ale nepamatujeme, tj. těch 5 prvních let života. Máme tak najednou jen 65 svátků.

Mnoho starých lidí si ze zdravotních a sociálních důvodů si Vánoční svátky už ani neužívá, takže můžeme odečíst dalších cca 5 let = svátků a už je tu jen 60 Vánoc, které prožíváme. Pak zde máme skupinu mládeže, která díky pubertě sváteční pohoda v této životní etapě nijak zvlášť nebere. Lze tedy odečíst dalších cca 5 let a dostáváme se k číslu 55. Tento počet však už je velmi nízký ve srovnání např. s počtem dní, které prožijeme, protože to už nejsou např. ani jedny celé letní prázdniny nebo doba od Vánoc k Velikonocům a nebo doba potřebná k zhojení jedné banální zlomeniny či doba, která je stanovena zákoníkem práce pro ukončení pracovního poměru.

Během života, který považuji za krátký, každý člověk jistě prožívá několik Vánočních svátků negativně, protože někteří z nás musí být v práci, jiní mimo domov z různých jiných důvodů nebo jen prostě marodí a nemají na nic náladu a nebo prožívají smutek z důvodu úmrtí někoho blízkého. Opět odhaduji takovýto počet „špatných“ Vánočních svátků na 5 let v životě. Dostáváme se tak po odečtení těchto pěti let už k číslu 50, které vystihuje např. neúplný počet víkendů v roce. Asi každý si uvědomuje, jak rok rychle uteče a že to proto není nijak velké množství.

Proč Vám tuto polemiku píšu? Abyste si všichni uvědomili, že život je opravdu krátký a Vánočních svátků prožíváme málo. Proto si je užívejme v poklidu i pohodě a radujme se z každé maličkosti.

Přeji všem hodně zdraví a štěstí.

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 20.12.2007 9:29 | karma článku: 12,84 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28