Hlavní ovládací prvky v Proge Cadu

Přesto, že můj letitý notebook už déle nesnesl mé uživatelské týrání a navždy mě opustil, spáchav sebevraždu dne 19.12.2013 a doma jiné PC nemám, dostal jsem se na chvilku do dílny a ve všem vánočním zmatku něco málo z nastavení CADu připravil. Potom rozepisuji další kapitolku o vztlaku a tak v kreslení profilu budeme pokračovat až po novém roce. Tedy až mi nastane normální pracovní režim a budu mít sice méně času, ale daleko lepší přístup k některému ze svých pracovních PC. Momentálně všechny popisy tvořím na sedmipalcovém tabletu PL. výroby s OS Android (včetně tohoto), za což si myslím zasloužím trochu tolerance. Předem za ní děkuji.

V dílně jsem stáhl print screan a popsal do něj hlavní ovládací prvky. Níže je vysvětlím. Ještě jsem nechal na pozadí otevřený výkres, aby jste se přesvědčili, že model opravdu v tomto programu (a poměrně jednoduše) nakreslit lze.

 Kopírovat.
Jako ve všech ostatních soft. i zde, zkopíruje celou kresbu nebo její část. Práce s tímto příkazem je malinko odlišná, ale myslím si že je logická a za párkrát si ji osvojíte.
Ekvidistanta.
Zkopíruje a vloží označený prvek (čára, oblouk, kružnice či bod) v určité vzdálenosti do určitého směru.
Rozdělit.
Přeruší prvek v označeném místě (čáru, oblouk, kružnici a pod.)
Vrstvy (hladiny)
V CAD programech pracujeme s tzv. "Hladinami". V praxi je to asi tak, že každá čára vystupuje jako hladina (obvod, neviditelná, kóty, šrafy atd.) To je výhodné, protože jsou případy, kdy lze všechny ostatní hladiny vypnout a editovat pouze tu jedinou. Takže nás neplete nic jiného.
Čára
Nakreslí spojnici mezi bodem A a bodem B (popř dalšími body C;D;E;F;.........) Tyto body vždy spojuje přímkami.
Oblouk
Nakreslí oblouk přesně podle definice (rozbalí se nám "submenu", kde lze vybrat pro danou situaci nejpohodlnější nástroj k definici oblouku)
Kružnice
Nakreslí kružnici přesně podle definice (rozbalí se nám "submenu", kde lze vybrat pro danou situaci nejpohodlnější nástroj k definici kružnice)
Šrafování
Vyšrafuje určenou oblast stanoveným způsobem
Text
Vytvoří textový popisek ve stanoveném místě
Přichytávání
Uchytí bod k objektu ve zvoleném místě
Příkazový řádek
Zde stanovujeme číselné hodnoty, nebo píšeme příkazy (číselnou hodnotou se rozumí např. poloměr kružnice, délka čáry, odskok při ekvidistantě a pod.)
Automatické přichytávání
Automaticky přichytí bod ve stanoveném místě.
Čára po úhlem
kreslí čáru buď pod 0°;45°;90°........

No a to je pro dnes dost. Opatrně si to osahejte. Já po chvilkách dokončím pár slov o vztlaku. A po novém roce už se naučíme "stvořit" základní profil a pár jeho modifikací.

 

Autor: Richard Schotz | čtvrtek 26.12.2013 9:40 | karma článku: 5,50 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Richard Schotz

Modifikace základního profilu

25.1.2014 v 12:30 | Karma: 8,18

Richard Schotz

Konstrukce profilu II.

20.1.2014 v 19:10 | Karma: 6,67

Richard Schotz

Konstrukce profilu I.

20.1.2014 v 16:02 | Karma: 5,48

Richard Schotz

Něco o vztlaku

4.1.2014 v 15:55 | Karma: 11,36

Richard Schotz

Dokončení Cad nastavení

19.12.2013 v 14:45 | Karma: 8,68