- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Barma nás stále něčím překvapuje. Jsou okamžiky, kdy se život tady vrací o 50 let nazpět a je možné na chvíli zažít historii našich předků. Při plavbě po řece v Mrauk – U, ve chvílích, kdy se na polích sklízí právě uzrálá rýže nebo tehdy, když přijíždějí rybáři do přístavu. Také v továrně, kde se ručně vyrábí hedvábí i látky z lotosu nebo v kamenných a dřevozpracujících dílnách či v minitovárničkách na zpracování cukrové třtiny a mnoho dalších.
víno Myanmar |
Překvapením je také, že vám v obyčejné barmské restauraci nabídnou kvalitní a chutné červené a bílé víno. Víno, které sem přišlo z Evropy. My jsme vinohrad objevili blízko krásného a turisticky velmi navštěvovaného jezera Inle. Je teprve kolem 10 hodiny dopoledne, když přijíždíme na Red Mountain. Ještě není uklizeno a ospalé pohyby personálu dávají tušit, že ještě nejsme vítáni. Usedáme na venkovní lavice a a užíváme si krásného výhleduz Red Mountain. Ochutnávka je placená a slečna, která nám víno nabízí se má ještě co učit. Na lahvích sice není vigneta, ale víno je výborné. Nejvíce nám chutná Savignon Blance a červený Schiraz. Víno není nejlevnější, ale odolat jsme nedokázali. Dalo by se sedět dlouho, ale raději zvedáme kotvy a hurá na další výlet na byciklech k jezeru a do lázní.
Projekt vína v Barmě
Projekt vína v Barmě podpořili pan Bert Morssbach a evropští přátelé, kteří obdivují Barmu a mají rádi víno. I slovo neznámá v této krajině byla pro ně výzvou. Roku 1998 bylo přivezeno prvních 3000 sazenic z Evroppy a byly vysazeny v hlavním městě státu Katan v Loikaw. V červnu 1999 byly tyto vinice přenístěny do jižního státu Shan na Htone Bo Farm. Nájemcem vinicí se stalo Ministerstvo zemědělství a bylo přivezeno dalších 10 000 sazenic.
Víno Aythaya bylo poprvé uvedeno na trh v prosinci 2004 při příležitosti slavné charitativní akce v hlavním městě Myanmaru, v Rangúnu. Brzy následovaly další prezentace překvapivě lahodného vína, například v hotelu Strnad a na Le Plaunter. Od začátku se společnost drží politiky pěstovat pouze ušlechtilé odrůdy a vyrobit vynikající víno pro vývoz. Zárukou byli ti nejlepší odborníci pan W. Schaefer a a P. Hoehnen. Již dnes můžeme tvrdit, že je možné vyrábět velmi kvalitní vína zde ve státě Shan v Myanmaru. Je otázkou času, kdy se i Myanmar stane příslušníkem rodiny vinařských zemí světa. Při naši návštěvě bylo víno možno zakoupit nebo ochutnat pouze v Myanmaru. Je možná otázkou času, kdy si na něm budou moci pochutnat i ti, kteří Barmu nikdy nenavštíví.
První druhy sazenice vína, které byly pro vinařství vybrány: Cuvéée Shiraz (Syrah) a Cabernet Sauvignon, sazenice byly přivezeny v roce 1999 z Francie. Během deseti let studií bylo možné přidat z více jak 50 klasických odrůd, pouze další čtyři odrůdy, které byly schopny odolat tropickému prostředí. Jsou to Dornfelder z Německa a Temmpranillo ze Španělska.
Červená odrůda Moscato z Itáleie je hlavní odrůdou ze slavné „Aythaya Rose„. Dominantní odrůdou pro „ Aythaya White“ je pak Sauvignon Blanc z Bordeaux, další pak bílé víno Chenin Balanc pochází z hroznů v údolí Loiry ve Francii. Splečnosti se podařilo vyrobit dobrý destilovanývýrobek Aythaya Moscato Grappa – GRAPPINO. Další výrobky: Aythaya Red Wine, Aythaya Sparkling Rose, Aythaya Bílé víno, Aythaya Rose Wine, Aythaya Pozdní sběr, Aythaya Dezertní víno, Aythaya Grappino Brandy, Monte Vino Red Wine.
Restaurace na vinici nabízí svým návštěvníkům nejenom ochutnávku vín, ale i dobré jídlo. Nabídka specialit z regionu Shan a Myanmaru. Evropská, thajská i čínská jídla. Aspoň to píší na letáku. Aby jsme ochutnali bylo příliš brzy a kuchyň byla ještě zavřená. Západ slunce nad krásnou krajinou, degustace a jídlo sem láká velké množství turistů.
Zakoupili jsme jednu skvělou láhev bílého vína. Dárek pro kamarády z Moravy, s kterými se za měsíc sejdeme v Thajsku.
Jezero Inle
Vinařství se nachází na kraji malého městečka Aythaya, nedaleko jezera Inle Lake, v nadmořské výšce kolem 1000m a je obklopeno Blue Mountain. Všechna pole a půda v tomto regionu jsou vápencového původu. Geologicky jsou kopcovité svahy státu Shan jižním rozšířením himalájských hor. Parametry půdy, mírné klima bez nadměrných dešťových srážek je dobrým místem pro pěstování a výrobu vína v Myanmaru.
Další články autora |
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...