Co takhle odpolední siesta?

Máme zde tropická vedra a tělo trpí. Je jedno, zda máme tělo hubené, tlusté nebo zda jsme sportovci či úplní lenoši a zda jsme zvyklí na fyzickou práci nebo naopak se pouze poflakovat. Všem nám je horko, potíme se a připadáme si jako průtokový ohřívač tekutin, které v dobré víře a ve snaze být dostatečně hydratováni, do sebe lijeme.

Siestanet

Většina z nás již někdy navštívila teplé přímořské kraje, tj. jih Evropy nebo i jiných kontinentů. Jistě jste si všimli, že v těchto lokalitách, kde panuje převážnou část léta nebo i roku vedro, se zrovna moc nepracuje. V Chorvatsku je dokonce zákaz stavebních prací. Je to sice nejspíše kvůli rekreační sezoně, ale má to možná i příčiny právě v tom vedru. Ve Španělsku mají tzv. siestu, kdy odpoledne nikdo nepracuje a všichni odpočívají. V Řecku a Itálii jsou zavřené obchody i restaurace, úřady i banky. Má to své opodstatnění. Siesta totiž může snížit riziko srdeční příhody. Siesta je dobrá také pro zdraví a zvýšení výkonu organismu.  

Některé národy si odpolední siestu bez jakýchkoliv výčitek proto dopřávají. Lékaři s tím souhlasí, protože podle nich je odpolední únava, mezi 13 a 15 hodinou normální a odpolední odpočinek je organismu prospěšný. Protože teploty kolem 30°C nejsou vzácností ani u nás, je důvod začít uvažovat o zavedení siesty v České republice alespoň v úmorných dnech, jako jsou nyní. Asi málo kdo ví, že v minulosti v Čechách siesta byla dodržována. Důvodem pro obnovení této formy relaxace je fakt, že člověk je potom mnohem výkonnější a méně chybující než ten, který neodpočíval. 

Co vy na to? Není to vhodnější řešení než odborářské stávky a demonstrace?  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 19.6.2007 11:56 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1487x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28