Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti

A máme zde zase přelom dvou významných etap. Končí letní prázdniny a začíná školní rok.

dítě ve špitáleweb

Dnes jsem se zúčastnil jedné zajímavé prezentace, kterou zahájila tisková konference. Tou akcí byla „Mise dětství bez úrazů 2007“ a místem konání bylo vzdělávací centrum ZOO Praha. Po delší době jsem tak měl i možnost poznat krásné zvelebené prostředí pražské zoologické zahrady. Doporučuji všem ji navštívit. 

Přestože pořadatel připravil mnoho zajímavých informačních materiálů a zajistil obsahově zajímavou přednášku týkající se úrazovosti dětí, zájem byl malý. Za média se zúčastnila pouze redaktorka ČTK a z televizí nepřijela ani jedna. Stejně tak zástupce MZ kupodivu nedorazil. 

Organizátoři načasovali akci do správného termínu. Letní prázdniny doprovází zvýšené množství úrazů, zejména sportovních a rekreačních a začátek školního roku stoupá počet dopravních úrazů dětí, zejména školáků. Také se nám v této době do Prahy vrací nové trendy, jako jsou intoxikace alkoholem i drogou, které nejsou vzácností již na základní škole. Dozvěděl jsem i pro mne zcela novou informaci, že Kroměříž je nejbezpečnější město v ČR. Chválím!

 

Dnes udělila Rada pro rozhlasové a TV vysílání vysokou pokutu TV Prima za reportáž o partičce s názvem Jackass Praha, což je skupinka mladíků z pražského sídliště Černý Most, která se baví vymýšlením a prováděním recesních, bláznivých a mnohdy nebezpečných kousků, při kterých ohrožují své zdraví a riskují život. Důvodem udělení pokuty bylo podle členů to, že reportáž mohla negativně ovlivnit děti a mládež. 

Souhlasím, jakýkoliv špatný návod může negativně ovlivnit tzv. chytlavé jedince, což děti a mládež jistě jsou. V ČR za posledních 10 let nedošlo k poklesu počtu úrazů dětí a mládeže. Ročně u nás na následky úrazu zemře 300-400 dětí a mladistvých. Statistiky většiny evropských zemí vykazují poloviční počty. Např. ve Švédsku mají dlouhodobě nejlepší výsledky s poklesem počtu úrazů dětí a mládeže a za poslední rok nezaznamenali ani jeden smrtelný.   

Při přednášce o úrazovosti dětí a přemýšlení nad tímto projektem i celé problematice jsem si znovu vybavil tu smutnou realitu naší práce, které se každý lékař záchranné služby obává nejvíce. Je to nemocné a zraněné či dokonce umírající dítě. Takovéto situace se vryjí do paměti i toho nejotrlejšího záchranáře, zvláště když jsou přítomni rodiče a vnímáte jejich bezprostřední reakce na situaci. 

Aktéři upozorňují krom známých případů i na nové dříve nevídané závažné úrazy, jako je tonutí v zahradním bazénu, úrazy elektrickým proudem o trolej při přelézání vlaku, opaření varnou konvicí nebo dokonce kromě otrav alkoholem a drogou i střelná poranění.  

Postrádal jsem pouze jednu zásadní věc. Srovnání, školských systémů uvedených států vč. denního program dětí, ale i všech možných bezpečnostních opatření, která snižují počty úrazů dětí. Domnívám se, že v zemích, kde školní program je rozprostřen do celého dne, bude situace lepší než tam, kde o děti není jaksi postaráno. Ve většině zemí EU mají zajištěnu docházku od rána do večera a rodiče si vyzvedávají své děti až cestou z práce, což bývá později než je u nás též zvykem. V takovém případě děti nezůstávají během dne bez dozoru a nemají prostor pro všemožné vylomeniny. Rozvrh je protnut volně sportovními aktivitami, tzn. něco podobného jako jsou u nás družina a různé kroužky. Ve školách mají různé učebny, počítače a internet nebo knihovnu, které jsou celý den k dispozici. 

U nás je zvykem, že po výuce se škola o děti už nestará. Je tak vše ponecháno pouze na rodičích a záleží na tom, jak jsou schopni finančně a organizačně zajistit dětem odpolední program. U nás vídám odpoledne školy prázdné, uzavřené a ulice plné dětí bez dozoru, jak provádějí vše možné vč. nevhodných aktivit. Poslední dobou se rozmohlo např. běhání a skákání po střechách panelových domů. Není vzácností potkat v MHD malé děti cestující městem bez dozoru, jejichž rodiče si myslí, že si hrají někde u domu na hřišti. 

Dávejme pozor na děti, aby úrazů a smrtelných následků bylo co nejméně. 

Odkaz:http://www.detstvibezurazu.cz/  

Autor: Zdeněk Schwarz | čtvrtek 30.8.2007 18:40 | karma článku: 13,17 | přečteno: 1959x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

(Ne)zachráněný život – 2.díl

Už se nesetkávám se zachráněnými, ale s těmi, kterým již nebylo pomoci, a zemřeli. Před devíti lety jsem psal o zachráněném chlapci, kterého tehdy zachytil ve fotografii u nás občas fotografující dnes již profesionální fotograf.

2.3.2016 v 10:00 | Karma: 15,01 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

V březnu 2007odvolal ministr Julínek ředitele Fakultní Thomayerovi nemocnice a ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, aby v květnu jmenoval nové. Dnes už oba ředitelé ve svých funkcích nejsou. Nic se ale nezměnilo.

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

Život je krátký a letí jak tryskáč, zvláště po čtyřicítce... A se stoupajícím věkem všichni vč. lékařů a politiků potřebují dříve nebo později lékaře. Těch co ne, je, věřte, hodně málo.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Zapomeňte na hypermarkety, nakupujte přes Internet! – 2.díl

Hypermarket je podle mého názoru negativní forma života civilizace, která ovlivňuje lidi mnohými neduhy. Má dopad na naše zdraví, výchovu dětí, lidskou psychiku, mezilidské vztahy, obchod, finance, sociální oblast i celkové vnímán

28.2.2016 v 9:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

Po devíti letech, kdy jsem psal o soužití s Asiaty, se k tématu vracím. Téma se za tu dobu rozvinulo a posunulo dále. Mám pocit, že už není tolik středem zájmu, protože nás ohrožují zcela jinénárody z jiných kontinentů.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy