Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Platnost přijímacích testů z češtiny a matematiky je sporná

Vyhláška o přijímacím řízení na střední školy je legislativní paskvil. Ministerstvo školství by ji mělo rychle opravit. V opačném případě hrozí státu prohrané soudní spory…

V médiích se loni rozhořely vášnivé debaty kolem jedné nepovedené úlohy z českého jazyka v testech pro přijímací zkoušky na střední školy. Ani autor dané úlohy, ani žádná z kontrol si totiž neuvědomili, že kořen „běh“ tvoří čtyři hlásky, nikoliv jen tři. Ponechme stranou otázku, zda mají dostávat žáci v celostátních testech podobné chytáky. Máme tu totiž mnohem závažnější problém: Jsou přijímací testy od Cermatu jako celek platné? Podle mého názoru nikoliv. A to proto, že je jejich obsah v rozporu s příslušnou vyhláškou. 

Podle školského zákona musí obsah a forma přijímací zkoušky odpovídat rámcovému vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání. To je jednotný dokument, který vydalo ministerstvo školství. Z něj musejí vycházet všechny základní školy, když si vytvářejí vlastní školní vzdělávací program, podle kterého pak učitelé dané školy vyučují. Nic více se o obsahu přijímaček ze zákona nedozvíme. Podrobnosti totiž určuje až samostatná vyhláška. 

Jenže ouha, příslušná vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání obsahuje pouze podivný požadavek, že „testy přijímací zkoušky musejí vycházet z učiva Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání“. Důležité je slovo „učivo“. Každý učitel základní školy totiž ví, že v uvedeném dokumentu je učivo pouze doporučené. Není tudíž pro školy ani učitele povinné. Žáci se s ním nemusejí vůbec setkat. A právě z něj mají být u celostátních přijímacích testů zkoušeni. Tento požadavek je zcela v rozporu se zdravým rozumem. 

Je evidentní, že zmíněná vyhláška je naprostý paskvil. Zřejmě ji psal někdo, kdo školství vůbec nerozumí. Bohužel to není ojedinělý příklad ve školské legislativě. Zákony a vyhlášky jsou podobných nesmyslů plné. Týká se to především změn z posledních let, kdy byla ministryní školství Kateřina Valachová (ČSSD) a novely zákonů i vyhlášek se přijímaly jako na běžícím pásu, aniž by se někdo zamýšlel nad jejich obsahem. Nebyl ani čas je konzultovat s řadovými učiteli a výsledek podle toho vypadá. 

Vůbec bych se nedivil, kdyby někdo dal přijímací testy, které organizuje Cermat, k soudu a domáhal se jejich anulování. Podle mého názoru by byla šance na úspěch velmi vysoká. Obzvláště se to týká testů pro šestiletá gymnázia, kde si Cermat bez jakékoliv opory stanovil, z čeho bude žáky zkoušet v matematice a češtině. V rámcovém vzdělávacím programu se totiž nemá o co opřít. Učivo je tam nejen nepovinné, ale není v něm ani rozděleno do jednotlivých ročníků. Najdeme v něm jen souhrn za celý první stupeň základní školy (do 5. třídy) a pak až za celý druhý stupeň základní školy (do 9. třídy). Na šestiletá gymnázia ovšem odcházejí žáci po dokončení 7. třídy. 

Kromě učiva obsahuje rámcový vzdělávací program ještě tzv. očekávané výstupy. Ty jsou na rozdíl od učiva povinné pro všechny základní školy. Zákonodárce, který školství rozumí, by do vyhlášky místo učiva uvedl právě očekávané výstupy. Ale ani ty nejsou rozděleny do jednotlivých ročníků, takže v případě přijímacích testů na šestiletá gymnázia by si nepomohl.

Ministerstvo školství si je tohoto problému zřejmě vědomo, a snaží se ho dodatečně vyřešit. Proto v rámci revize rámcového vzdělávacího programu nechává zpracovat tzv. očekávané výsledky učení pro 7. ročník ZŠ a učivo z rámcového vzdělávacího programu hodlá zcela vypustit. Na výsledek si ale budeme muset počkat ještě řadu let. Vše by mělo být hotovo až někdy v roce 2021. Smíří se žáci, jejich rodiče, učitelé i ředitelé škol s tím, že do té doby bude Cermat pokračovat v organizování přijímacích testů, jejichž obsah je v rozporu s platnou legislativou?

Původně vyšlo v MF DNES ve zkrácené verzi.

Autor: Radek Sárközi | neděle 3.2.2019 7:07 | karma článku: 19,65 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Eduin - odborníci na vzdělávání, nebo aktivističtí novináři?

Z oblasti školství dostává v českých médiích největší prostor lobbistická neziskovka EDUin, nikoliv organizace sdružující tisícovky pedagogů nebo stovky ředitelů škol. Kdo jsou pracovníci EDUinu? Většinou jde jen o novináře...

11.3.2023 v 21:21 | Karma: 26,62 | Přečteno: 842x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Babiš nebo Pavel? Nehádejme se mezi sebou kvůli prezidentským volbám

Voliči v prvním kole vybrali dva kandidáty na prezidenta republiky. Kampaň Andreje Babiše a Petra Pavla je velmi ostrá, protože jde o moc. Občané by ale jejich soupeření neměli přenášet do svého soukromého života.

26.1.2023 v 18:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Blamáž s Etickým kodexem učitele

V prosinci představil ministr školství Vladimír Balaš na tiskové konferenci Etický kodex učitele, který iniciovala Učitelská platforma. Text je prý výsledkem konsenzu 14 organizací. To ovšem není pravda. Vznikl spíše paskvil...

5.1.2023 v 18:18 | Karma: 27,60 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nepovedená revoluce ve výuce (nejen) Informatiky

Proč se skoro polovina základních škol nezapojila do výuky nové Informatiky, když je to podmínka pro získání peněz na nákup počítačové techniky a výukových programů? Buď o tom ředitelé škol nevěděli, nebo se změnami nesouhlasí...

19.9.2022 v 18:30 | Karma: 36,16 | Přečteno: 6101x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Petr Gazdík by se měl vzdát poslaneckého mandátu a vrátit se zpět do školy jako učitel

Nejlepším řešením by bylo jmenování úřednické vlády po dobu předsednictví České republiky EU a následné brzké předčasné volby. Ty lze organizačně spojit s volbami prezidentskými.

23.7.2022 v 17:00 | Karma: 44,30 | Přečteno: 6903x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.