Union Pacific má problém

  Čirou náhodou jsem na internetu narazil na krátkou reportáž „Union Pacific má problém“, která popisuje situaci na kolejích v Los Angeles, kde američtí občané vykrádají kontejnery přepravované zmíněnou společností.              

 

Ti dobří lidé násilně otevírají kontejnery, berou si z nich, co se jim hodí nebo co lze pravděpodobně zpeněžit. Zboží, o které není zájem a také obaly vyhazují do kolejiště, touto činností vytvářejí neskutečný bordel, něco podobného, byť ve značně slabší verzi, jsem viděl jen v Tunisku mezi olivovými háji. Kolejiště je pokryté souvislou vrstvou odpadků a vlak se tím jen těžce probíjí. Udivuje mě odvaha strojvedoucího, který se nezalekne tohoto železničního krosu, a přestože některé vagóny mají tendenci opustit koleje, neochvějně pokračuje vpřed. Je možné, že ho nemotivuje jen vlastní odvaha, ale třeba taky strach z tlupy nedisciplinovaných lupičů, neb nemají respirátory, ba ani roušky.

Odehrávat se obdobné scény například v Rusku, média hlavního proudu, tedy jak se dnes sluší říkat mainstream, by to označila bezpochyby jako důkaz zaostalosti, bídy a celkového rozvratu tamní společnosti. Je možné, že k podobným scénám tam také dochází, zatím jsem jsem nic takového nezaznamenal, tudíž nevím.

Co ale takové chování znamená v Los Angeles?

Jsem na rozpacích.

Pokud je nám nejvyspělejší ekonomika světa vzorem, ostatně na vzory jsme si u nás vždycky potrpěli, pak máme co dohánět.

Třeba se jedná jen o obzvláště rafinovaně vyrobenou dezinformaci, která má poškodit dobré jméno našich přátel.

Jen doufám, že to není obrázek pokroku, jemuž nelze uniknout, tedy nepotká-li nás něco mnohem horšího.

Autor: Miloslav Schůt | pátek 28.1.2022 10:58 | karma článku: 31,91 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Miloslav Schůt

K únorovému výročí

25.2.2024 v 7:49 | Karma: 18,10

Miloslav Schůt

Relativita hodnot

29.1.2024 v 13:21 | Karma: 20,08

Miloslav Schůt

Jak si pamatuji rok 1989

18.11.2023 v 19:22 | Karma: 16,34

Miloslav Schůt

Nechte zpívat Mišíka

13.11.2023 v 8:46 | Karma: 26,85