Myanmar - západ slunce nad stúpami v Mrauk-U

Nad  stúpami  stoupá  dým.   Po prašné cestě pospíchá mnich s taškou, přicházejí ženy se stříbrnými nádobami . Malí chlapci  s hábity mnichů na sobě, v záři slunce vypadají jako  sošné loutky. Děj, jak z historického filmu. 

Barma je tak krásná!

Těšíme se západ slunce u některých ze starých chrámů v Mrauk-U.  Mapu jsme zapomněli na hotelu a tak se vracíme. Jsme utahaní, slunce ještě hodně pálí. Ptáme se jednoho z domorodců, kde by to bylo nejlepší. Máme dojem, že je to hodně daleko a tak se ptáme taxikáře  s rikšou. Ochotně se nabízí, že nás tam za 3 USD doveze. Syčák, ujeli jsme 500 metrů a jsme na místě!!!

Západ slunce v Mrauk-U.

Obrazy 

Ovšem scenérie, které nám připraví usínající paprsky, stojí opravdu za to. Úžasné světlo a děj jak z historického filmu. Po prašné cestě  pospíchá mnich s taškou, vůz tažený koňmi přiváži lidi, přicházejí ženy se stříbrnými nádobami, ženy v trávě skloněné nad džbery koupají malé caparty, v přístřešku mezi pagodami sedí mnich a kolem něho bláznivě poskakují v divokém tanci děti.  Malí chlapci  s hábity mnichů na sobě, v záři slunce vypadají jako  sošné loutky ,  pouštějí draky a v rukou drží dřevěné luky a šípy.

Mrauk-U , západ slunce

Kouř je mlha

Staré město  Mrauk-U se halí do kouřové clony. Barmánci zapalují ohníčky, připravují večeři a někteří doma, někteří venku, musí přečkat další chladnou noc.  Nic netrvá věčně a smutní, že scenérie končí, zdravíme slunce, které právě odchází.

S krysama pod nohami

Zpět jdeme  pěšky. Zastavujeme v restauraci s romantickým názvem Orchid, je zde útulno a plno. Příjemný personál a výborné jídlo. Je už tma, když vyrážíme směrem k hotelu. Barmská temnota nám připraví noční dobrodružství v podobě pobíhajících zvířátek pod nohama (já si myslím, že to teda jsou krysy!). Říkám si,  že nás určitě někdo bací po palici a pes po  nás neštěkne. I když zrovna tady by byl opak pravdou, že jich  zaštěká spousty :-).

Internet jen pro Barmánce

Jsme u malé temné kanceláře , kde je nápis, že zde funguje internet. Jediné , co tu funguje , jsou agresívní a štípající komáři. Sedí tu dva Barmánci a zdá se, že mají, na rozdíl od nás, štěstí. S námi Evropa mluvit nechce. Vzdáváme to.

děti se stříbrnými nádobami, Mrauk-U

Dávám si sprchu a jenom doufám, že voda, která  teče  z kohoutku není z té stoky, co jsme dneska viděli. Do zásuvky dáváme komárolapač, rozdělávám si svůj spacáček a strašně se těším do postele!

 

 

Autor: Jana Schlitzová | pátek 4.12.2015 9:37 | karma článku: 11,42 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Jana Schlitzová

Omikron s DOCTOREM

20.1.2022 v 20:13 | Karma: 14,75

Jana Schlitzová

Petřín - Láska je láska

5.4.2019 v 10:20 | Karma: 11,65

Jana Schlitzová

Ach, to jaro!

1.3.2019 v 11:50 | Karma: 11,70

Jana Schlitzová

Točník

22.2.2019 v 17:36 | Karma: 16,27

Jana Schlitzová

Niagáry

27.12.2018 v 19:46 | Karma: 15,30