Krásný komunista a ošklivý komunista

Po více než třiceti letech budování demokratické společnosti se nám do finále prezidentské volby probojovali dva bývalí komunisté, navíc pravděpodobně bývalí protekční chlapci.

Při té příležitosti jsem se upřímně zasmál poněkud jedovaté poznámce už emeritního předsedy KSČM pana Filipa, mně mimořádně nesympatického a protivného, který výsledek prvního kola označil jako důkaz skvělé kádrové politiky KSČ. Opravdu jeden lepší než druhý, oba jistě svým způsobem velmi schopní muži, ale prezidenta našeho státu bych rád viděl vybraného odjinud než z kádrových rezerv minulého režimu.

Na druhou stranu je třeba ocenit, jak se oba dokázali přizpůsobit změněným poměrům, takže je naděje, změní-li se jakkoliv situace, že jsou hoši schopni se opět zorientovat. Tudíž oba jsou kádry perspektivními.

Velice mě udivuje, že soupeření dvou původně komunistických kariéristů, tolik rozděluje společnost. Z jednoho se vyklubal velkokapitalista a druhý to dotáhl, nehledě na jisté kádrové škraloupy, na vysokého funkcionáře NATO. Jisté je, že úplně nezávisle si nemůže vyskakovat ani jeden. Pan Babiš je určitě potřebný ohledně evropských dotací, ale takových je v Evropské unii jistě vice. Já se zase divím, že si neumravní paní Jourovou, která by ráda zavedla cosi jako řízení svobody projevu, aby to byla ta správná svoboda. Tahle dáma by bez Babiše rozhodně nebyla tam kde je, ale ten na ní už možná nemá žádný vliv, neb se už dostala příliš vysoko. U pana Pavla, generálského fešáka, který by se zaskvěl i v operetním představení, je vojenská disciplína samozřejmostí a těm, co umožnili jeho oslňující vojenskou kariéru, je určitě zavázán. A věřím, že není zavázán těm, co jej vybrali do kurzu na rozvědčíka. To rozhodně nebylo nic běžného a něco se podepsat muselo. Přesto, že oba jsou si podobní úspěšně rozjetou kariérou již za socialismu, Babiš je médii a lepší částí společnosti nenáviděn. Taky ho zrovna nemusím, byť nepatřím k té lepší části, ale nemám dojem, že by byl nějak zásadně horší než pan generál. Ale je moc bohatý a taky byl už u moci, a ti správní a morální moc toužili také si na ní sáhnout, tudíž přišla protibašovská kampaň, do které se zapojila nejen hlavní média, ale i orgány činné v trestním řízení. Oproti tomu panu Pavlovi se dostává veškeré možné podpory, jen pár webů, často označovaných jako deziformační, si dovolí špinit jeho čistý štít. Ten je tak čistý, že za něj neváhají bojovat skupiny jeho podporovatelů i rozbíjením mítinků jeho konkurenta. Připomíná to cosi z historie našeho velkého souseda.

A teď babo raď, koho volit.

Kterého by asi baba vybrala.

Autor: Miloslav Schůt | čtvrtek 26.1.2023 6:44 | karma článku: 21,68 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Miloslav Schůt

K únorovému výročí

25.2.2024 v 7:49 | Karma: 18,10

Miloslav Schůt

Relativita hodnot

29.1.2024 v 13:21 | Karma: 20,08

Miloslav Schůt

Jak si pamatuji rok 1989

18.11.2023 v 19:22 | Karma: 16,34

Miloslav Schůt

Nechte zpívat Mišíka

13.11.2023 v 8:46 | Karma: 26,85