Bezpečné silnice

Dopravní nehodovost je stálým tématem věčných diskuzí. Stejně tak následky dopravních nehod nás nenechávají v klidu a některé nenechají ani spát. Na celém světě to trápí odborníky různých oborů, ale nejvíce policisty a záchranáře, kterým to přináší sice práci, ale nejhorší zážitky do života.

dopravní nehodaweb

Už v 15ti letech jsem byl životem postaven rovnou před tu nejhorší tragédii dopravní nehodovosti, tzn. že na následky dopravní nehody zemřel v nemocnici můj o 6 let starší bratr ve svých 21 letech. O to smutnější to bylo, že havaroval ve svátek mámy a zemřel 2 dny před Štědrým dnem. Jistě si každý dokáže představit, jak tato tragédie zasáhla naší rodinu a jaké od té doby jsou Vánoce.

Tato moje osobní tragická událost jistě ovlivnila moje další životní kroky a osudy. Tehdy můj otec pracoval jako lékař pražské záchranky a byl vyslán k této dopravní nehodě, kde havaroval můj bratr. Jak by to dopadlo, kdyby dorazil na místo nehody a tam uviděl svého syna, si naštěstí můžu jen domýšlet, protože výjezd mu byl zrušen z důvodu, že na místě byla dříve jiná sanita, která bráchu naložila a odvezla do nemocnice.

Tehdy jsem studoval střední zdravotnickou školu a posléze se rozhodl stát se lékařem a zachraňovat lidi. Na záchranku jsem nastoupil před 25 lety jako brigádník a od té doby jsem zde už zůstal až na malé pauzy, kdy jsem pracoval v nemocnici. Za tu dobu jsem viděl mnoho lidských tragédií. Věřte, že nejhorší jsou zážitky s těmi, co zde zůstanou a musí trpět tou tragédií, kdy je někdo mladý opustí. O to horší to bývá, když za to ani sami nemůžou.

Agresivní chování na silnicích přežívá a možnost snazšího získání rychlého a silného vozu v mladém věku ho jen umocňuje. V ČR ročně zemře na silnicích cca 1200 lidí. Snažíme se různými kroky snížit počty nehod a jejich smrtelné následky. Jde to obtížně nebo pomalu a někdy mám i pocit, že dokonce marně.

Napadlo mě, co zpřísnit podmínky pro agresivní řidiče, tzn. že tito řidiči po takovém přestupku nebo nehodě, kde příčinou byla agresivní a riskantní jízda, budou muset absolvovat na své náklady vyšetření a pohovory, které již nyní povinně dělají profesionální řidiči. Jedná se o psychologické vyšetření, psychiatrické vyšetření, kurz sebeovládání a nakonec i instruktáž nejzávažnějších následků dopravních nehod (fotografie, videa a pohovory s těmi, co je taková tragédie zasáhla).

Možná to pomůže, možná to bude k ničemu a třeba to někomu zachrání život, ale proč to nezkusit.

 

Autor: Zdeněk Schwarz | úterý 20.5.2008 0:00 | karma článku: 16,89 | přečteno: 1828x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Pražské špitály – 2. díl

1.3.2016 v 10:00 | Karma: 11,56

Zdeněk Schwarz

Málo lékařů – 2. díl

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,98

Zdeněk Schwarz

Asiaté v Praze - 2. díl

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,28