Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mě dnes naštvalo?

Hned po ránu jsem si uvědomil, že je sice léto, ale venku prší a je chladno. Je to k naštvání, ale když chodíte do práce, tak to zas tolik netrápí. Co mě však ale naštvalo je to, že naše ministerstva mají právní oddělení s dobře placenými právníky, ale zaplatili nehorázné sumy v řádech stamilionů korun (tisk uvádí 681 milionů) za právní služby externích právníků. Tak to už je na můj vkus trochu moc.

zákonynet

Proč se rozčiluji? Protože i já měl s tímto problém a byl jsem masírován na veřejnosti novináři, že využívá pražská záchranka externí služby advokátní kanceláře. Dokonce vycházeli z auditu, který zřizovatele provedl na základě anonymních udání a opakovaných stížností bývalých zaměstnanců a odborářů. Nebudu zde z důvodu kodexu blogu uvádět osoby, které audit předali novinářům a stejně tak nebudu uvádět médium, které jako první informovalo zaujatě a agresivně veřejnost dehonestujíc mou osobu. Někdy jsem si připadal jako štvaná zvěř nebo masový vrach před mezinárodním tribunálem.

Proč to píšu? Protože tehdy se jednalo o částku cca 30 tisíc, kterou jsme zaplatili advokátní kanceláři za rok práce na jedné kauze - pracovně právní spor bývalého zaměstnance, který žaloval organizaci. Takže jsme se pouze bránili a důvodem externí spolupráce byl i fakt, že náš právník nebyl schopen sepsat ani právně kvalitní výpověď a obhájit organizaci. Nutno dodat, že tohoto právníka jsem zdědil po bývalém řediteli a nevybral jsem si ho, ale také to, že za plat, který umožňují platové tabulky pro příspěvkové organizace, kvalitního právníka budete shánět velmi obtížně.

Mohl by teda někdo polemizovat o tom, proč kritizuji ministrestva za to samé, co děláme, ale platy na ministerstvech jistě budou vyšší než u nás, když na ministerstvo odešel jeden náš bývalý právník. Hlavním důvodem mé rozladěnosti však je to, že ministerstva mají své specifické funkce a rozsáhlá právní oddělení vč. dalších právníků na jiných odděleních nebo odborech. Rozhodně to nelze srovnávat se záchrankou, která má pouze jednoho právníka. Externí najímání právníků je vlastně "Švarc systém". Když to můžou ministerstva, tak by to mohli vlastně i příspěvkové organizace. Už delší dobu nás trápí na záchranných službách nedostatek lékařů, proto bych uvítal, kdybych je mohl zaměstnávat tzv. Švarc systémem. Určitě by hned bylo více zájemců z řad lékařů, protože by pracovali na svůj živnostenský list za smluvní ceny a mohli z daní odečítat, tak jako většina živnostníků, různé náklady, např. auto, náklady na jeho provoz, účast na seminářích a konferencích, stáže v nemocnicích na klinikách, drahé medicínské časopisy a učebnice, počítač, internet, mobil atd.

Právníci by teda mohli vymyslet a navrhnout takové zákony, které umožní, že záchranné služby budou moct tímto způsobem zaměstnávat lidi. Konečně by se vyřešil mnohaletý problémy s nedostatkem zaměstnanců ZZS. Zůstává zde ale otázka, proč ministerstva mají právníky a nebo proč máme tak rozsáhlá ministerstva, když zákony tvoří advokátní a právní kanceláře a nakonec Parlament i Senát. Na ministrech bez ministerstvech je vidět, že to jde i tak, tzn. pouze ministr a žádné ministerstvo, ikdyž i to je podivné.

 

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 22.7.2008 8:16 | karma článku: 14,29 | přečteno: 1708x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

První pomoc pro motorkáře.

Poslední dny se média více věnují problematice motorkářů, zejména jejich zvýšené nehodovosti a následkům nehod, zvláště těm smrtelným. Motorkáři jsou pranýřováni a všichni na dvou kolech házeni do jednoho pytle jen kvůli několika hlupákům, kteří se předvádějí a riskují. Sám jsem na motorce v mládí jezdil. Mám kolem sebe hodně známých, kteří milují motorky a jízdu na nich. Rozumím jim a stejně jako oni nechápu tolik negativních reakcí. Když už máme tolik nehod a tolik smrtelných následků, tak bychom je měli spíše vyslyšet, pochopit a tolerovat. To samé chceme my od nich.

23.7.2008 v 11:07 | Karma: 24,56 | Přečteno: 3049x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Proč se lidé zabíjejí?

V souvislosti s tématy, která považuji spíše za politická a sloužící k jiným účelům než zastrašit lidi, aby si nesedali na motorky nebo do auta a nejezdili asi ničím a nikam a ani nelétali nebo nepluli lodí apod., jsem si znovu pomyslel, jak je to celé absurdní.

21.7.2008 v 10:14 | Karma: 24,97 | Přečteno: 2927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Co se bude dít a co budete potřebovat.

Přiznávám, že mě velice překvapilo, jaký zájem máte o informace týkající se poskytování první pomoci v konkrétních a nejčastějších případech, kdy je ohroženo zdraví nebo dokonce život postiženého. Stejný zájem vyvolaly informace týkající se dopravních nehod a fungování záchranné služby. Tyto informace se totiž bezprostředně týkají každého, a to kdykoliv v jakémkoliv věku i situaci nebo lokalitě.Proto se nyní budu věnovat návaznosti péče, tj. co se bude dít v nemocnici a co je dobré vědět.

19.7.2008 v 12:33 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Senátoři dělají chyby.

Poslední dny se nestačím divit nad tím, co se všechno ze Senátu vyrojilo za neuvěřitelné změny. Pokaždé se jedná o docela zásadní změnu, kterou považuji za špatnou. To vše korunuje fakt, že některé změny jsou údajně jen dočasné, na několik let nebo do doby než je zase opraví. Pro takovouto chybovost se v lidském životě používá výraz "vyrobili zmetek".

18.7.2008 v 8:42 | Karma: 12,79 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Jak fungují záchranky v zahraničí.

Už víte, jak funguje záchranka v Praze a jak fungují v ČR. V současné době letních prázdnin a cestování se Vám však může něco přihodit i v zahraničí, Ve většině případů však nevíte, jak fungují záchranky tam a zda se můžete např. na ně vůbec spolehnout a důvěřovat jim nebo zda Vás ošetří, když nebudete mít zdravotní pojištění atd.

17.7.2008 v 8:31 | Karma: 19,31 | Přečteno: 7351x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy