Další povodeň zvládneme

Všichni si po pěti letech připomínají povodně. Důvodem je kulaté výročí i situace, která nám doteď připomínala spíše pravý opak. Sucho střídá přívalový déšť. Hladiny některých vodních toků se už zvedají a některé lokality dokonce zaplavují.

Plavba záchranářů Karlínemautor Praha může být zatím v klidu, protože rezerva ve Vltavě je zatím dostatečná a máme kvalitní protipovodňové hrazení. Přesto si většina Pražanů dnes s hrůzou vzpomene, jak Praha před pěti lety vypadala. Pražská záchranka tehdy sice neměla tolik práce jako nyní, ale omezené možnosti dopravy do zaměstnání, neustálé napětí i obavy a trvalá pohotovost všechny zaměstnance vyčerpávaly.

Evakuace Nemocnice Na Františku nebo celého Karlína, plavba jeho ulicemi na člunech, odříznutí Zbraslavi od Prahy nebo záchrana nemocných v zatopených oblastech nechaly v mysli každého záchranáře nevymazatelnou stopu.

 

Největší zážitek však všechny čekal po opadnutí velké vody. Co skutečně dokáže voda a jaké budou katastrofální následky povodní, nečekal snad nikdo.

 

Dnes už také víme, že povodeň není ani z desetiny tak strašná jako to, co přijde potom, když voda odteče. Ani dnes není vše ještě opraveno a odstraněno.

 

Zastávám názor, že povodeň i tak Praze pomohla. Mnohé se zlepšilo a zkrásnělo. A už také víme, že případnou další povodeň opět zvládneme.

 Zveřejněno jako sloupek pražské přílohy MF DNES dne 11.8.2008

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Schwarz | pondělí 13.8.2007 8:45 | karma článku: 10,98 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28