Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Akce století!

Léto a prázdniny jsou důvodem k cestování, sportování i společenským zážitkům. Včera se uskutečnil již 14. ročník tradičního Houmrova triatlonu. Šluknovský Jiříkov se stal opět centrem velké akce, kterou zde rodina Dykastů pořádá.

Povzbuzující plakátautor

Protože jsem sloužil víkendové noční služby a byl unavený, tak jsem se letos raději zúčastnil pouze jako divák. Škoda, mohl jsem získat některou z jedinečných a skvělých cen. Obří šunku nebo celou půlmetrovou tlačenku tak získali moji kamarádi, kterým se podařilo místním dlouholetým matadorům tyto nejchutnější ceny vybrat.

Vítězství sice patřilo jiným, skvělým sportovcům, ale ceny byly předávány tombolovou metodou. Takže vítěz si vytáhnul třeba jen plechovku zlatavého moku a ti na dalších nemedailových místech odcházeli s lahví whisky nebo DVD a tričkem velkého favorita soutěže Petra Čtvrtníčka. Letošní kurzy reklamštiny ho možná trochu oslabily, ale jeho zápal pro sport, zábavu  a hru byly velkým motorem všech aktérů ojedinělého triatlonu.

Pravidelný start na hrázi místního rybníku "Kočičák" sledovaly davy zvědavců a sportovních příznivců. Letošní peloton zahltily skvělé stroje, možná mezi nimi byl i některý z Tour de France, protože superlehké karbonové rámy už ani zde nebyly vzácností.Po náročné plavbě ve vlnách rákosového bezchlorovaného bazénu, kde někteří zvolili spíše styl „ála paní radová“ či střídali prsa, kraul a čubičku, následoval nástup do pedálů. Někteří vybíhali s kolem tak, jakoby z křišťálově čisté vody vylezli žabí muži. Jiní naopak s poklidem starců připomínali očistu v koupelně a v poklidu se frotérovali a převlékali.

Druhá náročná část jízdy v sedle kola kopcovitým terénem a náročnou trasou za plného provozu připomínala pro některé spíše výlet a pro jiné skutečný sportovní zápal. Jednoho cyklistu místní oříšek stylem Baskervilského psa zahnal i s kolem do kopřivového příkopu a jeden sportovec při vysokohorské časovce v zápalu boje spadl, aby vyzkoušel drsnost vozovky na vlastním těle. Jinak se druhá část závodu obešla bez úhony, takže přítomný tým zdravotníků mohl dále a v poklidu konzumovat vynikající speciality zdejšího skvělého improvizovaného bufetu.

Nástup do třetí a nejtěžší části bývá vždy doprovázen skandováním všech přítomných sportmilujících přátel. Občerstvení s hudbou je zajištěno stejně dobře jako kvalitní servis a dokumentace s časomírou. Někteří aktéři už propadali zoufalství a jiní měli pocit, že nedokončí. Přesto až na jednoho všichni závod s hrdostí a osobní ctí bezchybně zvládli.

Závěrečný ceremoniál vyhodnocení všech účastníků jakožto vítězů se svým sportovním a společenským duchem si nenechal nikdo ujít. Pan president i ředitel závodu opět nezklamali a sami obsadili vynikající místa. Ale hlavně umožnili všem nevšední zážitek a příjemný den v této nejsevernější části naší vlasti.

Závod ještě nekončil, ale už se všichni těšili na příští jubilejní 15. ročník, kterého se doufám i já opět zúčastním nejen divácky, ale i závodně. Proto budu muset s přípravou začít již nyní, abych i já mohl dosáhnout na jednu z cen, které jsou vždy skvělé, jako atmosféra, lidi a zážitky. 

Odkazy: http://40801.cz/houmr a http://www.jirikov.cz a http://www.jirikov.info/ - zde jsou fotky!

Autor: Zdeněk Schwarz | neděle 12.8.2007 14:07 | karma článku: 16,27 | přečteno: 3317x
  • Další články autora

Zdeněk Schwarz

Osobnost - záchranář

Minulý týden jsem měl možnost poznat jednu pozoruhodnou osobnost mezi záchranáři. Je jím pan William F. Armstrong z Arlingtonu ve státě Massachusetts v USA. Tento skutečně ojedinělý člověk letos oslavil obdivuhodných 83 let. Jeho záchranářská historie začala po návratu z války před 62 roky. Tehdy jakožto mladý bývalý voják při jízdě autem se ocitl nečekaně u dopravní nehody a pomohl zraněnému řidiči. Při návratu o celé události přemýšlel a napadlo ho, že záchranářství by mohlo být dobré zaměstnání.

22.8.2008 v 15:57 | Karma: 18,56 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Patnáctý Houmr!

Dnes se uskutečnil již 15. ročník Houmrova triatlonu ve šluknovském Jiříkově. Tradiční ojedinělá akce velkolepého charakteru se konala opět na zahradě rodiny Dykastů. Letošní závod byl inzerován jakožto poslední ročník. Právě proto, ale i kvůli tomu, že jsem loni nezávodil a chtěl jsem si dokázat, že nejsem padavka a dokážu to, byl jsem dávno rozhodnut pro účast.

9.8.2008 v 22:38 | Karma: 15,50 | Přečteno: 3318x | Diskuse| Sport

Zdeněk Schwarz

Hromadné neštěstí

Dnes dopoledne v 10:30 došlo ve Studénce na Novojičínsku k hromadnému vlakovému neštěstí. Příčiny tragédie budou známy až po ukončení vyšetřování okolností a příčin neštěstí. Zatím víme, že došlo k nárazu rychlíku EuroCity v rychlosti cca 120 km/h do mostní konstrukce po pádu na kolejiště. Doposud je hlášeno asi 6 mrtvých a desítky zraněných. Jedná se možná o největší tragédii na železnici za posledních 50 let.

8.8.2008 v 13:39 | Karma: 25,68 | Přečteno: 3802x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Schwarz

Ztráta blízké osoby.

Nedávno se na mě obrátil jeden můj známý s prosbou, jestli bych se nemohl podívat do naší databáze po jeho otci, respektive, zda v databázi náhodou nefiguruje on nebo neznámý asi 80tiletý muž. Důvodem byla jeho zoufalost v hledání otce, který odešel cca před 14ti dny z domova a už se nevrátil. Zkusil už všechno možné, požádal policii o pátrání a prověření svých dat o neznámých osobách apod., dokonce v nejčtenějším deníku otiskli informaci i s fotografií. Marně.

3.8.2008 v 10:16 | Karma: 23,07 | Přečteno: 3485x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Schwarz

Proč píši o první pomoci?

Protože se objevují v diskuzích u mých článků kritická slova nebo ataky na mou osobu a nebo invektivy zpochybňující smysl poskytování takových informací nebo dokonce obvinění z účelovosti apod., rozhodl jsem se s Vámi podělit o informace a názory na toto téma.

31.7.2008 v 22:08 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
bývalý ředitel a lékař Zdravotnické záchranné služby h.m. Prahy, bývalý nezávislý Senátor - volební obvod č.27, nyní koroner hl. m. Prahy