Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechci dospět. Chci stále zůstat naivní a krásný!

Chtěl bych zase znovu vrátit do věku, kdy mi bylo tak šest nebo sedm. Postavil bych si nějaké hrady na pískovišti. Podíval bych se v sobotu ráno na pohádky a měl bych to v piči. Byl bych spokojený sám ze sebou a byl bych šťastný.

Žiji ve velmi úspěšné době plné příležitostí. Přesto se nedokáži zorientovat a uvědomit si možnosti, které mi ona realita přináší. Připadám si jako chromý. Jsem ohromen svou vlastní představivostí, stejně tak jako deprimován tím jak s tím nedokážu naložit. Prožívám pocity vyhoření už při samotné nápadu. Ztratil jsem naivitu. Nedokáži se bezhlavě pustit do neznáma. Mám strach. Jsem unavený.

Začal jsem postupně vážit každý krok, abych náhodou nenarazil do zdi a nezlámal příliš mnoho kostí.

Emoce jsem závislost a je to v pořádku. Dávají životu smysl.

Říkám si klid. Je to v pořádku. Je to ok. Někdy se všechno tak zesere, že mysl zaplaví pocit, který jasně říká, že to nejde vrátit zpět a že už nic nebude tak jako dřív.

Nechci se přizpůsobit. Stále vzpomínám stále doufám. Věřím v něco, co nemohu mít. Něco co jsem nikdy neměl. Protože jsem prohlásil, že chci něco víc. Protože si toho nedokážu vážit.

Téměř všechno vychází z minulosti a to co ne to asi zatím není podstatné. Já navazuji přesně na svou minulost. Vzpomínky. Věci, které si nedokáži odpustit a čekám, až zapomenu. Až se probudím a řeknu si nasrat!

Nechci být složitý a nečitelný, protože jsem stejně jednoduchý, jako každý jiný jen si to nech připustit. Chci si zachovat svou schránku výjimečnosti, kterou tvořím oblakem zmatenosti. Jediný kdo se v tom ztratil, jsem byl já sám. Jen já jsem zmatený. Vytvořil jsem si kolem sebe zdi. Zazdil jsem se ve svém vlastním světě, který jsem postupně obrátil sám proti sobě. Ať už byla původní myšlenka jakákoliv, prostě se to zkrurvilo. Ztratil jsem kontrolu. Ztratil jsem sám sebe.

To prostě chceš. Zkurvit si život vlastní představivostí. Dnes rozhodně vím, že jsem to nikdy nechtěl zjistit. Něco takového se prostě semele, ale jak k tomu přistoupit, když se to začne srát. Impérium, které se zhroutí pod vlastní vahou. To je potom opravdu na kulku. A pokud to lze přežít musí to jít všechno pomalu. Postupně po malých dávkách. Bylo nutné prakticky zapřít veškeré dosavadní myšlení, názory, myšlenky a dokonce i pocity. Pocity jsou nejhorší. Názory se můžou zrelativizovat. Lze najít nové argumenty, ale pocity? To bolí. Přiznat si, že sem tam něco je jen falešná představa vyrobená na zakázku. To nechceš. Postupně mě ovládla představa, že by mohlo být falešné. Zavládla nejistota a přestal jsem si důvěřovat. Ztratil jsem sám sebe.

Tak už to prostě chodí. Lidé se rodí. Lidé umírají. A spravedlivé to příliš nebývá, ale přeci, když sám v sobě cítím něco jako svědomí, můžu sám v sobě posoudit činy, myšlenky a hlavně celou minulost a říct si jak jsem sám před sebou obstál. Jo a někdy je dost na hovno, ale nedá se, tak už to prostě chodí.

Prakticky nic není černobílé. Bipolární uvažování bych přenechal počítačům a kalkulačkám, které v tom mají jasno. Přesto je někdy příhodnější myšlenky zjednodušit a uzavřít. Jít dál. Všechno je jednou naposled. Všechno má svůj cíl, stejně tak jako start. Někdy se však stane, že nic nekončí a nejspíš ani nezačíná. Život jde dál bez ohledu na cokoliv nebo kohokoliv.

Autor: Martin Schreiber | středa 27.8.2014 23:14 | karma článku: 8,68 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Martin Schreiber

Loft

Malý podzemní podnik, který probudil mou přítomnost. Mnohokrát jsem si říkal, že bych zašel do nějaké hospůdku a nasál atmosféru.

3.7.2014 v 17:29 | Karma: 4,54 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Lucie

Lucie, nač krátko máš dolů, pro ty, co chtějí být spolu. Podnikneme cestu dolů, tam začneme si spolu. Kterak bouře brání nám mám strach - usínám. Raději pospěšme, přitom říkám nežeň mě.

12.4.2014 v 12:02 | Karma: 3,77 | Přečteno: 204x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Kavárna

Bloudím bledým, churavým městem. Sám, bez naděje, že naleznu cíl své cesty. Upravuji si čepici, která ještě před pár měsíci nalézala útočiště v útulné skříni, někde doma v prádelně. Nebo alespoň tak se u nás doma říká místnosti, která schraňuje rodinné svršky. Prolíná se v ní seschlá vůně prášku, kterou občas přerazí pach bot.

23.2.2014 v 12:26 | Karma: 4,57 | Přečteno: 188x | Diskuse| Osobní

Martin Schreiber

Graffiti: vandalismus, nebo moderní umění?

Pod pojmem graffiti se v mnohých očích nejspíš vybaví počmárané zdi špinavé stěny a někdy i nenávratně poškozený majetek. Mnohým může tento pojem asociovat vandalismus možná zločin.

22.2.2014 v 20:40 | Karma: 5,02 | Přečteno: 490x | Diskuse| Společnost

Martin Schreiber

Vařící se voda

Tvrdím, že se chci učit, ale v hloubi duše vím, že je to naprostá pitomost, která vyrostla na prolhané půdě minulosti. Mé maličkosti, která mě stále straší a nenechá oddechnout ani v tichém spánku. Převrácené myšlenky se mi hromadí, jako mokré prádlo vyhozené z automatické pračky. Kdo dnes ví, čí ta špína byla. Na prádle přesto všechno zbyla taková ta zašlá nikdy nezničitelná skvrna matné minulosti, jež připomíná dobu dávno minulou. Mám se snad pídit po všech těch skvrnách nebo si jen tak mám vyprané hadry, abych si připomněl, jaký jsem kdysi býval? Bez oblečení se necítím nahý, jen je mi trochu nevlídně z těch všech šrámů, které jsem si způsobil, abych poznal bolet a slast z kontrastu uzdravení.

6.1.2014 v 20:12 | Karma: 4,46 | Přečteno: 410x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 270x
Každý občas narazí, ale jde o to jakou rychlostí a s kým.  

Seznam rubrik