Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypadlá hmoždinka

Kolem každých svátků se dějí věci! Většina hospodyněk pravidelně a nenapravitelně zešílí. I já občas bývám pošetilá a podléhám prý mnohdy zbytečným aktivitám. K nim patří mytí oken.

Před rokem jsme se přistěhovali do nového dvoupatrového domu s šestnácti okny. Tak velký dům jsem nechtěla právě kvůli této řeholi. Tehdy jsem muži s gustem oznámila, že když je ten "ajťák", bude všechny Windows mýt sám. Vzal to jako dobrý vtip a já všechna okna stejně umyla sama.

Celý rok jsme se pak zuřivě zabydlovali, na okna nezbývalo času a ta postupně oslepla.

Můj muž patří k laskavým a hodným chlapům. Netrpí ani žádnými neřestmi. Jedinou slabost ale má. S velkou vášní se rád noří za svůj stůl k PC s nasazenými sluchátky opatřenými speakrem. Většinu večerů a drahnou dobu denní pak tráví bojem po boku svých chrabrých druhů. Bývají to dlouhé hodiny izolace, kdy pro něj ztrácí smysl veškeré reálné bytí a jediným cílem je, sejmout strategicky nepřítele. Z jeho pracovny se v té době virtuálního pekla linou výkřiky: "Dělej z leva...nooo, sakra kluci sejměte ho, to není možnýýý...musíme ho obklíčit!!! Hoď tam granááát ...áááá - jsem mrtvý!"

V těchto chvílích, kdy sám sebe neslyší, křičí, až se mu hlasivky ohýbají a já, zkraje vyděšená, vybíhávala ve tři ráno z lůžka v domnění, že k nám vlezl sklepním okýnkem nezvaný host a muž se ho pokouší zneškodnit. Časem jsem si ovšem zvykla a i kdyby na něj spadl panelák, nijak zásadně mě to nerozruší...

Nicméně, domácí práce nečeká a přivykla jsem si, že co se mu nechce udělat, komentuje slovy: "to není potřeba."

Ale je. Například po dlouhém roce umýt okna.

Jsem hrdá žena a i přes mužovu nevraživost jsem odhodlaná umýt alespoň jedno ze dvou oken v kuchyni. Po chvíli práce jsem konečně spokojená s dokonale vyleštěnými tabulkami. Babička říkávala, že se stejně nejlépe myjí kladívkem. Moudrá to žena.

Lezouc na štafle skřípu zuby, na stůl ještě pokládám mobil, abych pověsila přes blyštící se okno záclony. Pak mi to nedá a s náručí plnou načechraných, voňavých zázraků se pro telefon vracím a vsunu ho do kapsy zástěry. Zavolám kamarádce, vždyť mám handsfree v uchu a od práce mě to nezdrží. Mezi hovorem a věšením záclon zapomínám na hořkou realitu mých galejí.

Muž pořídil zámek, ale bez služebnictva.

Posledních několik žabiček zaklapává poslušně do lišty garnýže a ve chvíli, kdy se hodlám spustit ze štaflí dolů, půlka garnýže obtěžkaná záclonami i se závěsy zůstane v mých rukách a smutně z ní trčí vytržená hmoždinka. Na hlavu se mi sesype sprška vydroleného zdiva.

To snad ne!!

Držím oběma rukama u stropu garnýž v místě, kde by měla držet sama. Nedrží. Zkouším ji nejprve nacpat zpět. Marně. Přemýšlím, že ji pustím na zem. Nesmysl. Vytrhla by se i druhá strana a následky by byly fatální. Jistě by sebou strhla i několik květináčů plných mokré hlíny a mou všudypřítomnou květenu. Jak odpudivá představa hnědozeleného guláše smíseného se změtí sněhobílých záclon na zemi!

Překotně se loučím s kamarádkou, která se při představě mé situace křižuje a přeje hodně štěstí. První myšlenka patří manželovi. Modlím se, aby nestřílel.

Volám do prvního patra zoufale jeho jméno. Bez odezvy. Radiátor zavěšený pod oknem respektuje neúprosně fyzikální zákony a surově mi do obličeje ke stropu žene celou svoji tepelnou nálož. Volám po druhé, po páté. Přidávám na intenzitě. Pak už řvu. Odkrvují se mi ruce a začíná mi být nesnesitelné vedro. Vysychá mi v krku. Garnýž postupně mění váhu a zdá se být nehorázně těžká, váží možná několik tun. Hlavou mi probíhá závěrečná hřbitovní scéna filmu Dobrý, zlý a ošklivý. Neřád zavěšený na oprátce klátě se na vratkém kříži zírající na vytoužený poklad. Já zírám úplně stejně na vytrženou zpropadenou hmoždinku a klátím se na štaflích. Ovšem ten pistolník našel vykoupení, když mu druhý přestřelil oprátku. A co já? Minuty mučivě ubíhají....

Uvědomuji si zoufalost mé situace. Křičím do patra na dcerku. Nikdo se neozývá. Celá táta. Má na uších sluchátka a hltá pohádku. Říkám si, holka, tak takhle nějak vypadá trýznivá smrt.

Opět přemáhám ukrutnou chuť pustit garnýž k zemi a ponechat ji svému osudu. Představuji si, jak manžel udělal z nepřítele řešeto a s kumpány jásají nad jeho hrobem. Nade mnou v patře zcela jistě zuří lítý boj. A tak stojím na štaflích a přemítám, že tohle je reálná bitva, kterou musím vyhrát. V uších mi zní tesklivá hudba Morriconeho. Tenkrát na Západě. Ubohý chlapec s foukací harmonikou mezi zuby s bratrem stojícím na jeho ramenou s krkem v oprátce. Místo harmoniky bych mezi zuby mohla stisknout mobil. Ach jak stylové, pomyslím si útrpně, v rukou třímajíc své nesnesitelné břemeno.

Mobil??? No ano!

Opatrně, odkrvenou rukou nahmatám v kapse telefon, moji možnou spásu. Čekám, až se mi do ruky nažene zpět krev a třesoucí se rukou z posledních sil vytáčím číslo. Při představě, že je muž uzamčen bez svého mobilu na trůnu či má na hlavě řvoucí sluchátka je mi vedro ještě větší. Telefon marně dlouze vyzvání a mě začíná neodbytně přepadat pud sebezáchovy. Potřebuji si vystřídat odkrvenou ruku a musím zavěsit a mobil vrátit do kapsy.

A v tu chvíli se ozve mužův příjemně sametový hlas! Překotně vysvětluji k jeho zjevnému pobavení svoji zoufalou situaci a má prvotní chuť ho přetáhnout garnýží po zádech se postupně rozpouští a mění v obrovský vděk za vykoupení. Přebírá moji trýznivou štafetu a já horečnatě sháním větší hmoždinku. Zpropadená garnýž nachází opět své místo, aby poslušně držela zavěšené záclony a dekorace.

Odstupuji a nadšeně muži ukazuji obě okna. Jedno čerstvě umyté a druhé zatažené roční špínou, která funguje jako spolehlivý difuzér. Čekám podobně nadšenou reakci ze zjevného protikladu. Ale kdepak.

Zatváří se ztrápeně. Zbytečně k nám bude vidět! Stálo mé utrpení za to?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Rosová Váňová | pátek 1.1.2016 10:50 | karma článku: 21,33 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Šárka Rosová Váňová

Že by malá jiskřička naděje?

Že by nás covid opravdu už něco málo naučil? Ne, nejsou všichni darebáci, nejsou všichni zlí. Ale člověku je nějak lépe, když to přímo pocítí.

6.3.2021 v 23:33 | Karma: 15,11 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak mě stát nechal na holičkách. Vás taky?

Ne, nejsem nemocná, tak si nehodlám ani náhodou stěžovat. Všichni jsme současnou situací zaskočeni jako býval náš drahý Karel Gott Českými slavíky. Pro mnohé jsou umělci darmošlapové a tvorové budižkničemu. Nevadí.Chtějí taky žít.

13.1.2021 v 8:09 | Karma: 37,18 | Přečteno: 6629x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak uklidit sám v sobě

O duševní hygieně se toho napsalo už určitě hodně. Jak to vidím já? Potřebujete se zbavit pocitu hořkosti z bývalého partnera? Míváte i přesto, že vám ublížil nutkavé pocity, že byste rádi, aby se k vám vrátil?

14.10.2020 v 19:19 | Karma: 12,09 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Šárka Rosová Váňová

Jak úspěšně honit popeláře

Mám recept, jak se dokonale znemožnit a přivést manžela a všechny kamarády k slzám smíchu. A jako bonus získat novou přezdívku. Necháte se inspirovat?

31.7.2020 v 18:32 | Karma: 25,18 | Přečteno: 956x | Diskuse| Letní povídka

Šárka Rosová Váňová

Král Virusvět odejde sám, až dostaneme rozum...

Hledá se. Všichni se po něm ptají. Odkud se vzal, nikdo ho přece nezval? Všichni se pídí, odkud se vzal ten obávaný král Virusvět? Někteří tvrdí, že je to chemická či biologická zbraň. Pozvali ho sami tajemní netopýři...Ilumináti.

20.3.2020 v 16:11 | Karma: 13,75 | Přečteno: 509x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jurečkův resort s vánočním večírkem pochybil. Čeká ho přestupkové řízení

15. května 2024  18:22

Státní úřad inspekce práce ukončil kontrolu ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce a...

Nizozemská krajní pravice prorazila do vlády. Wilders oznámil koaliční dohodu

15. května 2024  18:18

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4311x
Moderátorka, redaktorka a dabérka na volné noze. Taky máma čtyř nádherných dcer a šťastná milující a milovaná žena svého muže. Mám ráda lidi. Je úplně jedno jaké národnosti. Povinná výbava pro všechny: mozek a srdce. Od roku 1996 jsem aktivně působila v

TV Dakr Most, Rádio Kiss 98 Praha, ČRo Region, Oldies Rádio Praha a ČRo Regina Praha.

Dobrý anděl  https://www.dobryandel.cz/profil-dobreho-andela/?da=Qmi0b

audio kniha Ann Petersové Cheri - zázrak z ulice, Gutta z Bubnu

e-book Přiměřeně laskavé příběhy, Deset tváří ženy Sherry Rose, Moje puberta na draka, Pohádky z naší zahrádky

Knihy: Moje dětství na draka, Moje puberta na draka, Deset tváří ženy Sherry Rose, Pohádky z naší zahrádky, Přiměřeně laskavé příběhy

Můj web: http://www.sarka-rosova-vanova.cz

 

Seznam rubrik