Migrace

Před časem, kdy k nám ještě promlouval Vladimír Špidla, řekl v jednom rozhovoru (parafrázuji), že se stárnutí populace nebojí, protože přijdou na naše území cizinci, kteří ještě plodí hodně dětí, a ti posílí naši pracovní sílu.

Proč jsme tedy teď, když přicházejí, tak překvapení?

Mluvili jsme o globalizaci, to se nám to teoreticky mluvilo, co? A teď jsme z globalizace v praxi zděšení?

V sobotu 4.9.2015 vystoupil v Hronově Jan Šibík - fotograf a novinář.

Ukázal nám řadu fotografií ze svých cest za utrpeními naší doby. Už jsme na některé katastrofy pozapomněli, ale on nám je svými fotkami znovu připomenul. Měl zachycená tři místa, kde se vyskytují současné problémy s migranty. Dozvěděli jsme se o tom, že naše média ne zcela přesně o tom problému informují. Myslím si, že největší problém našich médií je v tom, že jsou neautentická. Nereferují přímo z míst problémů, ale přetiskují nebo ústně předávají nepřesné zprávy jedny od druhých. Tím se svět stává velice neautentickým. Málokdy se setkáváme s lidmi, kteří na místě skutečně byli a mohli by pravdivě vypovídat. Pan Šibík to dělá. Ale naše média, protože musí být prodejná, se bulvarizují. O pravdu nemají zájem. A tak sice můžeme číst „názory“ kdekoho, ale nesetkáváme se s názory skutečných osobností. Většina „uživatelů“ médií si nepřeje dlouhé články, a když si mají přečíst delší článek, přečtou si ho nepozorně. A potom kecaj něco, co si myslí, ale ne to co v článku bylo skutečně  napsané.

Co když má Islámský stát společné s migrací nejen to, že válčí a tím vyhání lidi z válečných území. Co když tahle migrace znamená, kromě toho, co jsme už o ní četli, i to, že proti touze muslimů žít „bezbožný evropský život“, která se asi v arabských zemích šíří, je třeba přitvrdit, a toho se ujal Islámský stát?

Jan Šibík na své besedě řekl, že se těch mládenců, migrantů ptal, proč neutíkají do arabských zemí. Odpověděli mu, že tam je to složité.

Další otázka byla, proč utíkají do Evropy, když tam stejně chtějí žít svým životem, vytvářet uzavřené komunity a neasimilovat se. Odpověděli, že to dělají ti staří, oni že to nechtějí.

Je to nepřehledné a nejasné, nevíme, kdo mezi těmi lidmi je. Ale zdá se, že je to nejspíš únik mozků z oblastí, odkud přicházejí.

Nastalo nové stěhování národů?

Jan Šibík mě překvapil svou upřímností, s jakou nám o problémech vyprávěl a s kterou se s námi pouštěl do diskuze. Ani nevím, jestli si to zasloužíme.

Autor: Věra Schmiedtová | pondělí 14.9.2015 15:03 | karma článku: 13,39 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Věra Schmiedtová

Nádraží Bubny

9.10.2017 v 9:37 | Karma: 3,91

Věra Schmiedtová

Ztracený v jazyce

2.10.2017 v 15:32 | Karma: 7,44

Věra Schmiedtová

Ztracený v jazyce

26.6.2017 v 17:24 | Karma: 5,53

Věra Schmiedtová

Pohřeb

19.3.2017 v 15:03 | Karma: 15,29

Věra Schmiedtová

Moje noční Praha

2.11.2016 v 10:21 | Karma: 6,29