Konstrukce profilu II.

Nyní opět ekvidistantou dopracujeme "síť". Tedy spodní vodorovnou čáru "odskočíme jedenkrát 5mm, podruhé 10mm a potřetí 15mm. První svislou čáru (zleva) odskočíme o 5mm.

Vzniklou síť zkopírujeme 3x pod sebe (Stiskneme na myši levé tlačítko, podržíme jej a označíme celou síť). Poté pustíme tlačítko, zapneme nástroj „kopírování“ a klikneme do prostoru sítě. Jakmile pojedeme s myší směrem dolů, uvidíme jak posouváme kopii sítě. Kopii ukotvíme mimo oblast původní sítě. Jakmile je kopie ukotvena, stačí jet zase dolů a posouváme již další kopii atd. Když zkopírujeme síť 3x, ukončíme nástroj kopírování klávesou „esc“  

Ve výběru hladin zvolíme vrstvu "obrys"

Zvolíme nástroj "kružnice- střed; poloměr". Najedeme myší nad spojnici čar odsazených 5mm od vodorovné i svislé čáry. Naklikneme střed, popojedeme myší do libovolné strany a do příkazového řádku zapíšeme hodnotu 5. Měla by se vám nakreslit kružnice tak, jak je to na "print screanu".

Zapneme nástroj "Přerušení" a klikneme na spodní bod kde kružnice protíná svislou čáru. Přejedeme na horní bod a znovu klikneme. Pokud jsme provedli správně, zmizí pravá polovina kružnice.

Zapneme nástroj "Oblouk-začátek;konec;směr". Myší naklikneme nejvyšší vrchol křivky, vrchní koncový bod půlkružnice a nakonec označíme levý horní roh "sítě". Výsledek musí vypadat jako na následném obrázku. Stejným způsobem nakreslíme křivku odtokové části a dvěma rovnými čarami spojíme spodní část profilu (lze to udělat jenom jednou čarou, samozřejmě ale z praxe vím, že je lepší nakreslit jednu přímku do třetiny a druhou na zbytek kvůli možným pozdějším modifikacím.

 

Na chvilku vypneme nástroj "orto" a uchopíme konec předního oblouku. Posuneme jej až vytvoří tečnu k půlkružnici.

 Znovu aktivujeme nástroj "orto" A uchopíme konečný bod půlkružnice. Posuneme jej na konec oblouku.

"Naklikneme svislou čáru v jedné třetině a jakmile se označí, zněníme hladinu na "osy". Poté vymažeme všechny pomocné čáry.

Pokud jste vše provedli správně, měl by se na vás z obrazovky usmívat základní profil. Nedoporučil bych jej použít tak, jsme si jej nakreslili. Bez modifikace s výškou 15% by byl velice náchylný k rozpadu proudnic. Obecně to co jsme nakreslili je vhodné beze změny tak pro "házedlo" a do výšky profilu 6-8%. Kreslili jsme s výškou 15% všechny profily, abychom měli srovnání a lepší představu o jednotlivých tvarech.
     Hned další modifikace je vhodná pro rekreačního větroně, či cvičný motorový model a nemusíme na něm měnit vůbec nic. Jakmile čas dovolí, zpracuji. Zatím se kochejte a obdivujte, protože to co jsme spolu spáchali není zase tak úplně jednoduchá věc a pochvalu si tedy jistě zasloužíme.     

Autor: Richard Schotz | pondělí 20.1.2014 19:10 | karma článku: 6,67 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Richard Schotz

Modifikace základního profilu

25.1.2014 v 12:30 | Karma: 8,18

Richard Schotz

Konstrukce profilu I.

20.1.2014 v 16:02 | Karma: 5,48

Richard Schotz

Něco o vztlaku

4.1.2014 v 15:55 | Karma: 11,36

Richard Schotz

Dokončení Cad nastavení

19.12.2013 v 14:45 | Karma: 8,68