Data, informace, zálohování...

Již několik let se uvažuje, plánuje, připravuje, diskutuje atd. o možnosti uchovávání, přenášení a zpřístupnění dat o lidech. Zejména se jedná o data týkající se zdravotního stavu vč. všech vyšetření a diagnostických závěrů, které bychom měli u sebe a ve zdravotnickém zařízení umožnili použít. Jakékoliv médium pro uchovávání a přenos dat o lidech (nejen pacientech) má svá četná rizika a já jsem jejich odpůrcem.

zálohování datweb

Vysvětlím Vám proč. Z doby komunismu a činnosti StB jsem proti jakémukoliv shromažďování jakýchkoliv dat. K čemu vlastně jsou? K čemu a komu bude sloužit informace, že jste ve 20 letech měl chřipku nebo byl u zubaře a nebo Vám dělali rtg kotníku? K ničemu. Zvláště bude-li Vám už např. 45 let. Co bylo před 25 lety je totiž úplně jedno. Ani z pohledu zdravotnictví to nemá žádný význam. Nevěříte? A k čemu to bude lékaři, ke kterému jste se nyní dostavil? K ničemu. On bude hodnotit současný stav a musí udělat konkrétní vyšetření. Nemluvě o tom, že po 25 letech bude celá řada nových a jiných vyšetřovacích metod i přístrojů...

To samé je se záznamovými médii a nosiči dat. Kde jsou dnes magnetofonové kazety? Ani je nemáte na čem přehrát. Kde jsou videokazety? Téměř už vymřely také. A co CD a DVD? Také už končí a vytlačují čipová média v podobě USB flash a mobilních megadisků. Např. fotky, které jste si na CD nebo DVD "vypálil" před 10 lety, tam už možná ani nemáte.

Tím chci připomenout, že data prostě stejně mizí a ztrácejí se. Tak to prostě je. Nepolemizuji nyní o těch datech, která o nás shromažďují a pečují i dobře uchovávají ti, co nahradili např. výše uvedenou StB. A stejně tak, jak mizí záznamy ubívá možnost  si kdysi pořízené záznamy pustit (přehrát). Např. na našem dispečinku se vždy zálohovala data hovorů, ale dnes už nemáme možnost si data starší 5 let na čem přehrát, takže jsou vlastně k ničemu. Zálohování a technologie se během 10 let změnily totiž 3x!

Nedovedu si ani představit, že budeme sebou nosit CD nebo spíše DVD (aby se tam vše vešlo). Dnes už spíše USB flash disk nebo jiný druh pro formáty MP3, MP4 atd. Kdo a na čem by si ty data totiž přehrával? Třeba záchranář v sanitce, kdyby Vás náhodou někde ošetřovali? Nebo na ambulanci přijímající lékař? Nebo ošetřující lékař oddělení? Blbost! Nebude na to mít prostředky ani čas. Už dnes někteří nečtou ani celou zdravotnickou dokumentaci o několika stranách drobného písma ve formátu A4. Natož data z DVD u nějakého PC, který je stejně jen na některém oddělení nebo na jedné ambulanci.

Kdyby to měli všichni dělat, tak jen počty PC nestačí a jejich pracovní doba bude krátká a počet ošetřených pacientů mnohem menší. Dospěl jsem již před 5 lety k názoru, že je na světě tolik dat, že není nikdo schopen je všechny projít. Stejně tak je mnoho činností spjatých s informačními technologiemi, že zastávám názor, že nám práci nikoliv ulehčily, ale naopak zkomplikovaly.

Je to jako např. doma s knihovnou, už nikdy nepřečtete všechny knihy, které v ní máte. Není to totiž ani časově možné a život je skutečně krátký. A k čemu nám to vše vlastně po smrti také bude, že? :-)

Každý, kdo si nashromáždil různé množství videokazet s filmy (domácí videotéku) nebo rodinnými fotografiemi a nebo filmy, tak dnes už přiznává, že už je od té doby vlastně ani neviděl a asi ani neuvidí. Nemají lidé už videa a brzo nebudou ani DVD, kde by tu možnost měli. Jako vzor připomenu dobu před cca 20 lety, kdy jsme měli vše na filmu 8mm a tzv. diákách. Kde jim je konec? Někde zastrčené na půdě v krabici a už je neuvidíme... nemáme na čem, pakliže není s nimi zastrčena i promítačka. Pokud bude, tak je problém ji mít funkční a sehnat do nich lampu... 

Také záměna dat a jejich ochrana je stále veliký problém, který nikdo dosud nevyřešil, aniž bychom nemuseli investovat znančné finanční částky nebo zařídit jakoukoliv stoprocentní ochranu. Stejně tak se dají snadno zničit média, na která se data zaznamenávají. 

Zkoušeli jsme mnoho systémů a byl jsem u několika projektů, které toto chtěly nebo měly řešit. Marně, není to snadné a není to levné. Proto to také nejspíše doposud není. Zneužívání dat je zcela na denním pořádku a to je i důvod, proč se nerealizuje a asi nikdy nezrealizuje taková krásná představa.

Osobně jsem pro návrat k standardnímu běžnému a obecnému i jednoduchému systému. Ty ostatní, nové, drahé jen zvyšující náklady tahají peníze z kapsy a umožňují jiným vydělat... Jiný význam to možná ani nemá. Nelze zabránit tomu, že si kdokoliv změní data a zneužije je nebo že to někdo udělá za Vás a bez Vás. Proto nejsem příznivcem těchto databází.

Domnívám se, že data mají i velmi krátkou životnost, dokonce si myslím, že se ta doba i neustále zkracuje. Např. informace o tom, že před 4 roky Vám dělali bypass nebo dali stent a nebo operovali žíly je vlastně k ničemu, stejně bude lékař muset řešit to, že nyní Vás něco bolí, jste dušný a nebo Vám je prostě blbě. Možností má neomezeně a z nich vybere jeden léčebný postup bez ohledu na uvedené informace...

A také z minulosti víme, co lidstvo dokáže s daty natropit za problémy...

Autor: Zdeněk Schwarz | sobota 12.1.2008 12:01 | karma článku: 20,24 | přečteno: 3191x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28