Vysvědčení

Konec školního roku a začátek letních prázdnit není jen pohoda a radost. Toto období už několik posledních let přináší mnoho negativ i neštěstí a chaosu. V našich statistikách převládají tragické dopravní nehody, zejména motorkářů a vážné úrazy dětí a mládeže.

nehoda v opilostinet

Nešvarem současné mládeže i bohužel dětí základních škol je během celého roku konzumace alkoholu a kouření. Každé ráno a potom zase odpoledne vídáme zcela běžně nejen v okolí škol vč. základních, hloučky i jednotlivce s cigaretou nebo lahví piva i tvrdého alkoholu. Není vzácností, že zasahujeme ve školách a domácnostech i parcích, kde se projeví následky intoxikací těmito jedy.

 

Mládež bez cigarety a alkoholu už asi není tzv. „IN“. Vinou je celá společnost, která dříve veřejnosti bez rozdílu věku prezentovala bez ostychu cigarety a reklamy tabákových koncernů před každým filmem nebo v časopisech, vč. těch pro mládež. Dnes už naštěstí kouření není propagováno v takové míře, takže se reklama přesunula na další lidskou neřest, tj. alkohol.

 

Dnes bychom se měli zabývat tím, co dělá mládež a naše děti právě teď nebo odpoledne a nebo večer. Zda oslava konce školního roku nebo školní docházky na některém stupni a nebo úplné ukončení studia probíhá jak si myslíme a jak nám mládež sdělovala při jejím plánování. Není neobvyklé, že celé třídy a party žáků i studentů si na dnešní večer pronajaly sály a restaurace, aby patřičně slavily. A jistě nebudou slavit jen o limonádě a s bonbóny.

 

Každoročně jsou následky konců školního roku a začátky prázdnin tragické. Zbytečně umírají nebo se zmrzačí mladí jedinci, kteří měli život teprve před sebou. Nebuďme proto pasivní a nepomáhejme lidskému neštěstí.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 29.6.2007 11:54 | karma článku: 11,17 | přečteno: 1251x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28