Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se trápím nad slovem možná?

Možná se uvidíme ještě dnes. Možná na to máme jiný názor. Možná se to nikdy nestane. Přemýšlím nad tím, co všechno může znamenat slovo „možná“ a docházím k výsledku, že je to příliš složité, než, abych to nahlédla a mohla vysvětlit.

Už jsem psala, že můj syn Marek je autista. Slovo možná je pro něj naprosto nepochopitelný pojem. Vše ve světě má přece svůj řád, který platí. „Možná“ je nedefinovatelné, tudíž ho nelze použít. Říct Markovi „možná pojedeme na výlet“ je horší než mu říct „na výlet nepojedeme“. Autisté potřebují jasné a pevné body. Jasně ohraničené cíle.

V dnešním světě však „možná“ vládne. Možná dnes padne vláda, možná se zvýší DPH… „Možná“ se stalo zaklínadlem lidí, co nemají dost argumentů. Můj manžel má diagnózu aspergerův syndrom, což je vlastně jakási mírnější forma autismu. Když jsem se ho zeptala na možná, tak mi řekl, že to slovo nesnáší. Co to znamená možná? Deset, dvacet, třicet, nebo osmdesát procent?

Vzpomněla jsem si na Horáčkův text k lyrikálu Kudykam. „Možná“ je zde bráno jako důvod k bytí. „Možná“ je něco za zdmi Penziónu svět, co máme hledat. Pochybnosti, které nutí k hledání. Tady jsou autíci a aspíci, jak já je znám, napřed. Oni nemají rádi pochyby a proto jejich mozky pracují na plné obrátky, aby všechny záhady světa objasnili. Albert Einstein či Isaac Newton trpěli poruchou autistického spektra, která jim umožnila vidět svět z jiné perspektivy. Zboření „možná“, bylo jejich cílem. Jak řekl Einstein, Bůh s námi nehraje v kostky…

Sama mám v sobě mnohá „možná“. Ve chvíli, kdy se mám rozhodnout, rozevírají se přede mnou jak chapadla chobotnice otázky, co se po té možná stane. Někdy se do svých úvah zamotám natolik, že odsunu své rozhodnutí, protože možná to zítra uvidím jinak. Dost často variantu řešení, která by se mi líbila zavrhnu pod tíhou pochybností jako první. Ach jo, někdy závidím přímočarým autíkům ten jejich svět bez pochybností. Včetně té jejich neomalenosti, s níž bez korektivu společenské přetvářky otevřeně říkají, co si myslí.

Svět, kde se „možná“ bude používat jen u předpovědi počasí, je asi nereálný. Ale méně pochybností a více upřímnosti z očí do očí je i v mých silách. Zkusím si to připomenout až zase budu přemýšlet nad tím, co bych možná měla udělat - a radši to udělám!

Autor: Šárka Schmarczová | sobota 28.5.2011 17:17 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Šárka Schmarczová

Chtěla jsem tančit na pohřbu Richarda Hese

Proč nenávidím pohřby? Ona ta otázka sama o sobě zní divně, kdo by je miloval? Snad jen profesionální plačka nebo úchylný pracovník pohřebního ústavu. Když jsem byla malá holčička, vzpomínám si, jak mi na pohřbu cukaly koutky a nešlo to ovládnout. Bylo to nepatřičné a já se cítila provinile, ale moc rady jsem si s tím nevěděla. Tenhle divný pocit přemazal až pohřeb mého bráchy ve strašnickém krematoriu. Zbyla mi jen černá díra. Pamatuji si jen muziku, žádná slova, bolest a bezmoc. Tehdy jsem si řekla, ne, takhle to nemůže skončit, to nemůže být definitivní rozloučení.

21.2.2014 v 19:21 | Karma: 9,70 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Šárka Schmarczová

Alenka v říši divů

Otec mě právě seřval, že čumím jak Alenka v říši divů. Je 25. prosince, Boží hod vánoční. Myslím, že si vůbec neuvědomil, že uhodil hřebík na hlavičku. Chtěl jen zaparkovat a já netušila kam, stála jsem na nesprávném místě. Ano, utéct někam do jiného světa, o tom jsem snívala v dětství. Když mi bylo šestnáct, utekla jsem a nekoukala napravo ani nalevo. Později jsem tu náruč našla. Začala jsem chodit do evangelického kostela a v těžké chvíli našla Ježíše a Boha. Bible mi odpovídala na otázky a uvěřila jsem, že nás hledajících je víc.

25.12.2013 v 19:14 | Karma: 7,73 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ostatní

Šárka Schmarczová

Ježíšek nebo Santa Claus?

Mám pocit, že většina odpoví Ježíšek, ale přijde mi, že jsme vůči Santa Clausovi zbytečně negativní. Stal se pro nás symbolem komerčních Vánoc. Já se Santa Clause nebojím, vždyť je to vlastně náš Svatý Mikuláš, jen v anglosaském prostředí ten to dobrý muž nosí dárky až o Vánocích. Náš Ježíšek má velkou výhodu, že je tajemný. Nikdo ho neviděl, nikdo s ním nemluvil. Tudíž pro obchodníky ztracená věc. Naopak bych se bála, pokud by někdo chtěl v rámci boje se Santa Clausem zviditelňovat Ježíška.

30.12.2011 v 21:02 | Karma: 7,43 | Přečteno: 451x | Diskuse| Ostatní

Šárka Schmarczová

Kdo je tady postižený?

Můj syn je autista. Některé věci mu činí velké potíže, jiné zvládá lépe než jeho vrstevníci. Jeho mozek pracuje jinak než u většinové populace. Některé věci nezvládne, tudíž má handicap. Tak to vidím já. Nikdy bych o něm neřekla, že je postižený. Když je někdo postižený, vnímám to, jako by to mělo být něco, co souvisí s chováním člověka. Řekla bych to o člověku, kterému někdo ublížil a on teď ubližuje druhým. O politikovi, který prahne po moci a udělá pro její získání cokoliv. O lidech, kteří nedokážou zkrotit své sexuální touhy.

17.10.2011 v 14:53 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Ostatní

Šárka Schmarczová

Nakousnuté jablko

Myslím, že není člověka, který by nezaznamenal smrt Steva Jobse. I já, ač počítačům nerozumím, jsem cítila pohnutí a chuť dát pomyslnou kytku k jeho hrobu. A tak jeho památce věnuji alespoň jeden svůj blog. Vizionář, který se vždy snažil dohlédnout za obzor. Jeho cesta nebyla jednoduchá a přímočará. Opustil statut studenta, aby nezatěžoval rodinný rozpočet a doslova živořil na univerzitě dalších osmnáct měsíců. Ztratil vliv ve své vlastní firmě a v neposlední řadě bojoval s těžkou nemocí.

10.10.2011 v 21:24 | Karma: 9,59 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Máma, šéfredaktorka evangelického časopisu Nota nebe a divadelní nadšenec.

Seznam rubrik