Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Současné problémy zdravotnických záchranných služeb v ČR

Poslední dny zaznamenáváme informace o problémech ZZS v ČR, a to v souvislosti s reformou zdravotnictví, kterou připravilo MZ. Její jednou částí je i připravovaný zatím neexistující zákon o ZZS. Většího významu tento zákona nabývá možná i proto, že situace ve zdravotnictví není růžová, na povrch občas vyplouvají různé závažné kauzy, kde vina je schvalována právě na záchranáře nebo celou záchrannou službu, ale i fakt, že MZ má s realizací reformních kroků jisté problémy. Nedávno jsme zaznamenali informace, že zákon o ZZS by měl být jedním z mála, které by mohly bez výrazných komplikací projít. Situace je však ve skutečnosti asi jiná, a tak proběhla včera tisková konference, z níž dnes máme k dispozici některé drobné výstupy. Protože jsou vesměs pozitivní, ale nereflektují skutečnost, pokusím se situaci ozřejmit a lidem přiblížit.

záchranáoiZZSHMP

ZZS v ČR se vyvíjejí pomalu a dlouhodobě. Celou dobu narážejí na komplikace i neochotu a ataky z různých stran i důvodů. Managementy ZZS vždy narážely na problémy politické i finanční, ale nejvíce na nezájem okolí. Já říkám, že o ZZS se každý zajímá až tehdy, kdy ji potřebuje, a to už bývá většinou pozdě. Také jsem zaznamenal hodně případů, kdy si to někteří z vlivných nebo bohatých konečně sami uvědomili, protože se jich to dotýkalo osobně. Přes prvotní sliby však po čase na ZZS opět zapomněli a jen ojediněle pomohli.

 Jaké jsou současné problémy ZZS:

Nový odborářský ZP jich přinesl hned několik. Je zajímavé, že i odboráři si dnes sami uvědomují, že jejich požadavky byly kontraproduktivní. Patří sem omezení přesčasů, proplácení a tím i zrušení přestávek na oddych nebo zrušení pohotovosti. ZZS tak museli přijmout více zaměstnanců, které však současný trh nenabízí a trpí jejich chronickým nedostatkem. Vidina zlepšení je v nedohlednu, protože současný systém vzdělávání má mnoho nedostatků. Nejsou a asi ani nebudou lékaři, nejsou a nebudou záchranáři, protože ve školách sedí až na jednotlivé případy výhradně dívky a o řidičích vzhledem k nenasycené kamionové a autobusové dopravě nebo nesmyslnému požadavku na 780hodinové kurzy ani nemluvě.

 

ZZS proto nyní nejvíce trápí odchod řidičů jinam, kde mohou lépe platit, a odchod lékařů do zahraničí nebo do důchodu, záchranáři na plovárny a k jiným složkám, které nabízejí lepší sociální zázemí a podmínky do budoucna. Samostatnou kapitolou jsou operátorky našich „dispečinků“, které nepřipravuje žádný vzdělávací systém. Tyto problémy prohloubil nový ZP tím, že systém vyžaduje více zaměstnanců. Návrh zákona s koncepcí nových stanovišť to jistě nevyřeší, ale určitě ještě zhorší.

 

Dalším problémem je fakt, že primární péče pokulhává a ta akutní v podobě LSPP se redukuje. Zkracování délky hospitalizace a nedokonalá zdravotní péče o klienty sociálních lůžek přináší zvýšené nároky na práci ZZS. Obavy, že zavedení poplatků způsobí jakýsi přeliv pacientů na ZZS se nepotvrdil. Dokonce naopak dochází díky poplatkům k snižování objemu čerpání zdravotní péče obecně, což zaznamenáváme i na ZZS. V současné době v Praze máme objem požadavků téměř identický, jako v minulých letech, tzn. max. roční nárůst v rozmezí 5-7% oproti předchozímu roku.

 

Neustále slyším otázky, proč nejsou lékaři schopní a ochotní pracovat na ZZS. Důvodů je několik. Mezi hlavní patří atomizace medicíny, tzn. že v dnešní době máme převážně lékaře na jednu malou oblast lidského těla nebo část oboru, takže je vzácností nalézt odborníky, kteří by dokázali obsáhnout celou medicínu, tj. od narození (porodu) až ke smrti a od novorozeneckého věku až po stáří vč. obou pohlaví. Dalším důvodem je skutečnost, že se medicína zdokonalila a je složité její široké spektrum pojmout a obsáhnout v jedné osobě. V nemocnicích již proto dávno pracují týmy odborníků v konziliárním systému. Lékaři ZZS však musí pracovat samostatně bez možnosti konzultací a konziliární služby, ale i bez širokého spektra pomocných i přístrojových vyšetření a laboratoří. To vše podtrhuje problém právní, kdy lékař akutní medicíny je více zranitelný a postižitelný. Nakonec i fakt, že máme nefunkční systém postgraduálního vzdělávání a atestačních zkoušek i funkčnost akreditačních pracovišť bez jasného systému financování. Proto zaznamenáváme odliv mladých kolegů i absolventů do zahraničí a minimální přísun nových. V Praze můžeme k tomu přičíst i argument, že nemocnice neprošly zásadní reorganizací a samy kvůli novému ZP potřebují také více lékařů. Některé nepopulární kroky způsobily to, že mnoho lékařů odešlo i mimo resort.

 

Pražské problémy jsou specifické i v tom, že je zde více možností pracovního uplatnění a náročnější ekonomické podmínky, které jsou nepřijatelné právě pro mladé perspektivní jedince. Proto nám několik mladých nadějných kolegů odešlo do jiných krajů, kde je i méně náročná práce na ZZS, protože množství případů je nižší.

 Dalším problémem ZZS je chronický nedostatek finančních prostředků, protože byly dlouhodobě podfinancovány. Činnost ZZS komplikují neustále rostoucí náklady, platy ve zdravotnictví, rostoucí požadavky na kvalitu ZZS jako celku, nedostatečná úhrada ze zdravotního pojištění, která neodpovídá současným cenám a neakceptuje rostoucí ceny PHM i již zmíněné výše platů.

K problémům ostatním řadíme složitost návaznosti nemocniční neodkladné péče na přednemocniční neodkladnou péči v podobě neexistujících centrálních a urgentních příjmů vč. pofidérní spádovosti lůžkových zařízení a následné neochoty přijímat pacienty z ekonomických důvodů.

Co ZZS a jejich zaměstnanci potřebují? Vlastní zákon, který nemají. Musí být však pro občany, pro ZZS a jejich zaměstnance a nikoliv v rozporu s jejich potřebami, názory a požadavky. Vše však vyžaduje větší finanční nároky a nemůžeme počítat s tím, že na ZZS budeme nadále šetřit. Společnost bude mít takovou ZZS, jakou si zaplatí. Není možné chtít nejlepší ZZS za málo peněz. Musí dojít k zlepšení podmínek pro zaměstnance vč. realizace jejich sociálního zabezpečení. Zajistit kvalitní a dostatečný systém vzdělávání lékařských i nelékařských profesí pro ZZS.

Toto je jen stručný víčet problémů, které nás nejvíce trápí a které by se měly řešit. Situace není růžová, jak je někdy prezentováno a lidem servírováno. Doposud ZZS fungují jen díky nadšení a obětavosti lidí, které je řídí a kteří na ZZS pracují. Některé kroky však jejich práci kazí a demotivují. Tvůrci koncepcí a zákonů by však měli vždy myslet na to, že pokud se bourá něco, co se složitě a dlouho budovalo, může být nenávratně zničeno.

Autor: Zdeněk Schwarz | pátek 11.7.2008 15:10 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2301x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy