Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pobyt v lese - klíště, houby – otrava.

Přestože se nyní vyskytují tropická vedra, tak už máme v běhu houbařskou sezónu, která si dala krátkou pauzu. Blížící se bouřky a deště i nadcházející podzim nám jistě přinesou hojnost hub. Krom krásných zážitků s pobytu v lese a houbařských „úlovků“ i zničených zad hrbících se nad snůškou při zpracování do láku, smaženic nebo sušení, můžou houby přinést i opačné zážitky v podobě poškození zdraví – otravu.

houbyweb

Pobyt v lese má kromě otravy houbami i jiné stinné stránky. Patří sem různé úrazy, uštknutí zmijí nebo otravu jedovatými plody. Dále si z pobytu v lese můžeme přinést klíšťata, která jsou přenašeči několika závažných onemocnění, jako např. klíšťová encefalitida nebo Lymská borelióza. Proti encefalitidě máme očkování, ale proti borelioze se teprve vyvíjí. Rozhodně nelze tato onemocnění vzhledem k závažnosti následků na zdraví podceňovat a měli bychom se vždy před klíšťaty chránit. Obdobné to je i s kousnutím hmyzem nebo bodnutí komárem, kteří mohou být přenašečem nemocí, právě boreliozy. 

Stejná situace je u zmije, kterou potkat na lesní mýtině není zas taková vzácnost stejně jako její uštknutí. Jedná se o velmi bolestivé poranění, kdy ohrožení života je téměř nemožné. Horší situace je u bodnutí vosou nebo dokonce sršní. Ve větším množství a zejména u alergické reakce na jejich jed už ohrožení života je reálné. Nakonec každoročně zaznamenáváme několik případů úmrtí po bodnutí sršněmi. 

Houby jsou významnou a oblíbenou pochutinou v české kuchyni. Bohužel mezi houbami je i několik jedovatých druhů a dokonce některé jsou i smrtelně jedovaté. Lidé by měli proto sbírat a konzumovat pouze houby, které bezpečně znají. Vždy platí i pravidlo, že houby je nutné dobře skladovat a co nejrychleji zpracovat. Nevýhodou otravy houbami je její plíživý nástup, tzn. že se působení jedu v organismu projeví až když už je jaksi pozdě a léčba je obtížná a někdy i už nemožná. To bývá u případů, kdy došlo k toxickému a nezvratnému poškození důležitých orgánů, nejčastěji jater a ledvin. 

Na co musíme před vstupem do lesa myslet? Musíme mít ochranné oblečení, vysokou obuv a světle barevný oděv s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek, na kterém snadno klíště uvidíme a ihned odstraníme. Měli bychom používat repelentní prostředky proti klíšťatům, a to na části těla, kde by se klíště mohlo přisát.  

Po návratu domů je dobré se vždy ihned převléknout, oděv vytřepat třeba do vany a prohlédnout si celé tělo, zda někde není klíště. Pokud nalezneme přisáté klíště, tak jej co nejrychleji odstraníme, protože k přenosu infekce dochází až je-li klíště přisáté několik hodin. Pro manipulaci s klíštětem bychom měli použít gumové rukavice a dezinfekci. Vždy postupujeme opatrně a klíště uvolňujeme šetrným pohybem dokud se samo nepustí a abychom jej nepřetrhli. Klíště nikdy nerozmačkáváme. Dokonce se nedoporučuje klíště před vyjmutím usmrtit (zadusit) olejem nebo máslem, protože v takovém případě i usmrcené klíště vylučuje z trávicího traktu do krve člověka bakterie. Vhodné jsou proto pouze dezinfekční přípravky. 

Při uštknutí zmijí není důvod k panice, naopak je potřeba zachovat klid a postižený by se měl vyhýbat  námaze a měl být urychleně ošetřen v nemocnici. Ránu není potřeba nějak rozřezávat nebo vysávat ani zaškrcovat. Stačí elastická bandáž proti otoku celé končetiny a chladivé obklady. Projevy můžou být pestré, od bolesti a lokálního zarudnutí s otokem až po kolaps, pocení, zvracení, bušení srdce, alergickou reakci i srdeční zástavu u nemocných kardiaků a starých lidí. U bodnutí alergika vosami nebo při každém bodnutí sršni je nutné urychleně přivolat záchrannou službu, protože může jít o život. Vždy místo bodnutí ledujeme a dbáme pokynů nebo instrukcí dispečerky linky 155. 

Při otravě houbami, na kterou bychom měli pamatovat vždy až po několika hodinách nebo dnech od požití hub, musíme vždy co nejrychleji do nemocnice, kde na základě vyšetření může být podezření vyloučeno nebo naopak potvrzeno. Otrava houbami bývá velmi závažné postižení organismu, kdy hrozí selhání základních funkcí a smrt. Například otrava muchomůrkou zelenou se může projevit až za 3 týdny, kdy už postiženému vlastně není pomoci a umírá nebo v lepším případě je trvale invalidní pro poškození ledvin. Vzhledem k délce projevu takovéto otravy houbami je zbytečná jakákoliv první pomoc nebo vyvolání zvracení, protože jed z hub je dávno vstřebán a způsobil nezvratné orgánové škody.

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 31.7.2008 10:41 | karma článku: 18,61 | přečteno: 3515x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Osobnost - záchranář

Minulý týden jsem měl možnost poznat jednu pozoruhodnou osobnost mezi záchranáři. Je jím pan William F. Armstrong z Arlingtonu ve státě Massachusetts v USA. Tento skutečně ojedinělý člověk letos oslavil obdivuhodných 83 let. Jeho záchranářská historie začala po návratu z války před 62 roky. Tehdy jakožto mladý bývalý voják při jízdě autem se ocitl nečekaně u dopravní nehody a pomohl zraněnému řidiči. Při návratu o celé události přemýšlel a napadlo ho, že záchranářství by mohlo být dobré zaměstnání.

22.8.2008 v 15:57 | Karma: 18,56 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Patnáctý Houmr!

Dnes se uskutečnil již 15. ročník Houmrova triatlonu ve šluknovském Jiříkově. Tradiční ojedinělá akce velkolepého charakteru se konala opět na zahradě rodiny Dykastů. Letošní závod byl inzerován jakožto poslední ročník. Právě proto, ale i kvůli tomu, že jsem loni nezávodil a chtěl jsem si dokázat, že nejsem padavka a dokážu to, byl jsem dávno rozhodnut pro účast.

9.8.2008 v 22:38 | Karma: 15,50 | Přečteno: 3318x | Diskuse| Sport

Zdeněk Schwarz

Hromadné neštěstí

Dnes dopoledne v 10:30 došlo ve Studénce na Novojičínsku k hromadnému vlakovému neštěstí. Příčiny tragédie budou známy až po ukončení vyšetřování okolností a příčin neštěstí. Zatím víme, že došlo k nárazu rychlíku EuroCity v rychlosti cca 120 km/h do mostní konstrukce po pádu na kolejiště. Doposud je hlášeno asi 6 mrtvých a desítky zraněných. Jedná se možná o největší tragédii na železnici za posledních 50 let.

8.8.2008 v 13:39 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3802x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Ztráta blízké osoby.

Nedávno se na mě obrátil jeden můj známý s prosbou, jestli bych se nemohl podívat do naší databáze po jeho otci, respektive, zda v databázi náhodou nefiguruje on nebo neznámý asi 80tiletý muž. Důvodem byla jeho zoufalost v hledání otce, který odešel cca před 14ti dny z domova a už se nevrátil. Zkusil už všechno možné, požádal policii o pátrání a prověření svých dat o neznámých osobách apod., dokonce v nejčtenějším deníku otiskli informaci i s fotografií. Marně.

3.8.2008 v 10:16 | Karma: 23,07 | Přečteno: 3485x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Proč píši o první pomoci?

Protože se objevují v diskuzích u mých článků kritická slova nebo ataky na mou osobu a nebo invektivy zpochybňující smysl poskytování takových informací nebo dokonce obvinění z účelovosti apod., rozhodl jsem se s Vámi podělit o informace a názory na toto téma.

31.7.2008 v 22:08 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy