Pátek

Delší dobu si asi stejně jako já všímáte (pokud nejste mezi nimi), že mnoho lidí v pátek velmi brzo končí v práci, nepracuje, má volno a odjíždí z města.

Zákoník prácenet

V Praze jsou už v poledne ulice plné aut. Spíše bych měl psát, že jsou plnější, protože jsou plné už celý den. Od začátku školního roku a zejména v deštivých dnech plné ještě více. Říkáme tomu den, kdy si lidé vzali své plechové deštníky.

 

Páteční odpoledne v Praze nastává totální kolaps všech hlavních tahů i vedlejších silnic a dokonce i známé zkratky tzv. stojí. Auta jsou už naplněná rodinami vč. zvířecích mazlíčků a nákupů, takže to vypadá, jakoby v pátek nebyl nejméně jeden z členů rodiny v práci vůbec, aby stihl zabalit, nakoupit a vyzvednout všechny doma nebo možná posbírat děti u školy a partnera v práci (pokud tam byl).

 

Kolapsová situace na všech výpadovkách trvá od 14hod do 19hod a v létě to bylo i o něco déle. Pokud bychom počítali s tím, že pracovní doba je do 16hod nebo i déle, tak by cestovní ruch měl být až tak od 17hod a kulminovat kolem 19-20hod. Je zajímavé, že v neděli bývá situace o trochu lepší, protože lidé nejspíše rozloží svůj návrat více do celé neděle.

 

V týdnu je situace také zajímavá, protože pondělní dopoledne bývá katastrofální stejně jako páteční odpoledne. Důvodem je fakt, že stále více mimopražských do Prahy dojíždí za prací a zahlcují nedostatečně kapacitní ulice. Takže např. D1 stojí v koloně již od odbočky na Jesenici a i na ostatních hlavních tazích trvá cesta do centra Prahy desítky minut až hodiny. Většinou celé dopoledne.

 

To vše nutí k zamyšlení. Kde všichni ti lidé stojící v kolonách a v pracovní době jedoucí se rekreovat vlastně pracují? Nikde nechybí? Nebo mají tak vynikající pracovní dobu? Není to příčina nedostatků a chyb, které nás obklopují a trápí?

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 13.9.2007 22:06 | karma článku: 13,45 | přečteno: 1791x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28